Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στο κελί για πρώτη φορά!

«Το 1983 άφραγκος, το 1988 πάµπλουτος και παράγων, το 1989 καταζητούµενος» έγραφε το «Εθνος της Κυριακής» στις 2 Απριλίου 1989 για τον Μάκη Ψωμιάδη!
Στο κελί για πρώτη φορά!
Οµως ο Μάκης Ψωµιάδης δεν είναι ήρωας ταινίας αλλά ο άνθρωπος εκείνος που κατάφερε για χρόνια πολλά, µέχρι την προχθεσινή σύλληψή του, να ξεφεύγει από τη Δικαιοσύνη µε κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Αλλες φορές ως ασθενής και άλλες έχοντας (σύµφωνα µε τον αστικό µύθο) πυροβολήσει ο ίδιος τα... οπίσθιά του.
Το όνοµά του τυπώθηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο το 1975! Συγκεκριµένα τα «Νέα» έγραφαν για τον «νεαρό ρασοφόρο που κυκλοφορούσε µέσα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κακοποιούσε µαζί µε άλλους στρατονόµους τους πολιτικούς κρατουµένους. Ο δικαζόµενος πρώην στρατονόµος Μιχάλης Πέτρου αποκάλυψε στους δηµοσιογράφους ότι το άτοµο αυτό ονοµάζεται Χρυσόστοµος Ψωµιάδης, είναι γιος παπά στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατάγεται από την Καβάλα».
Δεκατρία χρόνια αργότερα η «Ελευθεροτυπία» αποκατέστησε εν µέρει το όνοµα του «Big Mac», καθώς ανέφερε ότι «ο Μάκης Ψωµιάδης δεν ήταν ο καλόγερος της Νοµικής και του Πολυτεχνείου στα χρόνια της δικτατορίας, αλλά ένας ξάδελφός του, ο Πολύκαρπος Ψωµιάδης».
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντως, ο Μάκης Ψωµιάδης είχε δει το φως της δηµοσιότητας, η οποία θα τον ακολουθήσει στη συνέχεια. Από το πουθενά βρίσκεται στο τιµόνι της µπασκετικής ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ένα περιστατικό που συµβαίνει έξω από το κέντρο «Αίγλη» στο Ζάππειο, το οποίο του ανήκει κατά το ήµισυ, και καταλήγει µε τον πυροβολισµό του από κάποιον µπράβο στα... οπίσθια, δίνει την αφορµή να ψάξουν αρκετοί το παρελθόν του.
«Το 1983 άφραγκος, το 1988 πάµπλουτος και παράγων, το 1989 καταζητούµενος» γράφει το «Εθνος της Κυριακής» στις 2 Απριλίου 1989 σκιαγραφώντας το πορτρέτο του και εξηγώντας: «Μέχρι το 1983 ο Ψωµιάδης ήταν άφραγκος και άεργος. Εξοικονοµούσε µερικά χρήµατα πουλώντας προστασία σε νυχτερινά κέντρα, χαρτοπαικτικές λέσχες και διάφορους επωνύµους».
Στην Ασφάλεια το όνοµά του ήταν «Πιστολέρο» και τον Μάιο του 1982, όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία», καταζητούνταν «για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Σεχόπουλου, κατηγορούµενος για σύσταση συµµορίας, αρπαγή, εκβιάσεις, παράνοµη βία, παράνοµη οπλοφορία και απάτη ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας».
Η Ιντερπόλ ασχολείται µαζί του για πρώτη φορά το 1987 µε ένταλµα σύλληψης που εκδίδει ο ανακριτής Μπάρµπεϊ Κάπολ. «Παρακαλούµε να αναζητήσετε, µε σκοπό τη σύλληψη και έκδοση στη χώρα µας, τον Ελληνα υπήκοο Ψωµιάδη Χρυσόστοµο. Χαρακτηριστικά: Υψος 2 µέτρα περίπου, σωµατώδης (περίπου 130 κιλά), µαλλιά µαύρα, µεγάλο µουστάκι µε κόκκινες ανταύγειες» αναφέρεται µεταξύ άλλων στο ένταλµα.
Τελικά η πρώτη του καταδίκη έρχεται, σύµφωνα µε το «Εθνος» (2.4.1989), από το Γ' Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας, «που τον τιµώρησε ερήµην µε φυλάκιση δύο χρόνων για υπεξαίρεση αντικειµένου ιδιαίτερα µεγάλης αξίας και πλαστογραφία µετά χρήσεως».
Στον χώρο του Τύπου «µπαίνει» για πρώτη φορά το 1995, εκδίδοντας την εφηµερίδα «Το όνοµα», και αµέσως έρχεται σε δικαστική κόντρα µε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιωτή, καθώς τον κατηγορεί ότι είχε δωροδοκηθεί µε 4,5 δισ. δρχ., προκειµένου να αναθέσει σε συγκεκριµένη γερµανική εταιρεία την κατασκευή του αεροδροµίου στα Σπάτα. Εξι χρόνια µετά στο δικαστήριο αποδεικνύεται η πλαστογραφία του εγγράφου που είχε παρουσιάσει στην πρώτη σελίδα της εφηµερίδας του.
Καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών χρόνων για συκοφαντική δυσφήµηση και 26 µηνών για ψευδή καταµήνυση. Φυλακή πάντως δεν πάει, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο καταφέρνει και εξαγοράζει µεγάλο µέρος της ποινής.
Τον Οκτώβριο του 2002 κάθεται εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουµένου, αυτήν τη φορά µε την κατηγορία της πλαστογραφίας µετά χρήσεως σε βάρος του Δηµοσίου. Καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών, αλλά ούτε και αυτήν τη φορά περνάει την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού. Επικαλούµενος προβλήµατα υγείας νοσηλεύεται για λίγες ηµέρες φρουρούµενος στο Νοσοκοµείο «Σωτηρία».
Στο διάστηµα αυτό το Πενταµελές Εφετείο αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής του, δεχόµενο ότι αντιµετωπίζει προβλήµατα υγείας, από τα οποία υπάρχει κίνδυνος να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη ο ίδιος και η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Ψωµιάδης έγινε... περδίκι µόλις εκδόθηκε η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, ώσπου να εκδικαστεί η έφεσή του.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: