Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

"Δεν με πλησιάζουν γιατί είμαι απόμακρος..."

Τάσος Κάκος εξήγησε πώς κρατάει σε απόσταση αυτούς που επιθυμούν να τον "πλησιάσουν" πριν από ένα παιχνίδι.
"Δεν με πλησιάζουν γιατί είμαι απόμακρος..."
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάσος Κάκκος στην εφημερίδα "Δημοκρατία":
Το σκηνικό της μπάλας χάλασε λιγάκι τελευταία. Το πρωτάθλημα ωστόσο τελικά ξεκίνησε. Πώς σκοπεύεις να αφήσεις όλα αυτά στην άκρη;
"Είναι ήδη στην άκρη! Δεν με απασχόλησαν ποτέ. Η πορεία μου έχει αποδείξει ότι πρώτα είμαι αθλητής και μετά διαιτητής. Με απασχολούν αποκλειστικά αυτά που γίνονται στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί θέλω να είμαι ο καλύτερος. Τα εκτός γηπέδου δεν με ενδιαφέρουν. Ολα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια φάνηκε από την αρχή ότι δεν είχαν καμία σχέση με εμένα. Οσο για τα γεγονότα της προηγούμενης σεζόν, που ήταν εναντίον μου, απομυθοποιήθηκαν, αφού οι εξελίξεις αποκάλυψαν για ποιο λόγο είχα γίνει στόχος".
Αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε κάποιον αγώνα;
"Μιλάω συνολικά για τις προσπάθειες που έγιναν να απαξιωθώ. Με την απόδοσή μου όμως δεν άφησα κανένα περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο".
Νιώθεις δικαιωμένος;
"Δεν είναι αυτοσκοπός μου να δικαιωθώ. Αυτό που θέλω δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Να μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να είμαι σε θέση να αποδίδω δικαιοσύνη".
Τι σε κρατάει μακριά από κάθε είδους "πειρασμούς";
"Η μεγαλύτερη κληρονομιά μου είναι ότι από μικρή ηλικία έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Με την κωπηλασία, τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μού έμαθε ότι πρέπει να ακολουθείς αρχές. Ότι δεν πρέπει να μπαίνει στη μέση κανένας εξωγενής παράγοντας, πέραν του αθλητικού. Εκεί εστιάζω".
Στα κοντινά τηλεοπτικά πλάνα βλέπουμε πάντα έναν ψύχραιμο άνθρωπο, ο οποίος διαχειρίζεται με νηφαλιότητα τις δυσκολίες των αγώνων. Πώς το καταφέρνεις;
"Στο γήπεδο διασκεδάζω. Το απολαμβάνω. Περνάω καλά. Ποτέ δεν είχα άγχος για κανένα από τα παιχνίδια που σφύριξα. Μπαίνω στο γήπεδο για να κάνω αυτό που ξέρω, με καθαρό μυαλό. Αυτό είναι το μυστικό και το συνιστώ σε όλους τους διαιτητές. Όταν υπάρχει καθαρό μυαλό, ποτέ δεν παρασύρεσαι ούτε υπάρχει περίπτωση να χάσεις την ψυχραιμία σου".
Τα λάθη που κάνεις τα αντιλαμβάνεσαι την ώρα του αγώνα ή το βράδυ, όταν δεις ξανά το ματς;
"Εάν προλάβεις να το διορθώσεις, έχει καλώς. Εάν σου φύγει, έφυγε. Οφείλεις ωστόσο να συνεχίσεις ανεπηρέαστος".
Σε τι πρέπει να πιστέψουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο για να βελτιωθεί η εικόνα του; Παίκτες, προπονητές, παράγοντες και δημοσιογράφοι;
"Θεωρώ πως ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον δικό του τομέα και μόνο με αυτόν. Το πρόβλημα νομίζω ότι βρίσκεται εκεί. Ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει το δικό του έργο, αλλά θέλει να συμμετέχει σε όλα. Τι άλλο -για παράδειγμα- πρέπει να ενδιαφέρει εμένα, όταν καλούμαι να σφυρίξω; Εάν αρχίσω να ασχολούμαι με όλα τα άλλα, έχω χάσει".
Η νέα σεζόν ξεκίνησε. Θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο ή όσα γίνονται δεν πιστεύεις ότι μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα;
"Είχα απαντήσει σε μία σχετική ερώτηση πριν από δύο μήνες, όταν η συζήτηση για το σκάνδαλο ήταν ακόμα στην αρχή. Είχα δηλώσει ότι αυτή ήταν μία καλή αρχή. Ευχής έργον να συνεχιστεί. Εάν όμως η ιστορία μείνει στάσιμη ή δεν αποφέρει τα αποτελέσματα για τα οποία άρχισε, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο".
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΚΕΔ, οι διαιτητές καλείστε να γίνετε πιο αυστηροί. Διακοπές αγώνων κ.λπ. Πόσο εύκολο είναι αυτό στην πράξη;
"Οι διαιτητές κινούνται βάσει των οδηγιών της ΚΕΔ. Εφόσον είναι αυτές για φέτος, θα τις ακολουθήσουμε".
Οι ποδοσφαιριστές είναι συνεργάσιμοι;
"Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί για αυτούς. Η επιτυχία της εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας και η έλευση ονομάτων υψηλού επιπέδου. Η νοοτροπία έχει αλλάξει. Η συμπεριφορά τους -τουλάχιστον απέναντί μου- μπορώ να πω ότι είναι άριστη".
Πόσο καλά γνωρίζουν τους κανονισμούς οι Ελληνες παίκτες;
"Εχει γίνει προσπάθεια να είναι ενημερωμένοι για τυχόν αλλαγές. Γίνονται οι συναντήσεις πριν από τα ματς και δίνονται οδηγίες, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό εφαρμόζονται".
Στην Ελλάδα ζούμε και όλα γίνονται. Πώς κρατάς σε απόσταση εκείνο που επιθυμεί να σε "πλησιάσει";
"Θεωρώ ότι κάθε διαιτητής δείχνει τις προθέσεις του από τις μικρές κατηγορίες. Όταν ξεκινάει, κάνει γνωστή και την ταυτότητά του. Επομένως, δεν αφήνει τα περιθώρια σε κανέναν να σκεφτεί ότι μπορεί να τον αντιμετωπίσει διαφορετικά από αυτό που είναι και βγάζει προς τα έξω. Έχω και μια αυστηρή εικόνα, που συνάδει με άνθρωπο απόμακρο, αδιαπραγμάτευτο, ίσως και στο τέλος άκαμπτο. Αυτό μάλλον τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο".
Είσαι συνεπής στην Πυροσβεστική, παρακολουθείς το πρόγραμμα των παιδιών σου και ασκείσαι όσο πρέπει καθημερινά. Είσαι και μέλος της ομάδας Τσε Γκεβάρα. Πώς τα προλαβαίνεις;
"Όταν υπάρχει στόχος και οργάνωση, όλα γίνονται. Βάζεις προτεραιότητες και τα καταφέρνεις. Πρώτα είναι τα παιδιά μου. Μετά η δουλειά και ακολουθεί η διαιτησία, στην οποία, πάντως αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο, λόγω των προπονήσεων, των ταξιδιών και των παιχνιδιών. Πάνω απ' όλα όμως τα παιδιά. Ζούνε μαζί μου, τα μεγαλώνω εγώ, έχοντας την επιμέλεια μετά τον χωρισμό, και βάζω τη διαπαιδαγώγησή τους στο ψηλότερο σκαλί".
Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του καλού διαιτητή; Τι προσέχεις στα μεγάλα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν σφυρίζουν οι γνωστοί συνάδελφοί σου;
"Παρατηρώ αν ο διαιτητής βγάζει την προσωπικότητά του στο παιχνίδι. Τότε θα τον δεχτούν οι ποδοσφαιριστές, ακόμα και όταν κάνει λάθος".
Υπάρχει περιθώριο να γίνει η διαιτησία καλύτερη στην Ελλάδα;
"Δεν θέλω να φανεί παράξενο, αλλά πιστεύω ότι οι Ελληνες διαιτητές αξίζουν πολύ περισσότερα απ' όσα έχουν έως τώρα αποκομίσει. Το πρωτάθλημά μας είναι πολύ δύσκολο. Ο διαιτητής του ελληνικού πρωταθλήματος είναι μπαρουτοκαπνισμένος και γι' αυτό μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλο πρωτάθλημα στο εξωτερικό".
Ο Τάσος Κάκος ποιας ομάδας στην Ευρώπη είναι φαν;
"Μου αρέσουν τα παιχνίδια που εξελίσσονται με ρυθμό και είναι συναρπαστικά λόγω της ποιότητας των ομάδων. Αυτές είναι οι ομάδες που προτιμώ".
Ζεις μεγάλα ματς με τη γνωστή σου ηρεμία. Εσύ, ωστόσο, ξέρω ότι κρατάς τις ωραίες και καλές στιγμές. Ποια θεωρείς καλύτερη απ' όλες στην Ελλάδα;
"Ο τελικός Κυπέλλου του 2009, μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μου. Άλλωστε δεν τον θυμάμαι έντονα μόνο εγώ, αφού οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιρικός αγώνας που έγινε ποτέ".

Προλαβαίνουμε να σε δούμε σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ;
"Δεν ξέρω ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η UEFA στο θέμα της ηλικίας. Αν κρίνει ότι το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, μπορώ να συμμετέχω σε παιχνίδι ομίλων. Με εμπιστεύεται πάντως και μου δίνει καλά παιχνίδια. Μετά το ματς του Λονδίνου, με στέλνει απευθείας στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δεν το συνηθίζει, αν δεν εμπιστεύεται κάποιον".
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πριν από ένα παιχνίδι στο εξωτερικό, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική. Σε βοηθάει;
"Δεν έχω ξεχωρίσει ποτέ τα παιχνίδια και δεν θα το κάνω ποτέ. Είτε είναι στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη. Για μένα τίποτα δεν είναι διαφορετικό για να σφυρίξω. Εκείνο πάντως που δεν γίνεται να μην επισημάνω είναι ότι, όταν πηγαίνω στην Ευρώπη, διακρίνω σεβασμό προς το πρόσωπό μου, σε σύγκριση με την καχυποψία στην Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: