Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Oι απίστευτες ιστορίες του γίγαντα Μπολ

http://www.sport24.gr/ast/cov/Bo/Bol_2010_6_22_12_33_42_b.jpgΔύο διαφορετικοί κόσμοι ευθυγραμμίστηκαν θρηνώντας τον χαμό του Μανούτε Μπολ. Το "όρθιο χιλιόμετρο" του ΝΒΑ μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ παγκοσμίως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Η σόουμπιζ του ΝΒΑ αλλά αλλά και συνοδοιπόροι συμπατριώτες του Σουδανού γίγαντα από τον πολύπαθο Νότο του Σουδάν σοκαρίστηκαν από τον είδηση του χαμού του. Ο ύψους 2.32 Μπολ "χτυπήθηκε" από μία σπάνια δερματική πάθηση.

Η κατάσταση της υγείας του επειδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Το "όρθιο χιλιόμετρο" όπως τον αποκαλούσαν γεννήθηκε στη Ντίνκα μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αφρικής. Ο Μπολ χάρη στο αφύσικο ύψος του, κατόρθωσε να κάνει το ταξίδι από τα πεδία των μαχών στη λάμψη του ΝΒΑ.

Χάρισε όλη την περιουσία του!

Ακόμη και όταν αποσύρθηκε από το μπάσκετ συνέχιζε να υποστηρίζει τις προσπάθειες της φυλής του διαθέτοντας όλη την περιουσία του στην περιοχή όπου είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν. Είναι χαρακτηριστικό πως δώρισε ποσό που ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστικό έργο στο Νότιο Σουδάν.

Πληροφορήθηκε για την σοβαρότητα της ασθένειας του πριν από λίγους μήνες, ενώ βρίσκονταν στη γεννέτειρα του για να πάρει μέρος σε καμπάνια κατά της διαφθοράς. Ο Αφρικανός γίγαντας ταξίδευε σε μόνιμη βάση στο Σουδάν ακόμη και κατά την διάρκεια του 20ετούς εμφύλιου πολέμου όπου έχασε δεκάδες συγγενείς του.

Σκότωσε λιοντάρι με δόρυ

Γεννήθηκε στο απομονωμένο Τούραλι και ο "θρύλος" αναφέρει πως πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη του ΝΒΑ που σκότωσε λιοντάρι με ένα δόρυ και για να παντρευτεί την σύζυγο του χρειάστηκε να προσφέρει στην οικογένεια της 40 αγελάδες! Άλλωστε τα συμπαθή βοοειδή αποτελούν αναπόσταστο κομμάτι της κουλτούρας των κατοίκων της Ντίνκα.

Ο Μπολ προτιμούσε ωστόσο το μπάσκετ. Παίζοντας σε μία ομάδα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ απέσπασε την προσοχή ενός σκάουτερ το 1983 που τον έπεισε για το μεγάλο ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, ωστόσο έπειτα από δύο χρόνια στο κολέγιο κατάφερε το 1985 να γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ.

Eπελέγη από τους Γουάσινγκτον Μπούλετς. Στους πρωτευουσιάνους έμελλε να στεριώσει περνώντας μία δεκαετία. Ο ψηλότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ για μία σεζόν ήταν συμπαίκτης με τον κοντύτερο (σ.σ.: μόλις 1.59) Μάγκσι Μπογκς.

H ατάκα του Γούντι Άλεν

Το απίστευτο ύψος του σε συνδυασμό με τα αδύναμα πόδια του τον κατέστησαν ως μία από τις πλέον ξεχωριστές φιγούρες. Ο διάσημος σκηνοθέτης, Γούντι Άλεν αστειευόμενος είχε πει το αμίμητο για τον Μανούτε Μπολ. "Είναι τόσο αδύνατος που οι ομάδες για να εξοικονομούν χρήματα στα αεροπλάνα θα μπορούσαν να τον στέλνουν με φαξ από πόλη σε πόλη".

Ο Μπολ εμφανιζόταν ικανοποιημένος από τη ζωή του. "Ο Θεός μου έδωσε αυτό το ύψος. Μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο NBA. Έχω μία καλή ζωή και θέλω να με τον ίδιο τρόπο να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Είμαι ευτυχισμένος". Μανούτε στην τοπική διάλεκτο σημαίνει "ξεχωριστή ευλογία".

Ο παππούς του, Μπολ Νιγιόλ είχε 40 συζύγους και 80 παιδιά όντας από τους πιο ισχυρούς τοπικούς παράγοντες. Ο Μπολ είχε δηλώσει πως κατανάλωνε σε μικρή ηλικία τεράστιες ποσότητες γάλακτος. "Από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο δεν έκανες τίποτα άλλο. Απλά καθόσουν και έπινες γάλα. Έπινα τρία γαλόνια καθημερινά. Κάποιοι έγιναν 200 κιλά".

Η φωτογραφία που άλλαξε τη ζωή του

Το 1978 μία φωτογραφία του 16χρονου τότε Μανούτε Μπολ στο πλευρό ενός αξιωματούχου που είχε επισκεφτεί τον Νότο, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της χώρας.

Συγγενής του μετέπειτα άσου του ΝΒΑ τον έπεισε να μετακομίσει στο Γάου μία κοντινή πόλη 80.000 κατοίκων προκειμένου να παίξει μπάσκετ. Παρά τις ενστάσεις του πατέρα του ενσωματώθηκε στην ομάδα της τοπικής αστυνομίας.

Η αποτυχημένη απόπειρα να καρφώσει

Ξεκίνησε να ντριμπλάρει, να σουτάρει μέχρι που έμαθε να καρφώνει. Την πρώτη φορά που το δοκίμασε, έσπασε ένα δόντι στη στεφάνη και σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος!

Ο θηριώδης Μπολ αγωνίστηκε εν συνεχεία για τρία χρόνια στην ομάδα Καθολικών αλλά και του Στρατού στο Χαρτούμ. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του εκεί ερωτεύθηκε μία κοπέλα της φυλής του (Ντίνκα).

Ο πατέρας της δεν ενέκρινε τη σχέση ζητώντας οικονομικά ανταλλάγματα για να δώσει την έγκριση του. Τελικά οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και ο γάμος δεν έγινε.

"Είχα πληγωθεί αφάνταστα" παραδέχθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο αγαθός γίγαντας. Η τυχαία συνάντηση με τον προπονητή του Φέρλιγκ Ντίκινσον Γιουνιβέρσιτι, Ντον Φίλι ήταν αρκετή για να πεισθεί ο Μπολ να εγκαταλείψει το Χαρτούμ και να ενταχθεί στο ΝΒΑ και να γράψει ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους μπλοκέρ όλων των εποχών...

Στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του Μανούτε Μπολ. Δείτε τη φάση όπου κάνει τέσσερα διαδοχικά κοψίματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: