Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ξαναβρήκε ταυτότητα!!

Ήταν μια ομάδα σοβαρή, ώριμη και οργανωμένη, που έσφυζε από αυτοπεποίθηση. Με τον έμπειρο Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ ξαναβρήκε την χαμένη του ταυτότητα και το μέταλλο του νικητή. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.

Ξαναβρήκε ταυτότητα
Η πρόσληψη ενός γνωστού προπονητή με πολλά βιώματα, γνώσεις και ισχυρή προσωπικότητα, που αποπνέει σεβασμό στα αποδυτήρια και η διατήρηση του ίδιου βασικού κορμού για τέταρτο χρόνο, αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας για τον ΠΑΟΚ.
Αυτά είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα για μια ομάδα, όταν την δημιουργούν αμιγώς ποδοσφαιράνθρωποι, ιδίως όταν αυτοί είναι του βεληνεκούς του Θόδωρου Ζαγοράκη και του Ζήση Βρύζα.
Ο ΠΑΟΚ έδειξε στο Όσλο πως όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε σε σχέση με πέρυσι, αλλά ισχυροποιήθηκε, παρά την ασφυκτική οικονομική στενότητα και την μεταγραφική λιτότητα. Σε ευρωπαϊκό αγώνα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, παρουσιάστηκε απρόσμενα έτοιμος για την εποχή, παρά τις πολλές απώλειες βασικών παικτών και την μία μόνο προσθήκη στην 11άδα του. Ναι, αλλά τι προσθήκη... Ο Λαζάρ, ως προσωπική επιλογή του Μπόλονι, δικαίωσε απόλυτα στο ντεμπούτο του τον συμπατριώτη του προπονητή.
Εξαιρετικός σε τακτικό επίπεδο ήταν ο διεθνής Ρουμάνος, πολύ καλός τεχνίτης και πασαδόρος, αποτέλεσε το "μυαλό" και τον ηγέτη του ΠΑΟΚ, συνδέοντας άρρηκτα το κέντρο με την επίθεση. Έβγαλε την πάσα στο γκολ του Βιεϊρίνια, δεν άφησε να φανεί καθόλου το κενό του Βιτόλο, προσέθετε ηρεμία και ψυχραιμία στην μεσαία γραμμή και έδειξε ότι είναι ένας παίκτης με την ποιότητα που αρμόζει σε μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις.
Πρόκειται για έναν φανερά πολυσύνθετο μέσο, που έδειξε ότι μπορεί να παίξει εξίσου καλά τόσο αμυντικό χαφ, όσο και επιτελικός. Από το πρώτο του κιόλας ματς στον ΠΑΟΚ προσαρμόστηκε άνετα στο παιχνίδια της νέας του ομάδας, γεγονός στο οποίο βοήθησε σαφώς το ότι είναι συμπατριώτης του Μπόλονι και κατάλαβε αμέσως τι θέλει ο προπονητής του απ’ αυτόν. Ο Μπόλονι του έδωσε την ευκαιρία της καριέρας για πρώτη φορά εκτός Ρουμανίας, τον πιστεύει και όλα δείχνουν ότι ο Λαζάρ θα αποδειχθεί μια πολύ καλή μεταγραφή.
Είναι δεδομένο ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας του Μπόλονι γενικότερα ήταν απολύτως θετικά. Με την αναμενόμενη απόκτηση και ενός γκολτζή, ο "δικέφαλος" έχει τις προδιαγραφές να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στη φετινή σεζόν, που άρχισε νωρίς. Ο Ρουμάνος τεχνικός φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ στο μοντάρισμα της ομάδας, πετυχαίνοντας ικανοποιητική για την εποχή αλληλοκάλυψη και κυκλοφορία της μπάλας σε όλες τις γραμμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω διαπίστωσης αποτέλεσε η θεαματική κομπίνα στο φάουλ του δευτέρου ημιχρόνου, με το "τρίγωνο" που συνέθεσαν οι Λίνο, Φωτάκης και Βιεϊρίνια.
Σε ατομικό επίπεδο, ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ εμπιστεύθηκε με το "καλημέρα" τον Κρέσιτς, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα φέτος. Ο Κροάτης δεν τον διέψευσε. Ήταν πολύ σταθερός και σίγουρος με 2-3 σωτήριες επεμβάσεις.
Ο Έτο με τον Λίνο εμφάνισαν τις πάγιες αμυντικές τους αδυναμίες, αλλά ήταν θετικότατοι επιθετικά και μάλιστα παραλίγο ο Βραζιλιάνος να χριζόταν και σκόρερ στην ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου.
Ο Τσιρίλο ήταν αλάνθαστος και αποφασιστικός, με καίριες τοποθετήσεις στην άμυνα, δικαιώνοντας την επιλογή της ανανέωσης του συμβολαίου του από τον ΠΑΟΚ, ενώ έσωσε στο δεύτερο ημίχρονο και ένα βέβαιο γκολ, όταν δεν υπήρχε σκορ, αποτρέποντας, έτσι, μια πιθανή αρνητική εξέλιξη του αγώνα για την ομάδα του. Ο Μαλεζάς, επίσης, τα πήγε σχετικά καλά.
Ο Γκαρσία στο κέντρο με την ηγετική φυσιογνωμία του, το πηγαίο ταλέντο και τη μεγάλη εμπειρία του, έδειξε απτόητος από το πέρασμα του χρόνου και με το εκπληκτικό αριστερό του πόδι επισφράγισε με ένα υπέροχο γκολ την πολύ καλή εμφάνισή του στο "Ούλεβαλ". Βέβαια, δεν είναι κανένα παιδαρέλι πλέον να τρέχει ακατάπαυστα και γι’ αυτό κάποια κενά στις αρχές του αγώνα έξω από την περιοχή του Κρέσιτς οφείλονταν στο στάδιο προσαρμογής και συλλογής εμπειριών που χρειάζεται ο νεότερος Αρίας, ο οποίος προορίζεται για την αθόρυβη και δύσκολη δουλειά. Πάντως, όσο περνούσε η ώρα ο Κολομβιανός βελτιωνόταν και σύντομα κάλυψε επαρκώς τον κεντρικό μεσοαμυντικό άξονα, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.
Ο Βιεϊρίνια έπαιξε με απογειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτό φάνηκε καθαρά στο γκολ που... πήρε την φάση πάνω του, με κλάση μεγάλου παίκτη. Ο Πορτογάλος αναβλύζει από ποιότητα και είναι αυτονόητα τεράστια υπόθεση για τον ΠΑΟΚ η παραμονή του. Αναμένεται φέτος να είναι η καλύτερη χρονιά του Βιεϊρίνια στην Τούμπα, γιατί απλά βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία και είναι πιο έμπειρος πλέον. Ο ΠΑΟΚ θα κεφαλαιοποιήσει αναπόφευκτα την παραμονή του Πορτογάλου στη Τούμπα, ενός παίκτη ο οποίος μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια ομάδα.
Ο Φωτάκης απέσπασε τα εύσημα του Μπόλονι για την πειθαρχία και την μαχητικότητά του, παρότι έπαιζε στα άκρα, που δεν είναι η θέση του, επιβεβαιώνοντας την χρησιμότητά του στην ομάδα.
Ο Αθανασιάδης σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνεται από την δεδηλωμένη αναγκαιότητα απόκτησης ενός έμπειρου γκολτζή. Στο Όσλο έδωσε μάχες και έφαγε... πολύ ξύλο από τους Νορβηγούς αμυντικούς για να ανοίγει διαδρόμους στους συμπαίκτες του, ενώ θα μπορούσε να σκοράρει στην αρχή του ματς. Είναι απαραίτητος για τις πολλαπλές διοργανώσεις στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει και φέτος ο ΠΑΟΚ, ενώ με την εγγύηση ανάδειξης νεαρών παικτών που παρέχει το παρελθόν του Μπόλονι, έχει όλα τα προσόντα να αναδειχτεί φέτος σε έναν ολοκληρωμένο επιθετικό, ο οποίος θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του.
Συμπερασματικά, η πρόκριση μετά το 0-2 στο Όσλο είναι δεδομένη. Ο Μπόλονι στο Όσλο εμφάνισε έναν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό ΠΑΟΚ, αλλά, όπως δήλωσε και ο ίδιος, αναμένει περαιτέρω πρόοδο στο παιχνίδι του "δικεφάλου", με περισσότερα στοιχεία ταχύτητας, επιθετικότητας και θεάματος και αυτό δείχνει έναν προπονητή με πολλές απαιτήσεις πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό του. Είναι ό,τι ακριβώς, δηλαδή, χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα με στόχους, όπως ο ΠΑΟΚ.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: