Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μνημόνιο της υποτέλειας!!

Ο δήμος έφτιαξε μνημόνιο συνεργασίας για το νέο γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια με όρους επαχθείς για την ΑΕΚ.
Μνημόνιο της υποτέλειας
Στις 31 Ιουλίου ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ ότι επιτεύχθηκε συμφωνία τριών πλευρών για την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» στο μείζον ζήτημα της κατασκευής γηπέδου στον ιστορικό χώρο της Ν. Φιλαδέλφειας. Η ΠΑΕ, η ερασιτεχνική ΑΕΚ και ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμφώνησαν να υπογράψουν τρισέλιδο μνημόνιο συνεργασίας.
Η μακέτα του νέου γηπέδου. Ο δήμος πάει να «φτιάξει» δικό του γήπεδο σε χώρο που ανήκει στην ΑΕΚ... Η μακέτα του νέου γηπέδου. Ο δήμος πάει να «φτιάξει» δικό του γήπεδο σε χώρο που ανήκει στην ΑΕΚ... Με όρους επαχθείς για την ίδια την ΑΕΚ, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του κειμένου που συντάχθηκε προς υπογραφή από τις τρεις πλευρές και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ε». Στην πραγματικότητα ο δήμος το έφτιαξε και η ΑΕΚ καλείται να το υπογράψει!
Αστεγη από τον Μάιο του 2003 η ΑΕΚ, όταν η διοίκηση Γρανίτσα προχώρησε στην κατεδάφιση του γηπέδου «Νίκος Γκούμας», προσπαθεί στη μετά Νικολαΐδη εποχή να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την κατασκευή γηπέδου στον ιδιόκτητο χώρο της ερασιτεχνικής. Σε οικόπεδο περίπου 30 στρεμμάτων, με παραχωρητήριο από το 1934, η ΑΕΚ κανονικά δεν θα 'πρεπε να δίνει λογαριασμό στο δήμο και βεβαίως δεν θα 'πρεπε να τον βάλει «γενικό δερβέναγα» πάνω από το κεφάλι της.
Προκαλεί κατάπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η ερασιτεχνική ΑΕΚ σύρθηκε να συζητήσει και να υπογράψει ένα μνημόνιο που αντίκειται στα συμφέροντα του συλλόγου. Ο όρος που ορίζει ότι ο δήμος θα εισπράττει ποσοστά από τις εμπορικές χρήσεις έχει προκαλέσει τριγμούς στους κόλπους της διοίκησης της ερασιτεχνικής.
Όπως τόνισε χθες ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστος στην «Ε», «οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για να υπογραφεί αυτό το μνημόνιο». Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα ότι αν υπογραφεί, θα πρέπει να συμπεριληφθεί απαραιτήτως όρος ότι θα «τελεί υπό μόνιμη αίρεση, αν μια πλευρά διαφωνήσει ή αλλάξει γνώμη».
Ιδού τι αναφέρεται στην τρίτη σελίδα του μνημονίου:
«Τα Μέρη θα συνεργαστούν, προκειμένου να προσδιοριστεί το ρυθμιστικό και τεχνικό πλαίσιο, ώστε να αποκομίσει ο δήμος το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος από τη λειτουργία - εκμετάλλευση των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της οποίας θα περιλαμβάνεται ανάμεσα στα άλλα και η παραχώρηση της εκμετάλλευσης κάποιου ή κάποιων εξ αυτών κατ' αποκλειστικότητα στο δήμο, που θα λειτουργήσουν στο νέο στάδιο και πολυλειτουργικό κέντρο της ΑΕΚ. Επιπλέον, ο δήμος θα συμμετάσχει με ποσοστό που θα καθοριστεί με νεότερο συμφωνητικό στη γενικότερη εκμετάλλευση της εμπορικής χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα ανεγερθούν στα πλαίσια της λειτουργίας του γηπέδου...».
Είναι αυτονόητο ότι ο δήμος, σε μια ΑΕΚ που θα κοιτάξει να προασπίσει τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να έχει καμία ανάμειξη στο θέμα των εμπορικών εσόδων. Αυτά ακριβώς τα έσοδα, στα οποία θέλει να έχει συμμετοχή ο δήμος, θα δώσουν στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να αποπληρώσει τραπεζικό δάνειο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του γηπέδου.
Νομικοί κύκλοι επισήμαναν ότι τα έσοδα του δήμου αρχίζουν και τελειώνουν στην είσπραξη δημοτικών τελών και φόρων. Ανθρωποι της ΑΕΚ συμπλήρωναν μάλιστα ότι όσο ο χώρος παραμένει οικόπεδο και η ομάδα δεν αποκτά γήπεδο, θα συνεχίζει να είναι τεράστια και η απώλεια εσόδων του δήμου από τέλη και φόρους. Και μάλιστα έσοδα, όχι σε γήπεδο με τη μορφή που είχε μέχρι το 2003, αλλά σε γήπεδο με εμπορικά καταστήματα 10.000 τ.μ., με την ανάλογη είσπραξη τελών και φόρων.
Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι η ΑΕΚ καλείται ή σκέφτεται να υπογράψει ένα μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι στην υπό σύσταση ομάδα εργασίας για το γήπεδο θα προεδρεύει άνθρωπος του δήμου και όχι της ΑΕΚ! Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν η ΑΕΚ θα χτίσει δικό της γήπεδο ή δημοτικό γήπεδο!
Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο του μνημονίου:
«Τα Μέρη θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα προεδρεύεται από τον ειδικό συνεργάτη της δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας τον οποίο θα ορίσει με ειδική επιστολή προς την ΑΕΚ εντός δύο ημερών από την υπογραφή του παρόντος μνημονίου και θα μεριμνήσει για τη δρομολόγηση-υλοποίηση των διαδικασιών, ώστε εντός διαστήματος δύο μηνών από την υπογραφή του παρόντος, να ανακοινωθεί η επιλεγείσα διαδικασία για την υλοποίηση των όσων προβλέπει το παρόν μνημόνιο, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας...».
Εκτός των άλλων, η ΑΕΚ θα δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια για να κατασκευάσει γήπεδο, αλλά, σύμφωνα με το μνημόνιο, όταν δεν θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του νέου σταδίου για τη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων θα πρέπει να τις παραχωρεί στο δήμο για να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της περιοχής! Κάτι που ασφαλώς είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΑΕΚ να αποφασίσει αν και πώς θα το κάνει και όχι να της επιβάλλεται από το δήμο η παραχώρηση των εγκαταστάσεών της.
Στο μνημόνιο συνεργασίας γίνεται επίσης αναφορά στην «ορθολογική και συνολική διαχείριση του Αλσους Νέας Φιλαδέλφειας» και ο δήμος θεωρεί βασικό άξονα της αξιοποίησης «τη διευθέτηση της περιβάλλουσας το άλσος οικιστικής περιοχής και του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, σε σχέση με το Αλσος».
Η ΑΕΚ φυσικά δεν χρειάζεται κανένα μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ο νόμος της 31/12/2003 ορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους και προβλέπει, μεταξύ άλλων, να αναλάβει η ΑΕΚ τη δενδροφύτευση 50 στρεμμάτων του δήμου ή όμορων δήμων. Στον ίδιο νόμο υπάρχει και οικοδομική άδεια για την ανέγερση γηπέδου, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Δεν υπέγραψε
Το μνημόνιο συντάχθηκε από τη νομική υπηρεσία του δήμου (!) και όχι από την ΑΕΚ. Το πρώτο κείμενο δόθηκε στην ΑΕΚ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το τελικό κείμενο ετοιμάστηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστος δεν το υπέγραψε λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρική καρέκλα. Στα χέρια του νέου προέδρου της Ερασιτεχνικής κ. Θανάση Μιχαήλ το τρισέλιδο μνημόνιο περιήλθε στα τέλη Ιουλίου.
Στη συνάντηση της 31ης Ιουλίου στο δημαρχείο Φιλαδέλφειας ανακοινώθηκε σε πανηγυρικό τόνο ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το γήπεδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΑΕ κ. Σταύρου Αδαμίδη, που από τις δηλώσεις του δείχνει να ταυτίζεται πλήρως με το κείμενο του μνημονίου.
Ιδού τι είπε τότε:
«Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει κάθε λόγο να χαμογελάει, γιατί ένας μεγάλος σκόπελος ξεπεράστηκε. Πλέον και επίσημα για πρώτη φορά ο δήμος, ΠΑΕ και Ερασιτεχνική είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον κοινό στόχο. Το επόμενο βήμα θα είναι, μετά την υπογραφή μνημονίου, η κατάθεση πλήρους φακέλου στο υπουργείο. Λείπουν κάποια τελευταία στοιχεία από το φάκελο αλλά εργαζόμαστε για να είναι όλα έτοιμα όταν πρέπει και να κατατεθεί».
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αδαμίδης, εδώ κι ενάμιση χρόνο, τρέχει με ιδιαίτερο ζήλο το θέμα «γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια». Με απανωτές συναντήσεις τόσο με κυβερνητικά στελέχη, όσο και της Περιφέρειας και του δήμου, προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να ενεργοποιηθεί κατόπιν το πολυδάπανο σχέδιο ανέγερσης του γηπέδου, που είναι σαφές πως θα αλλάξει τη δυναμική και το ρου της ιστορίας της ΑΕΚ.
Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει έρθει σε επαφή με μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών του Γουέμπλεϊ. Ο χώρος των 30 στρεμμάτων ανήκει στην Ερασιτεχνική, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα να κάνει επαφές για το γήπεδο, με βάση το συμφωνητικό που υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Χατζηχρήστος, ως πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Νίκο Θανόπουλο.
Κίνδυνοι
Κι αν ο κ. Αδαμίδης δείχνει έτοιμος να υπογράψει τούτο το κείμενο που από ανθρώπους της ΑΕΚ, οι οποίοι το διάβασαν, χαρακτηρίζεται «μνημόνιο υποτέλειας», στους κόλπους της Ερασιτεχνικής διίστανται οι απόψεις. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος κ. Μιχαήλ διαφώνησε κάθετα με την υπογραφή, ενώ θετικός φέρεται να είναι ο γενικός γραμματέας κ. Βασίλης Τόγελος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου απευθύνθηκαν σε νομικούς και μερικοί εξ αυτών άκουσαν έκπληκτοι ότι αν υπογράψουν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν με το αδίκημα της απιστίας! Η ουσία είναι ότι το μνημόνιο δεν υπογράφτηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, μέχρι τις 25 Αυγούστου και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Ερασιτεχνικής δεν συμπεριλήφθηκε στα θέματα προς συζήτηση.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: