Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Επανέρχεται το ιδιώνυμο για τα αδικήματα γηπεδικής βίας


Ο κ. Παπούλιας στη χθεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο ζήτησε από τους αρμόδιους συντονισμένη δράση για την πάταξη του χουλιγκανισμού.
Το «πράσινο φως» για την επαναφορά του ιδιώνυμου ως προς τα αδικήματα που διαπράττονται στους αθλητικούς χώρους άναψε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης.

Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού διαπίστωσε ότι η γηπεδική βία έφτασε σε οριακό σημείο, με τις ευθύνες της πολιτείας να είναι διαχρονικές και αναμφισβήτητες, κάλεσε τους αρμόδιους να δράσουν συντονισμένα για την πάταξη του χουλιγκανισμού, ο οποίος αποκτά όλο και πιο ακραία μορφή. « Τα φαινόμενα της βίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την ηθική του αθλητισμού και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Παράνομες πράξεις και εγκληματικές ενέργειες συντελούνται με πρόσχημα το αγωνιστικό ενδιαφέρον. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορέςπου επιχειρείται να καλυφθούν με τον μανδύα του φανατισμού για την ομάδα. Δεν είναι αρκετό πια να εκφράζει κανείς τον αποτροπιασμό του για τη βία. Ούτε να κρίνει τα περιστατικά αυτά μόνο εντός των ορίων κάποιων αθλημάτων. Η πολιτεία, οι αθλητικοί φορείς, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και τα αθλητικά σωματείαβρίσκονται αντιμέτωποι με την ευθύνη της καταπολέμησης αυτού του φοβερού φαινομένου. Λύσεις υπάρχουν όταν βρίσκεται η βούληση » υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

Υπερήφανος « που ο πρώτος πολίτης της χώρας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της βίας στα γήπεδα » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ κ. Στέλιος Γιαννακόπουλος, ενώ ηκυρία Ανδρονίκη Τυχερού, η οποία εργαζόμενη ως σεκιούριτι για την ασφαλή διεξαγωγή του περυσινού αγώνα ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός και έπεσε θύμα οπαδικής βίας όταν κροτίδα έσκασε στα χέρια της, τόνισε ότι ο φανατισμός και ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν οδηγούν πουθενά και έχουν μόνο άσχημα αποτελέσματα.

« Η ζωή ενός συμπολίτη μας μπορεί ν΄ αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς να φταίει σε τίποτα, εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς άλλων » ανέφερε η κυρία Τυχερού.

Π αρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν οι υπουργοί Υγείας, Διατροφής και Αθλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής , η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι υφυπουργοί Αθλητισμού κ. Χρήστος Αηδόνης και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο γγΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής, οι πρόεδροι της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος , της Σούπερ Λίγκας κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, της Ενωσης Β΄ & Γ΄ Εθνικής κ. Σπύρος Καλογιάννης .

Το παρών έδωσαν και οι προπονητές κκ. Ντούσαν Μπάγεβιτς , Ερνέστο Βαλβέρδε, Γιώργος Δώνης, Μαρίνος Ουζουνίδης , Μίκαελ Στόρε και οι ποδοσφαιριστές Δέλλας, Λυμπερόπουλος , Καφές, Γεωργέας, Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μανιάτης , Ριέρα, Ντουντού, Σκόκο. Επίσης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προπονητών κ. Ηλ. Λογαράς, ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Β. Τεροβίτσας, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Π. Γερακάρης, ο κ. Θ. Νταβέλος από τη ΔΕΑΒ, κ.ά.

Τι προβλέπει ο ειδικός ποινικός νόμος
4 Ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα το οποίο τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο. Και ο αθλητικός νόμος 3262/2004 ο οποίος ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο με εισήγηση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανούπροέβλεπε ότι για τα αδικήματα που διαπράττονται εντός και εκτός γηπέδων και αφορούν βιαιοπραγίες, απειλές, χρήση αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, κατοχή βεγγαλικών, καπνογόνων, κροτίδων και εύφλεκτων υλών, υβριστικά συνθήματα, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη της κοινής ειρήνης, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, φθορά ξένης περιουσίας,«απαγορεύεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική».

4 Για την εκδίκαση των εν λόγω αδικημάτων εφαρμοζόταν η αυτόφωρος διαδικασία και οι παραβάτες οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και για ποινή δύο ημερών.

4 Το ιδιώνυμο αδίκημα καταργήθηκε από τον μετέπειτα υφυπουργό Αθλητισμού κ.Γιάννη Ιωαννίδη με τον νόμο 3706/2008, ο οποίος επανέφερε σε ισχύ τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ενώ απαγόρευε στους καταδικασθέντες για διάστημα έξι μηνών να παρακολουθούν αγώνες της ομάδας τους.

Πηγη Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: