Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Είστε τρελοί;

Πρώτα μας τρέλανε, μετά τρελάθηκε η Εθνική. Μεγάλη εμφάνιση στο 1ο ημίχρονο (+20) και πολύ άγχος στο τέλος, μέχρι τη νίκη 74-69 επί της Κροατίας και την πρόκριση στη 2η φάση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Είστε τρελοί;
Η Ελλάδα νίκησε μετά από.... θρίλερ στα τελευταία λεπτά την Κροατία με 74-69 και προκρίθηκε στην δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική είχε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, όταν και έφτασε στο +20, ωστόσο στο τρίτο δεκάλεπτο «κόλλησε» και κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είχαν αρκετές λάθος επιλογές στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι Κροάτες στην τέταρτη περίοδο να φτάσουν ακόμα και στο -2. Το παιχνίδι έγινε δραματικό στο τελευταίο λεπτό, ωστόσο με ένα τρίποντο του Φώτση και δύο πολύ σημαντικές βολές του Ζήση, η Ελλάδα έφτασε στη νίκη που της χάρισε την πρόκριση στην 2η φάση του Ευρωμπάσκετ.

Για την Ελλάδα κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν ο Φώτσης με δεκαεπτά πόντους, 5/8 τρίποντα, τρία ριμπάουντ και τρεις τάπες, ενώ εξίσου καλή απόδοση είχε ο Βασιλειάδης με δεκαεπτά πόντους, πέντε ριμπάουντ και 3/7 τρίποντα. Επίσης, ξεχώρισαν ο Μπουρούσης με έντεκα πόντους και τέσσερα ριμπάουντ και ο Καλάθης με εννιά πόντους, οκτώ ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και τέσσερα κλεψίματα.

Μοίρασε τάπες και τρίποντα ο... Μπάτμαν!

Όσον αφορά την εξέλιξη της αναμέτρησης, οι Κροάτες έκαναν το λάθος να βάλουν το πρώτο καλάθι, κάτι που... εκνεύρισε μάλλον τους παίκτες της Εθνικής. Αρχικά ο Φώτσης με μία τάπα και ένα τρίποντο έκανε το 4-2, ενώ στη συνέχεια ο Καλάθης με νέο τρίποντο έκανε το 7-6. Η ψυχολογία πλέον του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν στα ύψη και γρήγορα γρήγορα πήρε διαφορά. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και το νέο τρίποντο του Φώτση, που έκανε το 12-6, μετά από δύο εύστοχες βολές του Ζήση, ενώ η άμυνα της Ελλάδας ήταν εξαιρετική. Τελικά, μετά από ένα ακόμα τρίποντο, αυτή την φορά από τον Βασιλειάδη, η Εθνική έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη 25-13. Ο καλύτερος με διαφορά στην πρώτη περίοδο ήταν ο Φώτσης, ο οποίος είχε οκτώ πόντους, τρία ριμπάουντ, δύο ασίστ, δύο τρίποντα και τέσσερις τάπες!

«Ξύπνησε» ο Βασιλειάδης, ξέφυγε η διαφορά

Το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου συνεχίζοντας με... φόρα από το πρώτο δεκάλεπτο και έχοντας εξαιρετική απόδοση σε άμυνα και επίθεση στην δεύτερη περίοδο κατάφερε να μεγαλώσει και άλλο την διαφορά και να φτάσει ακόμα και στο +20. Αρχικά η Ελλάδα διατήρησε τους Κροάτες μακριά από το καλάθι και στην συνέχεια με σωστές επιλογές στην επίθεση, έφτασε από το 27-17 στο 36-17! Το +20 δεν άργησε να έρθει, καθώς ένα λεπτό πριν το φινάλε του ημιχρόνου, φτάσαμε στο 43-23, με τον Βασιλειάδη να έχει πάρει... φωτιά και να σημειώνει ακόμα ένα τρίποντο. Τελικά το ημίχρονο τελείωσε με την Ελλάδα να προηγείται 44-27. Σε αυτά τα πρώτα είκοσι λεπτά, ο Βασιλειάδης είχε σημειώσει δεκατρείς πόντους με ¾ τρίποντα, ο Μπουρούσης είχε δέκα πόντους και δύο ριμπάουντ, ο Φώτσης οκτώ πόντους, 2/3 τρίποντα και τρεις τάπες, ενώ ο Μπράμος κανέναν πόντο, αλλά πέντε ριμπάουντ.

Άστοχα τρίποντα και λάθη...

Στην τρίτη περίοδο η Κροατία έκανε την... αντεπίθεση της και «ροκάνισε» την διαφορά, ωστόσο η Ελλάδα δεν αγχώθηκε. Μπορεί να αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στην επίθεση, ειδικά στα πρώτα επτά λεπτά όταν είχαμε πολλά χαμένα τρίποντα, ωστόσο στο φινάλε ανακάμψαμε και κρατήσαμε την διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους. Το δεκάλεπτο ξεκίνησε εντυπωσιακά με τρίποντο του Φώτση, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι Κροατές με ένα σερί 7-0 μείωσαν σε 47-34, ενώ λίγο αργότερα με τρίποντα του Πόποβιτς ήρθε αρχικά το 50-39 και του Ντρέιπερ το 53-43. Ωστόσο, με αντεπίθεση στο τελευταίο λεπτό και πέντε πόντους από Βασιλειάδη και Καλάθη, το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε την Ελλάδα να προηγείται 58-45.

Θρίλερ με... καλό τέλος!

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για την Εθνική. Η Κροατία εκμεταλλευόμενη τις λάθος επιλογές των παικτών μας στην επίθεση και με ένα σερί 6-0 μείωσαν στο σκορ και στο 31' έριξαν μετά από αρκετή ώρα την διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους, 58-51. Παρά το τάιμ άου του Ζούρου και τις φωνές από τον πάγκο, τα λάθη στο παρκέ συνεχίστηκαν στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι Κροάτες να μειώσουν στο 36' με ½ βολές του Τόμιτς σε 60-56. Πλέον το παιχνίδι είχε γίνει πραγματικό ντέρμπι. Σε αυτό το σημείο όμως ήρθαν οι λύσεις που περιμέναμε, καθώς οι Ζήσης και Καλάθης με υπέροχα καλάθια έκαναν το 64-56 και έδωσαν μεγάλη ανάσα στην Εθνική τρία λεπτά πριν το φινάλε.

Παρόλα αυτά, η Κροατία δεν τα παράτησε. Με τρίποντο του Μπάρατς και κοντινό καλάθι του Τόμιτς στο 39' μείωσαν σε 66-63! Εκεί όμως μίλησε ο Φώτσης, ο οποίος 1 λεπτό και τρία δεύτερα πριν το τέλος του ματς με τρίποντη “βόμβα” έκανε το 69-63! Παρά το... σοκ από το τρίποντο του “Μπάτμαν”, οι Κροάτες δεν τα έχασαν και με δύο βολές του Πόποβοτς μείωσαν σε 69-65. Ακολούθησε ένα άστοχο τρίποντο του Μπράμος και μετά άλλες δύο βολές του Πόποβιτς για το 69-67, εικοσιτέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης. Στο σημείο αυτό όμως ο Ζήσης με... κρύο αίμα και δύο εύστοχες βολές έκανε το 71-67 και ουσιαστικά «καθάρισε» το παιχνίδι. Το τελικό σκορ ήταν 74-69 υπέρ της Εθνικής που προκρίθηκε έτσι, έστω και επεισοδιακά στην δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-27, 58-45, 74-69

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 17 (3), Καλάθης 9 (8 ριμπάουντ), Φώτσης 17 (5), Παπανικολάου, Μαυροειδής, Μπράμος 2 (7 ριμπάουντ), Κουφός 7, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Κροατία (Βράνκοβιτς): Τόμιτς 10, Άντριτς 9 (8 ριμπάουντ), Πόποβιτς 14 (1), Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3, Σίμον 11 (1), Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14 (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: