Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος διόρθωσε το τεστ αγγλικών του διαιτητή Κωνσταντινέα;

Αναταραχή στην ΕΠΟ μετά την αποτυχία του Μεσσήνιου διαιτητή να περάσει τις εξετάσεις της UEFAΤα αγγλικά του διαιτητή κ. Πέτρου Κωνσταντινέα προκάλεσαν αναστάτωση στην ΕΠΟ. Ο εκ Μεσσηνίας ορμώμενος τέως διεθνής ρέφερι, κόπηκε από την UEFA επειδή δεν πέρασε το τεστ αγγλικών την περασμένη εβδομάδα στο σεμινάριο της Αττάλειας. Και επειδή ο κ. Κωνσταντινέας είχε περάσει τα αντίστοιχα τεστ της ΕΠΟ προκειμένου να χριστεί διεθνής διαιτητής, προέκυψε το ερώτημα αν ευνοήθηκε στις εγχώριες εξετάσεις.

Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ελληνικής διαιτησίας και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για τον ορισμό διαιτητών στη Σούπερ Λίγκα κ. Κύρος Βασάρας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι: «Συμμετείχα στην διαδικασία του τεστ αγγλικής γλώσσας στο οποίο πήραν μέρος οι διαιτητές κκ. Παππάς, Γιάχος, Κωνσταντινέας και Βοσκάκης. Όμως δεν ήμουν σε αυτούς που βαθμολόγησαν τα γραπτά. Αυτοί που βαθμολόγησαν ήταν οι Δούρος, Μπριάκος και Κουρίδης. Αν λάβουμε υπόψη ότι η βάση ήταν το πέντε, το γραπτό του Κωνσταντινέα ήταν πολύ κάτω από τη βάση. Όταν ήρθε η ώρα να προτείνουμε διαιτητές για γίνουν διεθνείς, εγώ πρότεινα τους Γιάχο και Παππά και όχι τον Κωνσταντινέα».

Και επειδή ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της διαιτησίας εν ολίγοις είπε ότι ο κ. Κωνσταντινέας έγινε διεθνής διαιτητής χωρίς να έχει τα τυπικά προσόντα, του απάντησε ο θιγόμενος νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ κ. Θεόδωρος Κουρίδης με μακροσκελή ανακοίνωση. «Λέει ψέματα ο κ. Βασάρας. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ορίστηκα μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τις γραπτές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα καλοκαιρινά σεμινάρια αξιολόγησης για τους διαιτητές των εθνικών κατηγοριών, μαζί με τους διαιτητές μέλη της ΚΕΔ κκ. Βασάρα, Δούρο και Μπριάκο.

Η διαδικασία βαθμολόγησης ήταν δεδομένη και αδιάβλητη εξ' αρχής, καθώς χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο το σύνολο της ύλης που χρησιμοποιεί η FIFA. Μάλιστα, το σύνολο της ύλης (ερωτήσεις και απαντήσεις) είχαν εκ των προτέρων γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια αξιολόγησης, με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ. Βαθμολόγησα και συνυπέγραψα τα γραπτά των εξετάσεων με το σύνολο των διαιτητών-μελών της ΚΕΔ κκ. Βασάρα, Δούρο και Μπριάκο.

Στη μόνη εξέταση που δεν έλαβα μέρος, όπως και οι κύριοι Δούρος και Μπριάκος, ήταν αυτή για την αγγλική γλώσσα, στην οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι διεθνείς διαιτητές. Τη συγκεκριμένη εξέταση διενήργησε και βαθμολόγησε αποκλειστικά μόνος του ο κύριος Βασάρας. Για τον λόγο αυτόν δεν υπογράψαμε, ούτε εγώ, ούτε οι κύριοι Δούρος και Μπριάκος, τα γραπτά της εξέτασης για την αγγλική γλώσσα.

Σημειώνω ότι υπήρξε συμφωνία για τη διαδικασία της εξέτασης στην αγγλική γλώσσα, μεταξύ των τριών διαιτητών-μελών της ΚΕΔ και εμού, πριν από τη διεξαγωγή της, αλλά αγνοώ αν εφαρμόστηκαν τα συμφωνηθέντα. Η μη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη εξέταση, όπως άλλωστε και των κυρίων Δούρου και Μπριάκου, μπορεί να βεβαιωθεί από το σύνολο των διαιτητών που έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Επιπλέον, το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί την ίδια ημέρα της εξέτασης για την αγγλική γλώσσα από εμένα στον πρόεδρο της ΚΕΔ και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ κ. Γιώργο Σαρρή.

Από τα προαναφερθέντα, τα οποία δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση από κανέναν καθώς αποτελούν πραγματικά και όχι φανταστικά γεγονότα, καθίσταται σαφές ότι ουδεμία συμμετοχή και ευθύνη φέρω για τη συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία μάλιστα δεν αποδέχτηκα».

Ο κ. Βασάρας όταν ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του κ. Κουρίδη υποστήριξε ότι δεν είπε στην ΕΡΑ Σπορ πως οι κκ. Κουρίδης, Δούρος και Μπριάκος διόρθωσαν τα γραπτά των αγγλικών, αλλά τα γραπτά των υπόλοιπων τεστ και πρόσθεσε ότι τα γραπτά των αγγλικών τα διόρθωσε ο ίδιος και ενημέρωσε με e-mail τον πρόεδρο της ΚΕΔ για τη βαθμολογία που πήραν όσοι συμμετείχαν.
Κάπως έτσι εξηγείται γιατί ο κ. Κωνσταντινέας τιμωρήθηκε τέσσερις φορές για τα σφυρίγματά του στο φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Εκτός από αγγλικά, δεν ήξερε και ποιος διόρθωσε τα γραπτά του...Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: