Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Υποβιβασμοί στα χαρτιά

Πολλοί χαρακτηρίζουν επαναστατική τη χθεσινή απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι μεν δεν είναι και το πλέον σύνηθες, σίγουρα είμαστε μαθημένοι αλλιώς, αλλά και στο παρελθόν έχουν υποβιβαστεί ομάδες με δικαστικές αποφάσεις. Για δωροδοκίες, χρέη, ακόμα και από... βίτσιο της ΕΠΟ!
Του Ευάνθη Γκόγκουλη

 Φυσικά αυτό που συμβαίνει φέτος είναι πρωτοφανές, αφού και οι τρεις ομάδες που πήραν την άγουσα για τη Β' Εθνική (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Ηρακλής) είχαν τερματίσει ψηλότερα από τη γραμμή του υποβιβασμού. Τις προηγούμενες πέντε φορές οι ένοχοι ήταν ένας κάθε χρονιά, με εξαίρεση το 1975 όταν συνέβη κάτι αδιανόητο, μια και την πλήρωσα δύο ομάδες που δεν έφταιγαν σε τίποτα.

Πιο γνωστή περίπτωση είναι ασφαλώς αυτή του Ηρακλή το 1980. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Φιλώτας Πέλλιος, κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του «Γηραιού», Κώστας Περτσινίδης, τον πλησίασε και του πρόσφερε χρήματα για να έχει μειωμένη απόδοση στον μεταξύ των δύο ομάδων ημιτελικό για το Κύπελλο. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία έκριναν ένοχο τον Ηρακλή για δωροδοκία κι έτσι οι αθλητικές αρχές πήραν την απόφαση για υποβιβασμό του στη Β' Εθνική. Οι οπαδοί των «κυανόλευκων» έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Ράλλη, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Η μεγάλη ομάδα στην οποία μεσουρανούσε τότε ο Βασίλης Χατζηπαναγής, οδηγήθηκε στην κατώτερη κατηγορία.

Πάντως, ο πρώτος υποβιβασμός ομάδας για δωροδοκία είχε σημειωθεί το 1970. Θύμα (ή δράστις της δωροδοκίας, αν προτιμάτε) ήταν η Παναχαϊκή, άνθρωποι της οποίας πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να προσπαθούν να δωροδοκήσουν τους παίκτες του Αρη, Λουκανίδη και Συρόπουλο. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν συντριπτικά και η καταδικαστική απόφαση βγήκε σε χρόνο dt για τη «νεοφώτιστη», τότε, ομάδα της Πάτρας: Αποβολή από το πρωτάθλημα, δηλαδή μηδενισμός στους 13 εναπομείναντες αγώνες. Η Παναχαϊκή έμεινε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και αποχαιρέτισε τη μεγάλη κατηγορία.

Το 1978 η Βέροια τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Αιγάλεω. Βέβαια, και εδώ υπήρξε παρασκήνιο. Το επίμαχο ματς είχε διεξαχθεί την 19η αγωνιστική, αλλά η πρωτόδικη απόφαση βγήκε μετά τη διεξαγωγή της 28ης και αφού το θέμα είχε ξεχαστεί. Η Βέροια βρέθηκε από τη μέση της βαθμολογίας στην τελευταία θέση και ήταν αδύνατο να σωθεί. Οι κακές γλώσσες της εποχής έλεγαν ότι υπήρχε δάκτυλος του Σερραίου υπουργού που ήταν αρμόδιος για τον αθλητισμό. Διότι μάχη για τη σωτηρία έδινε και ο Πανσερραϊκός, ο οποίος μάλιστα έπαιζε στη Βέροια στο φινάλε! Παραμονές της 33ης αγωνιστικής η απόφαση τελεσιδίκησε και η ομάδα της Ημαθίας, όντας καταδικασμένη, έχασε στο φινάλε 2-1 από τον Πανσερραϊκό, ο οποίος τερμάτισε έτσι ένα βαθμό ψηλότερα από τον Πιερικό. Από την τιμωρία της Βέροιας ευνοήθηκαν και οι Πανιώνιος, Καστοριά, οι οποίοι συγκέντρωσαν τους ίδιους βαθμούς με τον Πανσερραϊκό.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος τιμωρήθηκε το 2003 με αφαίρεση 90 βαθμών (!) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε παλιούς του παίκτες. Το οξύμωρο είναι ότι κανείς δεν είχε πάρει τότε στα σοβαρά την τελεσίδικη απόφαση. Όλοι θεωρούσαν σίγουρο ότι θα ανατρεπόταν, αν και είχε ήδη κριθεί στον δεύτερο βαθμό. Οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευαν τη βαθμολογία χωρίς να υπολογίζουν την τιμωρία του ΠΑΣ, οι οπαδοί του οποίου πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην τελευταία αγωνιστική χάρη στην οποία θα οδηγούνταν κανονικά σε μπαράζ με τον 3ο της Β' Εθνικής (τον Απόλλωνα Καλαμαριάς). Την επομένη, ωστόσο, η ΕΠΑΕ όρισε ως αντίπαλο των «Ποντίων» στο μπαράζ τον Ιωνικό, την ομάδα δηλαδή που είχε τερματίσει ακριβώς από κάτω τους! Μόνο τότε οι Γιαννιώτες συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά. Αντέδρασαν, αλλά ήταν πλέον αργά. Οι τρεις διαδοχικές προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη δεν άλλαξαν την απόφαση.

Το 1975, τέλος, δεν είχαμε ούτε δωροδοκία ούτε χρέη, γι' αυτό και ό,τι έγινε ξεπερνάει τα όρια του σκανδάλου. Βάσει της προκήρυξης υποβιβάζονταν οι τρεις τελευταίες ομάδες, αλλά προς το τέλος του πρωταθλήματος η ΕΠΟ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης των ομάδων από 18 σε 16. Ωστόσο, δεν είχε λάβει καμία απόφαση και άφησε το θέμα να αιωρείται. Το πρωτάθλημα τελείωσε, οι τρεις τελευταίοι (Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα) οδηγήθηκαν όπως προβλεπόταν στη Β' Εθνική, αλλά λίγο καιρό αργότερα έσκασε η «βόμβα». Η ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση! Και έριξε τις δύο ομάδες που είχαν τερματίσει ακριβώς πάνω από τους τρεις τελευταίους! Τόσο απλά... Κατά σύμπτωση η μία ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου. Η άλλη, το Αιγάλεω.sportday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: