Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Οι Μασάδο-Κόντης μετέτρεψαν τον Mr Hyde σε Dr Jekyll!!

Στα παιχνίδια που διεξάγονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κερδίζει συνήθως η ομάδα που επιδεικνύει αγωνιστικό πάθος και τακτική προσήλωση. Δικαίως, λοιπόν, ο Άρης επιβλήθηκε καθώς οι ποδοσφαιριστές του απέδωσαν στο 100% των δυνατοτήτων τους, κέρδισαν την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών και ακολούθησαν πιστά τις εντολές του Μασάδο. Διαβάστε την ανάλυση στο παιχνίδι Ξάνθη-Άρης.
Οι Μασάδο-Κόντης μετέτρεψαν τον Mr Hyde σε Dr Jekyll
Ο προπονητής του Άρη προσάρμοσε το σύστημα στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζοντας ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία τον δικαίωσε βάσει αποτελέσματος και επιπέδου απόδοσης. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να διασπάσουν την αμυντική γραμμή των κιτρινόμαυρων στο πρώτο ημίχρονο και παρουσίασαν ψυχική κόπωση / νωθρότητα στην επανάληψη με φυσικό επακόλουθο την ήττα.
1ο ημίχρονο: Τρία αμυντικά χαφ και διαχείριση σωματικών δυνάμεων
Ο Πορτογάλος «έσπασε» το «φετινό ταμπού» της αποκλειστικής χρησιμοποίησης δύο ανασταλτικών μέσων στον άξονα, καθώς αντελήφθη πως η καταρρακτώδης βροχή είχε δημιουργήσει «βαρύ» αγωνιστικό χώρο που δεν επέτρεπε στην ομάδα του να παίξει «επιθετικό ποδόσφαιρο». Στόχος ήταν να αποφευχθούν τα «εύκολα λάθη» λόγω καιρού στο κέντρο και να διαφυλαχθεί η συνοχή των γραμμών και το μηδέν στην άμυνα:
 ο Παπαζαχαρίας παρατάχθηκε μπροστά από τους Σανκαρέ-Λαζαρίδη, αναλαμβάνοντας το ρόλο «συνδετικού κρίκου» μεταξύ του κέντρου και της άμυνας. Επί της ουσίας, επωμίσθηκε ρόλο «σκούπας» ώστε να «καθαρίζει» τις φάσεις μπροστά από τη μεγάλη περιοχή πριν βρεθούν οι αντίπαλοι στο χώρο ευθύνης των center back
•    ο Καπετάνος ανέλαβε ρόλο επιτελικού (τρίτου) χαφ με έμφαση στα ανασταλτικά καθήκοντα. Παρατάχθηκε μπροστά από τους Φατί-Παπαζαχαρία και όχι πίσω από τον Καστίγιο, γεγονός που φανερώνει την αμυντικογενή προσέγγιση του Μασάδο για το 1ο ημίχρονο
Σχόλιο: Ο Καπετάνος προτιμήθηκε έναντι του Κατίδη, καθώς ο τελευταίος επιδεικνύει ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που «ταιριάζουν» περισσότερο σε επιθετικό παιχνίδι. Έχει ικανότητα διείσδυσης «με τη μπάλα στα πόδια», αλλά  δε συμμετέχει αποτελεσματικά στην αμυντική λειτουργία και δε διαθέτει τη σωματοδομή και την εμπειρία του Καπετάνου.
Ο Πορτογάλος έδωσε, επίσης, έμφαση στη διαχείριση σωματικών δυνάμεων αποσκοπώντας στην ελάχιστη καταπόνηση ώστε να μην «καταρρεύσει» η ομάδα μετά το 75ο λεπτό. Ως εκ τούτου, οι ατομικές τακτικές εντολές δόθηκαν υπό το πρίσμα της minimum «σπατάλης δυνάμεων». Πράγματι, οι «κούρσες» των μπακ ήταν περιορισμένες, ο «χώρος ευθύνης» των Φατί-Καπετάνου μικρός λόγω της χρησιμοποίησης του Παπαζαχαρία και ο Καστίγιο είχε οδηγία να μην «κυνηγάει» τους αμυντικούς της Ξάνθης.
Σχόλιο: Οι κιτρινόμαυροι διένυσαν λιγότερα χιλιόμετρα από τους γηπεδούχους, διατηρώντας «αγωνιστική φρεσκάδα» για την «αντεπίθεση» του δευτέρου ημιχρόνου.
2ο ημίχρονο: Αλλαγές προσώπων, συστήματος και τακτικής
Έχοντας πετύχει τον αρχικό του στόχο, ο Μασάδο αποφάσισε να ρισκάρει προκειμένου να αποκομίσει το μέγιστο βαθμολογικό όφελος. Αντικατέστησε τον αμυντικό Παπαζαχαρία με τον επιθετικό Τριανταφυλλάκο και μετέτρεψε το σύστημα από 4-3-3 σε 4-4-2. Διαπιστώνοντας κατά την ανάπαυλα πως οι ποδοσφαιριστές του δεν ήταν σωματικά καταπονημένοι, έδωσε τις εξής εντολές:
•    πίεση ψηλά στην «πρώτη πάσα» ώστε να προκύψουν λανθασμένες μεταβιβάσεις που θα εκμεταλλευτεί ο Άρης με δύο επιθετικούς
•    έμφαση των εξτρέμ στα επιθετικά καθήκοντα και περιορισμένες επιστροφές στην άμυνα σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο
•    συμμετοχή του Καπετάνου στην ανάπτυξη της ομάδας, παρά το γεγονός ότι η απουσία του από τον άξονα άφηνε «μόνο» τον Φατί
•    περισσότερες προωθήσεις των μπακ σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο και overlap με τα εξτρέμ
Σχόλιο: Το πρώτο γκολ των κιτρινόμαυρων είναι φυσικό επακόλουθο των εντολών του Μασάδο. Δηλαδή, οι ποδοσφαιριστές πιέζουν σκοπεύοντας να οδηγήσουν τον αντίπαλο σε λάθος με αποτέλεσμα να σκοράρουν.

Ο Νέτο πιέζει ψηλά στην "πρώτη πάσα", οδηγώντας τον αντίπαλο σε λάθος
Ο Νέτο πιέζει ψηλά στην "πρώτη πάσα", οδηγώντας τον αντίπαλο σε λάθος
Ο προωθημένος Τριανταφυλλάκος "κυνηγάει" τη φάση και οδηγεί σε νέο λάθος
Ο προωθημένος Τριανταφυλλάκος "κυνηγάει" τη φάση και οδηγεί σε νέο λάθος
Ο "δεύτερος επιθετικός" Καστίγιο παίρνει το "ριμπάουντ" και προσπαθεί να σκοράρει
Ο "δεύτερος επιθετικός" Καστίγιο παίρνει το "ριμπάουντ" και προσπαθεί να σκοράρει
Ο Ούμπιντεζ έχει "μείνει ψηλά" κατόπιν σχετικής εντολής του Μασάδο, γίνεται κάτοχος της μπάλας και πλασάρει σε κενή εστία
Ο Ούμπιντεζ έχει "μείνει ψηλά" κατόπιν σχετικής εντολής του Μασάδο, γίνεται κάτοχος της μπάλας και πλασάρει σε κενή εστία

Αγωνιστική διάθεση, πάθος και «καλό κλίμα»
Στα τελευταία 4 παιχνίδια, η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του Άρη «παλεύουν» για να κερδίσουν, λειτουργούν ομαδικά, πανηγυρίζουν σαν «οικογένεια», αψηφούν τα οικονομικά προβλήματα και δείχνουν να ενδιαφέρονται για την εκπλήρωση των αγωνιστικών  στόχων. Παρά το γεγονός ότι έχουν περιορισμένες ποδοσφαιρικές ικανότητες, εντούτοις αποδεικνύουν πως όταν «καταθέτουν την ψυχή τους» στο γήπεδο και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του προπονητή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τις μικρομεσαίες ομάδες της Super League.
Το κίνητρο «εμφανίστηκε ξαφνικά» αφότου αποχώρησε ο Πρόμπιερζ και ανέλαβε ο Κόντης ενεργό ρόλο στην ομάδα. Έκτοτε, ο Άρης μετετράπη από άναρχο σύνολο χωρίς ταυτότητα σε ομάδα που προσπαθεί να παρουσιάσει σαφή αγωνιστική φιλοσοφία. Η 4μηνη «περίοδος προετοιμασίας» με συχνές αλλαγές παικτών, συστημάτων, προπονητών και τακτικής κόστισε πολλούς βαθμούς και ενδεχομένως την έξοδο στην Ευρώπη. Μοιάζει, ωστόσο, να τελείωσε με την έλευση του Μασάδο και την πολύτιμη συνδρομή του εκτελεστικού διευθυντή της ΠΑΕ, στον οποίο ανήκει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανάκαμψη σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο τρόπος που πανηγύρισαν οι παίκτες τα γκολ αποδεικνύει ότι το κλίμα στα αποδυτήρια έχει βελτιωθεί αισθητά
Ο τρόπος που πανηγύρισαν οι παίκτες τα γκολ αποδεικνύει ότι το κλίμα στα αποδυτήρια έχει βελτιωθεί αισθητά
«Λαός που ξεχνάει δεν έχει μέλλον»
Επειδή, όμως, οι άρτια οργανωμένες ομάδες οφείλουν να σέβονται «τον εαυτό τους» και τους φιλάθλους επιβάλλεται να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι τον λόγο για τον οποίο συγκεκριμένες μονάδες συμπεριφέρονταν με συγκεκριμένο «ανάρμοστο τρόπο» επί σειρά μηνών και συνέβαλλαν στην αποσύνθεση του αγωνιστικού συνόλου. Η «μεταμόρφωση» προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης αλλά ταυτόχρονα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες παικτών και εξωδιοικητικών παραγόντων για την πολύμηνη μειωμένη απόδοση που προκάλεσε επανειλημμένα την αγανάκτηση των φιλάθλων με αποκορύφωμα την «ανακοίνωση καταπέλτη» του Super-3 εναντίον των παικτών.
Η πρόσκαιρη χαρά θα πρέπει να λειτουργήσει εποικοδομητικά για τη μελλοντική πορεία του συλλόγου. Με πιο απλά λόγια, η βραχυπρόθεσμη επιτυχία δεν αρκεί για να διαγραφεί η κάκιστη διαχείριση δυναμικού μέχρι πρότινος. Επομένως, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους διότι εάν δεν εκδιωχθούν από τον σύλλογο θα επαναλάβουν τα ίδια «λάθη» στο μέλλον. Ακριβώς αυτό συνέβη και στο παρελθόν…Δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο ο Άρης ξεκινάει τη χρονιά με αξιώσεις και ελπίδες, εν συνεχεία παρουσιάζει «κακή εικόνα» και βελτιώνεται στον δεύτερο γύρο μετά από αλλαγές προπονητών και ποδοσφαιριστών «για το καλό του συλλόγου».
Οι μακροπρόθεσμοι αγωνιστικοί στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με μεθοδικότητα, προγραμματισμό, σταθερό κορμό και ύπαρξη ενός προπονητή με εμπειρία και τακτικές γνώσεις που θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον πάγκο. Η επανάληψη του ίδιου έργου για ένα ακόμα χρόνο θα πρέπει να προξενήσει την απαίτηση για διαπόμπευση των ανθρώπων που ευθύνονται για τις «περίεργες μεταπτώσεις» και τα «διαφορετικά πρόσωπα» ανάλογα με τις περιστάσεις και το ατομικό τους συμφέρον.
Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο, κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις θα πρέπει να μας προξενούν την οργή. Η προσκόλληση σε βραχυπρόθεσμα προπαγανδιστικά στερεότυπα, απλώς, παραπλανούν τον κόσμο και επιτρέπουν στους επιτήδειους να επαναλάβουν τα ίδια «λάθη» στο μέλλον μετατρέποντας την ομάδα σε ορισμό του “Dr Jekyll & Mr Hyde”. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο ίδιος άνθρωπος που μεταφορφώνει την ομάδα προς το καλύτερο έχει τη δυνατότητα να την μεταλλάξει και προς το χειρότερο. ..
Οι φίλαθλοι του Άρη "φώτισαν" τα Πηγάδια στο blackout. Οι ίδιοι οφείλουν να ρίξουν φως στους...μαύρους μήνες της ομάδας
Οι φίλαθλοι του Άρη "φώτισαν" τα Πηγάδια στο blackout. Οι ίδιοι οφείλουν να ρίξουν φως στους...μαύρους μήνες της ομάδας
Συμπέρασμα
Είναι αναμφισβήτητο πως η απόδοση των κιτρινόμαυρων βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι, γεγονός που δίνει κρυφές ελπίδες για να επιτευχθεί το «αυτονόητο». Στο εξής, επιβάλλεται να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη διατήρηση της «καλής ψυχολογίας» ώστε να σταθεροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των τελευταίων αγωνιστικών.
Αντίθετα, η Ξάνθη επιβεβαιώνει τον «κανόνα των τελευταίων ετών» δηλαδή την ικανοποιητική παρουσία στον πρώτο γύρο και το «βαθμολογικό ξεφούσκωμα» στον δεύτερο. Πρόκειται για μία ομάδα που διαθέτει σοβαρό προπονητή, αξιόλογο υλικό και θα αποτελέσει «ρυθμιστή» της βαθμολογίας δεδομένου ότι δε θα κινδυνεύσει επομένως η αγωνιστική της διάθεση θα παρουσιάσει μεταπτώσεις ανάλογα με την αναμέτρηση.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: