Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Παγκοσμίο Κυπέλλο-Απόλυτη σιγουριά για δύο

http://www.sportdog.gr/UserFiles/Image/WORLD-CUP/robinho1.jpgΟΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΜΕΞΙΚΟ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.-Ανεβαίνουν οι σφυγμοί το επόμενο τετραήμερο στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, με την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής των οκτώ ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι περισσότεροι ομοσπονδιακοί τεχνικοί είναι έτοιμοι να επιστρατεύσουν τα κομπιουτεράκια τους και τα τρανζίστορ, αφού η φάση των γκρουπ αποδεικνύεται εξαιρετικά αμφίρροπη. Φαβορί καταποντίστηκαν ή βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αουτσάιντερ έφτιαξαν διαμόρφωσαν με τον καλύτερο τρόπο την τύχη τους και πλέον οι ισορροπίες είναι ρευστές, αφού οι ομάδες που δεν έχουν επιδιώξεις στο φινάλε των ομίλων, είναι πολύ λίγες.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν και ολοκληρώθηκε η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, έχουν γίνει γνωστές μόνο οι 2 από τις 16 ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τα πράγματα σε όλους τους ομίλους είναι εξαιρετικά ρευστά, τα «αδιάφορα» παιχνίδια είναι ελάχιστα, συνεπώς από την Τρίτη ως την Παρασκευή το σασπένς (αν όχι και το θέαμα) είναι ήδη εξασφαλισμένο.Οι σίγουρες (Ολλανδία, Βραζιλία)

Από τις ομάδες που πήγαν με σοβαρές επιδιώξεις στην αφρικανική ήπειρο, μόνο δύο είναι 100% σίγουρες πως ότι κι αν συμβεί την τελευταία αγωνιστική, έχουν εξασφαλισμένη θέση στους «16». Αυτές είναι η Ολλανδία και η Βραζιλία που πέτυχαν το «2 στα 2» και ο συσχετισμός δυνάμεων στα γκρουπ που συμμετέχουν (αλλά και το πρόγραμμα) τους ευνοεί. Οι δυο τους θέλουν μόνο μια ισοπαλία στα τελευταία τους παιχνίδια με Καμερούν και Πορτογαλία αντίστοιχα για να σιγουρέψουν και την πρώτη θέση του γκρουπ στο οποίο μετέχουν. Το +3 στο goal average (3-0 η Ολλανδία, 5-2 η Βραζιλία) είναι ένα επιπλέον αβαντάζ, ωστόσο η «σελεσάο» αν χάσει με οποιοδήποτε σκορ από την Πορτογαλία μένει δεύτερη. Σε ελαφρώς καλύτερη θέση βρίσκονται οι «οράνιε» αφού το Καμερούν δεν έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον από το μεταξύ τους ματς ενώ καλά νέα για αυτούς μπορούν να προκύψουν και από το παιχνίδι της Δανίας με την Ιαπωνία.

Οι... σχεδόν εκεί (Ουρουγουάη, Μεξικό, Αργεντινή, Πορτογαλία)

Σε αυτήν την κατηγορία μπαίνουν ομάδες που άφησαν κάποια… μερεμέτια για την τελευταία αγωνιστική. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν το Μεξικό και η Ουρουγουάη. Με ένα ισόπαλο αποτέλεσμα στο μεταξύ τους ματς που διεξάγεται το απόγευμα της Τρίτης στο Ρούστενμπουργκ, περνούν αμφότερες στους «16», με την Ουρουγουάη να το καταφέρνει ως πρώτη του ομίλου.

Μοναδική επιφύλαξη αποτελεί το ότι ο δεύτερος του ομίλου συναντιέται (κατά μεγάλο ποσοστό) με την Αργεντινή στην επόμενη φάση, συνεπώς οι Μεξικανοί έχουν ένα κίνητρο παραπάνω αφού και το goal average σε σχέση με τους διώκτες τους, τους ευνοεί στο να κυνηγήσουν σχετικά άφοβα την νίκη.

Η «αλμπισελέστε» κινδυνεύει μόνο μαθηματικά και μόνο με ένα εξεζητημένο σενάριο που την θέλει να χάνει με πολλά γκολ από την Ελλάδα και την ίδια ώρα η Ν. Κορέα να κερδίζει με παρόμοιο τρόπο την Νιγηρία. Σε πολύ καλή μοίρα βρίσκεται πλέον και η Πορτογαλία μετά το εμφατικό 7-0 επί της Β. Κορέας. Οι Ίβηρες απέχουν τρεις βαθμούς από την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά έχουν υπέρ τους μια διαφορά εννέα τερμάτων (+7 με -2) που πολύ δύσκολα θα καλυφθεί την τελευταία αγωνιστική, αν υποθέσουμε πως δεν θα πάρουν ούτε την ισοπαλία από την Βραζιλία.

Από πάνω αλλά όχι βέβαιες (Σλοβενία, Γκάνα, Παραγουάη)

Ύστερα, υπάρχουν ομάδες που δεν χρειάζεται να νικήσουν στο τελευταίο τους παιχνίδι ή να έχουν το νου στο αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού του ομίλου τους. Τους αρκεί μία και μόνο ισοπαλία για να μπουν στους «16», ενώ κάποιες από αυτές ίσως το καταφέρουν και ως νικήτριες των γκρουπ.

Η Σλοβενία θέλει ένα βαθμό απέναντι στην Αγγλία για να προκριθεί, το ίδιο και η Γκάνα απέναντι στην Γερμανία και η Παραγουάη απέναντι στην Νέα Ζηλανδία. Το πρόβλημα για αυτές είναι πως ο αντίπαλος που θα έχουν να αντιμετωπίσουν θα «καίγεται» για την νίκη, οπότε ειδικά οι Σλοβένοι και οι Γκανέζοι δεν θα έχουν καθόλου εύκολο έργο.

Οι… αμφίβολες (Ελλάδα, Ν. Κορέα, Δανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία κ.α)

Αυτές είναι και οι περισσότερες, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών. Στον 2ο όμιλο, Νότιος Κορέα, Ελλάδα και Νιγηρία διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο πίσω από την Αργεντινή, με τους Ασιάτες να ξεκινούν από θέση ισχύος. Στον 3ο, όλες οι ομάδες είναι στο παιχνίδι της πρόκρισης κάτι που ισχύει και στον 4ο αλλά και στον 6ο .

Στον 5ο, το ποιος θα ακολουθήσει την Ολλανδία στα νοκ άουτ θα κριθεί από την κατάληξη του ματς ανάμεσα σε Ιαπωνία και Δανία, με την πρώτη να ευνοείται και σε περίπτωση ισοπαλίας. Μπλεγμένα είναι τα πράγματα και στον 8ο όμιλο μετά την αποψινή νίκη της Ισπανίας. Οι Χιλιανοί οδηγούν την κούρσα με έξι βαθμούς αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιοι, αφού αν χάσουν από τους «φούριας ρόχας» την τελευταία αγωνιστική και η Ελβετία νικήσει την Ονδούρα τότε η κατάσταση πάει σε τριπλή ισοβαθμία και εκεί θα μιλήσουν πρωτίστως το goal average και ύστερα η επιθετική συγκομιδή κάθε ομάδας.

Με βάρκα την… ελπίδα (Γαλλία, Ν. Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού, Ονδούρα)

«Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται». Να ένα κλισέ που θα φανεί χρήσιμο στο «χτίσιμο» της ψυχολογίας κάποιων ομάδων που έχουν μόνο μαθηματικές ελπίδες για να μπουν στους «16». Γαλλία και Νότιος Αφρική αναμετρόνται την Τρίτη στο Μπλουμφοντέιν και κάθε μία από αυτές θέλει νίκη με μεγάλο σκορ και ταυτόχρονα να προκύψει νικητής και χαμένος (και σκορ που να βολεύει) από το ματς της Ουρουγουάης με το Μεξικό, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω αρκούνται και με μια ισοπαλία για να προκριθούν.

Τα πολλά γκολ είναι το ζητούμενο για την Ακτή Ελεφαντοστού στο ματς με την Β. Κορέα αλλά αναγκαία συνθήκη για αυτήν είναι και μια ήττα της Πορτογαλίας από την Βραζιλία. Όσα περισσότερα γκολ θα βάζει η «σελεσάο», τόσα λιγότερα θα είναι αναγκασμένος να πετυχαίνει ο Ντρογκμπά και η παρέα του. Δυσκολα είναι τα πράγματα και για την Ονδούρα, που πάντως κράτησε το σκορ σε υποφερτά επίπεδα απέναντι στην Ισπανία. Με νίκη απέναντι στην Ελβετία και ήττα των «φούριας ρόχας» από την Χιλή, κάτι μπορεί να γίνει…

Μια άλλη φορά, ίσως... (Καμερούν, Β. Κορέα)

Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται αλλά όχι για όλους. Δύο ομάδες δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να βρίσκονται στους «16», απλούστατα διότι τα μαθηματικά (και οι επιδόσεις τους στα πρώτα δύο παιχνίδια) δεν είναι με το μέρος τους.

Το Καμερούν πήγε με πολλά όνειρα στην Ν. Αφρική αλλά με μηδέν βαθμούς σε δύο ματς, κούνησε μαντίλι. Ανάλογα «επιτεύγματα» έχει να επιδείξει και η Β. Κορέα που πάντως είχε εξαρχής λίγες ελπίδες, τοποθετημένη στο «γκρουπ του θανάτου» με Βραζιλία, Πορτογαλία, και Ακτή Ελεφαντοστού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: