Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα πέντε 9άρια του «Ψηλού»

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική ισοπαλία που απέσπασε ο Παναθηναϊκός στην Αγγλία από την Έβερτον με 1-1, με τον Αντώνη Αντωνιάδη να πρωταγωνιστεί στην ιστορία με τα… εννιάρια!

Ένα από τα σπουδαιότερα αποτελέσματα που έχει πάρει ποτέ ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα, πέτυχε το «τριφύλλι» σαν σήμερα το 1971.  Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν στο Γκούντισον Παρκ την Έβερτον στο πρώτο ματς των προημιτελικών για το κύπελλο Πρωταθλητριών και πήραν σημαντική ισοπαλία 1-1, όπου εν τέλει σε συνδυασμό με το 0-0 στο δεύτερο ματς στην Αθήνα «χάρισε» την ιστορική πρόκριση στο «τριφύλλι».

Τι και αν η Αγγλική ομάδα ήταν το μεγάλο φαβορί για να περάσει στην επόμενη φάση, η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας πέρασε αλώβητη σε μια από τις δυσκολότερες ευρωπαϊκές έδρες, αποδεικνύοντας το τεράστιο μέγεθος του… Panathinaikos.

Στο πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι ήταν έξυπνα στημένοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κινδύνευσαν μόνο στο 43΄ όταν ο Οικονομόπουλος απέκρουσε εντυπωσιακά σουτ του Μορισέι.

Το δεύτερο ημίχρονο προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις ενώ στο 81΄ σημειώθηκε μια φάση όπου έμεινε στην ιστορία ως το γκολ με τα πέντε εννιάρια! Συγκεκριμένα  στις 9 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, 9 λεπτά πριν το φινάλε, το νούμερο 9 του Παναθηναϊκού, ο Αντώνης Αντωνιάδης, πετύχαινε το 9ο του γκολ στο κύπελλο Πρωταθλητριών και έβαζε τα θεμέλια για την πρόκριση στα ημιτελικά του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού.

Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες της ΈΒερτον ήταν να ισοφαρίσουν στο 90΄ με γκολ του Τζόνσον έπειτα όμως από επιθετικό φάουλ που είχε προηγηθεί στον γκολκίπερ του «τριφυλλιού» και δεν δόθηκε.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν:

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένταλ, Κένιον, Χάρβει, Χάσμαντ, Μπολ, Ρόιλ, Χαλστ,  Μορισέι.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Καψής, Ελευθεράκης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης, Φυλακούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: