Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Όμιλοι 5-8: Δύο ντέρμπι με διαφορετική προοπτική


Δυό ντέρμπι συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικών των ομίλων 5-8 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πιο...ουσιαστικό η Μπάγερν υποδέχεται τη Ρόμα στην "Αλιάντζ Αρίνα", ενώ σ' αυτό με την πιο ιστορική σημασία η Ρεάλ Μαδρίτης ανοίγει την αυλαία της στη χρονιά με αντίπαλο τον Άγιαξ. Αντίπαλοι-παγίδες για Μίλαν, Άρσεναλ, από τα εύκολα ξεκινά η Τσέλσι.

5ος όμιλος: Η…εκδίκηση της Μπάγερν

Με ιταλικό σύλλογο (σ.σ Ίντερ στον τελικό) τελείωσε την περυσινή χρονιά, με ιταλικό ξεκινά και αυτή η Μπάγερν στην προσπάθειά της να πάρει ότι της στέρησε ο Ζοσέ Μουρίνιο και οι παίκτες του. Στο συγκεκριμένο αγώνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα του Λουίς Φαν Χάαλ με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, αφού όταν βρίσκονταν ο πρώτος στην Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος στη Βαλένθια πάντα κέρδιζαν εκτός έδρας ο ένας τον άλλον. Προερχόμενη από το 0-0 με τη Βέρντερ Βρέμης και χωρίς τους Ριμπερί (τιμωρία), Ρόμπεν (τραυματισμός) θα παίξει η Μπάγερν. «Κρανίου τόπος» είναι η Γερμανία για τη Ρόμα (8 ήττες σε 9 παιχνίδια) με τους «τζιαλορόσι» να μην έχουν συνέλθει ακόμα από το 5-1 του Κάλιαρι. Οι Ρωμαίοι είχαν να χάσουν με τέτοιο σκορ στην Ιταλία από το 1949 και στην επιστροφή του στο Τσάμπιονς Λιγκ επιθυμούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Προβλήματα υπάρχουν με Ταντέι, Βούτσινιτς και Μεξές.

Κλουζ και Βασιλεία γνωρίζουν εξ’ αρχής πως στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι να παλέψουν για τη θέση που οδηγεί στο Europa League, στην πρώτη μεταξύ τους σύγκρουση εκτός των συνόρων τους. Οι Ρουμάνοι επιστρέφουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και μόλις τη Δευτέρα έδωσαν την ομάδα στον Αντρέα Μαντορλίνι, αντικαθιστώντας τον πρώην τεχνικό Σορίν Καρτού, αφού βρίσκονται έξι πόντους μακριά από την κορυφή. Το ντεμπούτο τους έκαναν οι νεοφερμένοι Κόστα, Σφορτσίνι και λογικά θα βρίσκονται στην 11άδα. Στην αντίπερα όχθη τα περιμένουν όλα από τον Αλεξάντερ Φράι (6 γκολ στα τελευταία 3 παιχνίδια), αλλά στο εκτός έδρας 2-2 με τη Γιούνγκ Μπόις ο Τσίπερφιλντ έτεινε χείρα βοηθείας στον Ελβετό.

6ος όμιλος: Η Τσέλσι και οι άλλοι

Πιο ονειρώδες ντεμπούτο στη διοργάνωση δεν μπορούσε να φανταστεί η Ζίλινα. Απέναντι στην Τσέλσι των τεσσάρων ημιτελικών στα 6 τελευταία χρόνια οι Σλοβάκοι θα έχουν την ευκαιρία να…δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο πάρτι των «αστεριών». Η πρωταθλήτρια Σλοβακίας πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους για να βρεθεί εδώ και στην Corgon Liga συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα, μετά από οκτώ αγώνες. Πάντως το 2-1 επί της Τατράν Πρεσόφ ήταν η επιστροφή της στα τρίποντα, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες. Η Τσέλσι θέλει να αφήσει πίσω της τον περυσινό αποκλεισμό από τη φάση των «16» και να επιστρέψει δυναμικά στο θεσμό. Στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν θα έχει τη βοήθεια του Ντρογκμπά (στο πρώτο ίσως και του Λάμπαρντ), ωστόσο η άμυνα της να είναι καλά. Το 1-3 που δέχθηκε από τον Πάρκερ της Γουέστ Χαμ ήταν το πρώτο που δέχθηκε ο Τσεχ μετά από 669’. Το προηγούμενο ήταν από τον Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ (σ.σ 17/04) και στο μεσοδιάστημα οι «μπλε» βρήκαν δίχτυα 35 φορές.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου Μαρσέιγ και Σπαρτάκ Μόσχας θα…κονταροχτυπηθούν για πρώτη φορά με έπαθλο την 2η θέση. Οι Γάλλοι προβληματίζουν με τις εντός συνόρων επιδόσεις τους, αφού βρίσκονται στην 13η θέση με 5 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες (σ.σ το χειρότερο ξεκίνημα από τη σεζόν 1985-86). Συν τοις άλλοις τα δύο τελευταία χρόνια ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στο Τσάμπιονς Λιγκ με εντός έδρας ήττα, ενώ σε τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες έχουν ηττηθεί στα μισά παιχνίδια που έχουν δώσει στο «Βελοντρόμ». Στο εντός έδρας 2-2 με τη Μονακό δεν βοήθησε ούτε το ντεμπούτο του Ζινιάκ (πρώην της Τουλούζ). Τα αμυντικά προβλήματα είναι σοβαρά και η απουσία του Χάιντσε φάνηκε. Αυτά τα κενά θέλει να εκμεταλλευτεί η Σπαρτάκ, η οποία επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από τέσσερα χρόνια με τεχνικό τον Βαλέρι Κάρπιν. Το κακό είναι ότι τα περιμένει όλα από τον Γουέλτον (15 γκολ σε 16 παιχνίδια) και γι’ αυτό εκτός έδρας έχει πανηγυρίσει μόλις δις σε 11 αγώνες. Πάντως και στην προηγούμενη εμπειρία τους στο θεσμό οι Ρώσοι (σ.σ δεν θα παίξουν οι Ντρίντσιτς, Μπαζένοφ) απογοήτευσαν με μόλις ένα τρίποντο στον όμιλο.

7ος όμιλος: Η ιστορία του θεσμού σε πρώτο πλάνο

Ο Άγιαξ δεν αποτελεί την ομάδα φόβητρο του παρελθόντος, αλλά στη Ρεάλ γνωρίζουν πως η τρανή ιστορία ενός συλλόγου μπορεί να τον αναστήσει όταν δίνει το παρόν σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των Μαδριλένων οι δύο ομάδες συναντιούνται έπειτα από 15 χρόνια. Τότε ο «Αίας» είχε επικρατήσει και στα δύο παιχνίδια, φθάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν τα υπολογίζει όμως αυτά και στο γήπεδο που κατέκτησε το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του θέλει να βάλει τις βάσεις για το 3ο. Άλλωστε κόντρα στον Μάρτιν Γιόλ μετρά πέντε νίκες σε έξι αγώνες επί αγγλικού εδάφους. Το μόνιμο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο «Special One» στη φάση των ομίλων είναι η απουσία του Κακά. Μέχρι το επόμενο βέβαια...αφού τα γκολ έρχονται με το σταγονόμετρο. Το κακό για το φιλοξενούμενο Άγιαξ είναι ότι οι Βερτόγκεν και Σουάρεζ είναι τιμωρημένοι. Και με τον Ουρουγουανό σκόρερ να μετρά 9 γκολ σε 8 εφετινά παιχνίδια καταλαβαίνει κανείς πως ο «Αίαντας» δύσκολα θα απολαύσει δάφνες του παρελθόντος επί ισπανικού εδάφους (σ.σ μετρά 4 νίκες σε 6 αγώνες με τη «βασίλισσα»).

Tο έτερο «βαρύ χαρτί» του ομίλου είναι αδιαμφισβήτητα η Μίλαν. Οι «ροσονέρι» θα έχουν στον πάγκο τους έναν κανονικό προπονητή, τον Μαξ Αλέγκρι και πολλά αστέρα πλέον στη σύνθεση τους (Ιμπραϊμοβιτς, Ρομπίνιο συν τους παλιούς). Αυτό ίσως τους βοηθήσει να φθάσουν στην πρώτη εντός έδρας νίκη στην Ευρώπη, μετά από περίπου δύο χρόνια. Η τελευταία που...υπέκυψε στο «Σαν Σίρο» ήταν η Μπράγκα το Νοέμβριο του 2008. Ωστόσο τα σαββατιάτικα νέα από την Τσεζένα ήταν άσχημα, αφού οι Μιλανέζοι ηττήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 αγώνες στο πρωτάθλημα. Ο «Ιμπρα» έχασε πέναλτι, ο Ρομπίνιο άργησε να μπει και οι πρώτες γκρίνιες έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτό ακριβώς θέλει να εκμεταλλευτεί η Οσέρ, η οποία έκανε την έκπληξη στα πλέι οφ αφήνοντας εκτός τη Ζενίτ. Η ομάδα του Ζαν Φερναντέζ επιστρέφει στη διοργάνωση μετά τη σεζόν 2002-03, αλλά ξεκινά σε ένα αφιλόξενο-για την ίδια-έδαφος, αφού δεν έχει σκοράρει στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει στην Ιταλία. Στη Ligue 1 δεν έχει καταφέρει να κρατήσει το μηδέν σε πέντε παιχνίδια, ενώ είναι εμφανές το κενό που άφησε ο Νικουλάε στην επίθεση.

8ος όμιλος: Θα δυσκολευτεί η Άρσεναλ;

Η Άρσεναλ αποτελεί το μεγάλο φαβορί του 8ου και τελευταίου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κανονιέρηδες» αντιμετωπίζουν την Μπράγκα, η οποία είναι πρωτάρα στο θεσμό και έχει ως προσωνύμιο τη λέξη «Arsenalistas» λόγω της ομοχρωμίας με το σύλλογο του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι πορτογαλικές ομάδες περνάνε δύσκολες ώρες κόντρα στην ομάδα του Βενγκέρ, με αποκορύφωμα το περυσινό 5-0 επί της Πόρτο. Οι «κανονιέρηδες» θα παίξουν για 13η συνεχόμενη χρονιά στο θεσμό και ο Αλσατός τεχνικός τους θέλει να τους δει να ζουν ημέρες 2006, όταν και έφθασαν στον τελικό. Μεγάλο «όπλο» η έδρα, αφού μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει την Άρσεναλ σε 24 ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια. Το Σάββατο ο Βενγκέρ πανηγύρισε το 1000ό γκολ επί ημερών του στο σύλλογο, ωστόσο τα προβλήματα τραυματισμού των Φαν Πέρσι και Γουόλκοτ «πονοκεφαλιάζουν» τον Αλσατό. Κάνοντας σταθερά βήματα προόδου η Μπράγκα άφησε εκτός τη Σεβίλη και πήρε τη θέση της στους ομίλους. Οι Πορτογάλοι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο θεσμό, με τον Ντομίνγκος Πασιένσια (σ.σ δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Σαλίνο, Έλντερσον) να έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Μόλις το περασμένο Σάββατο έχασε μεν από την Πόρτο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό μετά τις 27 του περασμένου Μαρτίου.

Πέρυσι συναντήθηκαν στον όμιλο του Europa League με καθεμιά τους να πανηγυρίζει στην εντός έδρας αναμέτρηση. Εφέτος η μοίρα…φέρθηκε καλύτερα σε Σαχτάρ και Παρτιζάν, οι οποίες θα αναμετρηθούν στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ουκρανοί θα παίξουν για 6η φορά σε όμιλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν γευθεί τη χαρά της πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Μεγάλο πλήγμα για τα όνειρα που είχαν ενόψει της νέας περιόδου ο τραυματισμός του ηγέτη τους, Φερναντίνιο, ο οποίος θα χάσει όλη τη χρονιά. Η ζημιά έγινε κόντρα στην Όμπολον Κιέβου, με τη Σαχτάρ να χάνει μετά από 25 αγώνες στο πρωτάθλημα και να μην σκοράρει μετά από 16. Πάντως από τη «Donbass Arena» η τελευταία που πέρασε με νίκη ήταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον Οκτώβριο του 2008. Η Παρτιζάν θα έλεγε κανείς πως έκανε το χρέος της όταν ξεπέρασε το εμπόδιο της Άντερλεχτ στα πλέι οφ. Τώρα οι Σέρβοι θέλουν να διασκεδάσουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, στην οποία έχουν να παίξουν από τη χρονιά 2003-04. Η ομάδα του Βελιγραδίου είναι αήττητη στην τρέχουσα περίοδο, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κλέο. Ο Βραζιλιάνος έχει φθάσει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων και την κρατά μόνη πρώτη στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: