Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Oποιος φοβάται, πάει σπίτι και κοιμάται!!

Η αποκάλυψη της καταγγελίας Κύρκου για τον μεγαλοπαράγοντα αποδεικνύει την έλλειψη βούλησης στην ελληνική διαιτησία. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Oποιος φοβάται, πάει σπίτι και κοιμάται!
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνη της χθεσινής αναφοράς μας για την κακοπιστία που δυναμιτίζει τα θεμέλια της διαιτησίας και ήρθε να προστεθεί ως κρίκος στην αλυσίδα των εκφυλιστικών συμπτωμάτων η αποκάλυψη της καταγγελίας του διαιτητή Δημήτρη Κύρκου στο σεμινάριο της Κατερίνης.
Ο Ηπειρώτης ρέφερι επιβεβαίωσε σε συναδέλφους του ότι δέχτηκε επίθεση από μεγαλοπαράγοντα στα αποδυτήρια του γηπέδου της Τρίπολης, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα Αστέρας - Ολυμπιακός. Το εντυπωσιακό είναι ότι κι άλλοι διαιτητές αναθάρρησαν και διηγήθηκαν ιστορίες με απειλές παραγόντων και προπηλακισμούς από μπράβους.
Είναι αδικαιολόγητο το γεγονός ότι τόσο ο κύριος Κύρκος όσο και οι προπηλακιζόμενοι συνάδελφοί του δεν τόλμησαν να γράψουν έστω μια λέξη στο φύλλο αγώνα. Ακόμη κι αν δεν επέλεγαν τη δικαστική οδό για τους τραμπουκισμούς, όφειλαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους παχυλά αμειβόμενοι οι ίδιοι (1.560 ευρώ σε κάθε ματς!)
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και το τι θα κάνει ο κάθε διαιτητής στο νομικό μέρος των ενεργειών του αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Αλλά είναι υποχρεωμένος να μην παραβεί το καθήκον του στο διαιτητικό κομμάτι. Εφόσον ο κύριος Κύρκος δέχτηκε επίθεση στα αποδυτήρια από το μεγαλοπαράγοντα όφειλε όχι μόνο να το γράψει στο φύλλο αγώνα, αλλά και να ενημερώσει την ΚΕΔ. Και σε κάθε περίπτωση, όποιος φοβάται, πάει σπίτι και κοιμάται!
Η «Εξέδρα» την περασμένη εβδομάδα είχε τιτλοφορήσει το πρωτοσέλιδό της «Τρόμος στη διαιτησία». Πολλοί επικοινώνησαν μαζί μας για να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις τους και να κρίνουν τους χαρακτηρισμούς μας υπερβολικούς. Η καταγγελία Κύρκου δίνει απάντηση σε όλους αυτούς. Παράλληλα, υπάρχει διάθεση από πολλούς διαιτητές να συνυπογράψουν μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλίμα εκφοβισμού, με κλιμάκωση των ενεργειών τους που μπορεί να φτάσουν και στην αποχή.
Είναι προφανές ότι η διαιτησία ως αμειβόμενη (και όχι ως επαγγελματική) είναι δύσκολο να συνδικαλιστεί. Η ΕΠΟ ελέγχει πλήρως μέσω των Ενώσεων τις ελληνικές σφυρίχτρες και μια επιχείρηση αποχής θα έπεφτε στο κενό. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε με επιμονή ότι η διαιτησία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και αυτό θα γίνει μόνο μέσω εκλογών και όχι διορισμών. Αν οι σύνδεσμοι διαιτητών διατηρούσαν τις δυνάμεις τους μέσω της ΟΔΠΕ, θα επέβαλαν και τους όρους του παιχνιδιού. Θα ανάγκαζαν την ΕΠΟ να θεσπίσει εκλογική διαδικασία για τον αρχιδιαιτητή.
Επειδή οι δημοκρατικές διαδικασίες θα αργήσουν στο ποδόσφαιρο, επείγει μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για να πέσουν οι τόνοι. Διότι, όσο κάποιοι υποδαυλίζουν τέτοιες καταστάσεις, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και θα θρηνήσουμε θύματα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Σαρρής έχει υποχρέωση να κάνει το αυτονόητο: να καλέσει εκπροσώπους όλων των ομάδων και να ζητήσει άμεση εκτόνωση της κατάστασης γιατί ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας κινδυνεύει να διαλυθεί εξ ων συνετέθη.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: