Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τελικά αποφασίστε, ο Βαλβέρδε είναι «γίγαντας» ή «μυρωδιάς»;

Επειδή σ’ αυτή τη χώρα μας αρέσει να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα και να κάνουμε την κριτική μας ανάλογα με το πού ανήκουμε, ας αποφασίσουμε - με εκατέρωθεν επιχειρήματα - τι είναι επιτέλους αυτός ο Ερνέστο Βαλβέρδε: καλός προπονητής ή κακός; Το Fight Club μπαίνει στο ρινγκ και σχολιάζει...
Τελικά αποφασίστε, ο Βαλβέρδε είναι «γίγαντας» ή «μυρωδιάς»;
Ένα από τα δυο μπορεί να είναι και αυτό δεν γίνεται να εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι και το αν μειώθηκε η διαφορά από τον Παναθηναϊκό ή όχι.
Σ’ αυτά τα χρόνια που ο Βαλβέρδε εργάζεται στην Ελλάδα, έχω ακούσει και διαβάσει τα πάντα για τον Ερνέστο. Από «Special Two» μέχρι «Ξύπνα Ερνέστο» κι από «Μυρμήγκι» μέχρι «κόουτς, ο Θρύλος δεν είναι Εσπανιόλ», λες και η Εσπανιόλ της Πριμέρα είναι κατάπτυστη ή περίγελος της Ευρώπης ή λες και μια ισπανική ομάδα που δεν παλεύει να μείνει στην κατηγορία, είναι μέγεθος μικρότερο από μια ελληνική που κάνει πρωταθλητισμό. Εν πάσει περιπτώσει, η μοίρα του Βαλβέρδε στην Ελλάδα, η κριτική και αυτά που γράφουμε ή λέμε γι’ αυτόν, είναι ασορτί με κάθε άλλου συναδέλφου του και εξαρτώνται κυρίως από τα 2-3 τελευταία αποτελέσματά του. Έτσι λοιπόν ο Βαλβέρδε που «πέταξε βαθμούς» με τη Δόξα και την Ξάνθη, ήταν ένας κόουτς που «τον πήρε ο ύπνος», αλλά ο Βαλβέρδε που νίκησε στην Τούμπα, σε συνάρτηση με την ήττα του Παναθηναϊκού στη Λειβαδιά και το -2 από την κορυφή, ήταν αυτός που «τους έπιασε στον ύπνο».
Αντίστοιχα, ο Βαλβέρδε που εμφάνισε έναν Ολυμπιακό ανταγωνιστικό στο Champions League κι έχασε την πρόκριση στους «16» στις λεπτομέρειες και εξαιτίας ενός γκολ του Βαλμπουενά, ήταν «κολοσσός της προπονητικής» και φυσικά αν κάτι στραβώσει στο Europa, θα ξαναγίνει ο «διστακτικός και άτολμος κόουτς, που δεν έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία». Ωραία, μπορούμε να λέμε ή να γράφουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά βαθιά μέσα μας, την αλήθεια την ξέρουμε: ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας προπονητής σοβαρός, δουλευταράς, με εμπιστοσύνη στον εαυτό του, τη δουλειά και τους παίκτες του, που έχει τις καλές και κακές του στιγμές όπως κάθε επαγγελματίας, αλλά αν πρέπει να τον κρίνουμε συνολικά το πρόσημο είναι θετικό.
Τώρα, αν κάποιοι τον είχαν για φευγιό αν η διαφορά σήμερα ήταν -8 και τώρα στο -2 ετοιμάζονται να κάνουν κορνίζα τη φωτογραφία του και την προσκυνούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Όπως είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο το αν θα θέλει να μείνει το καλοκαίρι, το αν θα τον θέλουν να παραμείνει και το πόσο ταιριαστή εικόνα είναι για την αισθητική και την ιδιοσυγκρασία του η παρουσία ανθρώπων κοντά στην ομάδα που φωνάζουν και κυνηγάνε διαιτητές ή παικτών που κάνουν το ίδιο πράγμα. Απ’ ό,τι φάνηκε στην Ξάνθη, δεν νομίζω να του αρέσει, όπως δεν του άρεσε και όλο το σκηνικό του «Διδάξαμε Ήθος» πέρυσι στο «Καραϊσκάκη». Κι αυτό είναι ένα πράγμα που άλλοι εκτιμούν σ’ αυτόν, αλλά άλλοι του το χρεώνουν - ειδικά αυτοί που τον βλέπουν να μην κουβαλάει τη δική τους ψύχωση για το πρωτάθλημα και τους κακοφαίνεται...
ΠΗΓΗ: Sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: