Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ΠΑΟΚ θέλει, ο Πέτζα…

Της Μαρίας Καρβούνη
Μετά από πολλά χρόνια στο ΝΒΑ, φέτος δικαιώθηκαν οι κόποι του, αφού αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Ντάλας Μάβερικς. Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να κάνει πρόταση στον κάτοχο του δακτυλιδιού, Πέτζα Στογιάκοβιτς, ώστε να τον ενισχύσει στα προκριματικά της Ευρωλίγκας με τη Γαλατασαράι, δεδομένου και του λοκ άουτ. Το sday.gr αναλύει τους λόγους που ο Σέρβος άσος μπορεί να πει το «ναι», αλλά και αυτούς που θα τον κάνουν να πει «όχι».
Ο άσος του ΝΒΑ έφτασε στην Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές. Αμέσως ήρθε ο συνειρμός στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, σκεφτόμενοι και το λοκ άουτ, να του κάνουν πρόταση για να αγωνιστεί στα προκριματικά της Ευρωλίγκας με την ομάδα. Άραγε ο Πέτζα θα δεχθεί;
«Ναι»
Η αγάπη για τον δικέφαλο
Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που βοήθησε τον Πέτζα Στογιάκοβιτς να αναδείξει το ταλέντο του. Τον «μάζεψε» από τη Σερβία σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα. Οφείλει πολλά στον «Δικέφαλο του Βορρά», καθώς ήταν φτωχός και η ελληνική ομάδα τον στήριξε και τον πίστεψε, βοηθώντας τον να πάρει και την ελληνική υπηκοότητα. Βέβαια και ο ίδιος ο Σέρβος έδωσε πολλά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική στιγμή, το τρίποντο που πέτυχε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ τη σεζόν 1997-1998, που έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να αγωνιστεί σε τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος. Βέβαια, δεν κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, αλλά αυτή ήταν μια ενδεικτική στιγμή του τι θα έχουν να θυμούνται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από αυτόν.
Το κίνητρο της βοήθειας
Το να βοηθήσει την ομάδα που αγαπάει θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο για τον Πέτζα. Κατά τα άλλα, ο ίδιος δεν έχει να κερδίσει τίποτα.
Λοκ Άουτ
Το λοκ άουτ του ΝΒΑ έχει οδηγήσει πολλούς από τους αστέρες του μαγικού αυτού κόσμου να σκέφτονται να κατηφορίσουν στην Ευρώπη. Ήδη ο Ντερόν Γουίλιαμς υπέγραψε προσωρινά στη Μπεσίκτας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Και αυτό γιατί δεν θέλουν να μείνουν σε αγωνιστική απραξία και βλέπουν τη «γηραιά Ήπειρο» τον δρόμο για να επιστρέψουν έτοιμοι για τα παιχνίδια του συλλόγου τους, όποτε το λοκ άουτ σταματήσει.
«Όχι»
Τραυματισμός
Ο Στογιάκοβιτς βλέπει σαν μια ευκαιρία το λοκ άουτ για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει καλύτερα από τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια και τον άφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για αρκετό διάστημα. Όμως η ηλικία του (34) δεν είναι απαγορευτική για να συνεχίζει να παίζει το άθλημα που αγαπάει, οπότε θέλει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να σταματήσει αυτός να τον επηρεάζει στην περεταίρω καριέρα του.
Χρήματα
Ο Πέτζα έχει κάνει μεγάλη περιουσία, όχι ότι δεν το άξιζε. Έχει εκατομμύρια στους λογαριασμούς του στις τράπεζες και δεν έχει ανάγκη από αυτά που μπορεί να του δώσει ο ΠΑΟΚ για λίγα παιχνίδια.
Οικογένεια
Η γυναίκα του Αλέκα Καμηλά, μόλις γέννησε το τρίτο τους παιδί και ο Στογιάκοβιτς θέλει να είναι κοντά στην οικογένειά του για να φροντίσει εκείνη, όπως και τα άλλα δύο παιδιά τους. Εκτός αυτού, τα σχολεία στις ΗΠΑ αρχίζουν 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έτσι ο Στογιάκοβιτς δεν μπορεί να αφήσει την οικογένεια του, τώρα που τον χρειάζεται περισσότερο.
Ηλικία
Βρίσκεται σε μια ηλικία (34), όπου τα έχει ζήσει σχεδόν όλα. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από μια μικρή συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ. Κύριο μέλημά του είναι να συνεχίσει να παίζει στο ΝΒΑ και ίσως να τελειώσει την καριέρα του εκεί, σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε και μεγάλοι άσοι του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, όπως ο Σακίλ Ο’Νιλ, έφτασαν να αγωνίζονται με μεγάλη ευκολία σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία. Γιατί όχι και αυτός;
Ενδεχόμενο επιστροφής
Κατά καιρούς έχει ακουστεί για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά ποτέ δεν έγινε το όνειρο των δύο αυτών ομάδων πραγματικότητα, αφού ο Στογιάκοβιτς είχε άλλες προτεραιότητες. Το τρίποντό του έχει μαγέψει πολύ κόσμο, που πολύ θα ήθελε να τον δει στην ομάδα του. Στο παρελθόν κοσμούσε τα ελληνικά γήπεδα. Ποιος ξέρει; Ίσως και να επιστρέψει…
Συμπέρασμα
Πολύ δύσκολα ο Στογιάκοβιτς θα δεχθεί να το κάνει αυτό τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποτε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ είτε ως παίκτης για να κλείσει την καριέρα του, είτε ως πρόεδρος. Ο χρόνος θα δείξει, καθώς ορισμένα πράγματα θέλουν sportday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: