Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η διαδρομή έγινε Ελλάδα-Κύπρος!!

Πάει καιρός από τότε που τα καλύτερα "προϊόντα" του κυπριακού ποδοσφαίρου έπαιρναν το δρόμο για την Ελλάδα, θεωρώντας μία τέτοια μεταγραφή άλμα για την καριέρα τους. Πλέον η διαδρομή έχει αλλάξει και ολοένα και περισσότεροι παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα καταφτάνουν στην Κύπρο. Οχι για μία "αρπακτή", αλλά γιατί διακρίνουν πρόοδο και προοπτική. Αφιέρωμα του Balla στους "Ελληνες" του πρωταθλήματός μας.
Η διαδρομή έγινε Ελλάδα-Κύπρος
Η άνοδος του κυπριακού ποδοσφαίρου, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις επιτυχίες που έχουν σιγά-σιγά οι ομάδες του στην Ευρώπη, αποτυπώνεται και στις μεταγραφές, αφού παίκτες που παλιότερα θα αποφάσιζαν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημά μας για τα... τελευταία ένσημα, τώρα αφήνουν την Ελλάδα στην πιο γόνιμη ποδοσφαιρική ηλικία τους, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη προοπτική.
Η παρουσία της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ (δύο φορές μάλιστα) στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία τετραετία και η επιτυχημένη παρουσία της ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ πέρυσι καταδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την άνοδο του ποδοσφαίρου μας. Αποκορύφωμα, βέβαια, αυτής της ανόδου αποτέλεσε η ιστορική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν! Οι επιτυχίες των ομάδων μας και η ανοδική τους πορεία πείθουν ολοένα και περισσότερους παίκτες να εγακαταλείψουν το ελληνικό πρωτάθλημα για το κυπριακό, κάτι που πριν από χρόνια φάνταζε πολύ δύσκολο.
Μπορεί και οι ομάδες μας να ρίχνουν τα μπάτζετ τους και να προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής, ωστόσο η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει επηρεάσει περισσότερο τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, οι οποίες ρίχουν συνεχώς τον πήχη, "διώχνωντας" με τον τρόπο αυτό τους παίκτες. Αρκετοί ποδοσφαιριστές βρίσκουν μεγαλύτερη προοπτική σε ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος και μάλιστα μιλάμε για παίκτες που καταφτάνουν στα μέρη μας στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία τους.
Ο Γιώργος Δώνης δεν πήρε χαμπάρι πώς ο 26χρονος Μάριο Μπούντιμιρ ξέχασε την προφορική συμφωνία με τον ΠΑΟΚ όταν του έκανε πρόταση ο ΑΠΟΕΛ. Ο27χρονος Φώτης Παπουλής αποτελούσε ένα από τα πιο hot ονόματα του ελληνικού πρωταθλήματος στο τελευταίο πρωτάθλημα, αλλά αψήφησε τις ελληνικές σειρήνες και αποδέχτηκε την πρόταση του Απόλλωνα. Παραδείγματα υπάρχουν αναρίθμητα... Συνολικά 19 παίκτες έχουν αφιχθεί στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι από την Ελλάδα. Και η κάθοδος αναμένεται να συνεχιστεί. Το Balla τους παρουσιάζει αναλυτικά...
Ποιοι παίκτες αφίχθησαν από το ελληνικό πρωτάθλημα (στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και παίκτες που αγωνίζονταν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιανουάριο, όπως π.χ. ο Σπαντάτσιο):
ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ
Φρανσίσκο Ζουέλα ΑΠΟΕΛ Ατρόμητο
Μάριο Μπούντιμιρ ΑΠΟΕΛ Εργοτέλη
Σρένταν Μπλάζιτς Ανόρθωση Παναιτωλικό
Τζουλιάνο Σπαντάτσιο Ανόρθωση ΠΑΟΚ
Δημήτρης Σουάνης Απόλλων Ξάνθη
Φώτης Παπουλής Απόλλων ΟΦΗ
Γουέιν Τομάς Αλκή Ατρόμητο
Ντος Σάντος Λίμα Εθνικός Αχνας Δόξα Δράμας
Αρκάντιους Μάλαρτζ Εθνικός Αχνας Παναχαϊκή
Πέντα Εθνικός Αχνας Πιερικό
Ρόμπερτ Σταμποζλίεφ Ολυμπιακός Θρασύβουλο
Γιοάν Λανγκλέ ΕΝΠ Βέροια
Φιλίπε Ντα Κόστα ΕΝΠ Πανσερραϊκός
Στέφανος Σιόντης Δόξα Κατωκοπιάς Παναιτωλικό
Ρικάρντο Φερνάντες Δόξα Κατωκοπιάς Παναιτωλικό
Χρήστος Αθανασόπουλος Δόξα Κατωκοπιάς Αιολικό
Πασχάλης Μελισσάς ΑΕΠ Λεβαδειακό
Δημήτρης Ιωάννου ΑΕΠ Λεβαδειακό
Δημήτρης Κοιλιάρας ΑΕΠ Λεβαδειακό

Ποιοι είχαν έρθει τα προηγούμενα χρόνια από το ελληνικό πρωτάθλημα και παραμένουν στην πρώτη κατηγορία του κυπριακού πρωταθλήματος

Ο Ματίας Ντεγκρά, MVP της ΑΕΛ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, είχε αγωνιστεί σε Καλαμαριά, Βέροια και Αστέρα Τρίπολης. Ο Διονύσης Χιώτης, η απουσία του οποίου από το Euro 2012 επικρίθηκε (και) από τους Ελλαδίτες, είχε παίξει σε ΑΕΚ, Εθνικό, Προοδευτική και Κέρκυρα. Ο έτερος τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, Ούρκο Πάρντο, είχε παίξει σε Ηρακλή και Ολυμπιακό.

Ο Γκουστάβο Μαντούκα (ΑΠΟΕΛ) ήταν επί μία τετραετία στην ΑΕΚ, ενώ ο Μαρσέλο Ολιβέιρα στον Ατρόμητο. Στην Ομόνοια αγωνίζονται ο Χρήστος Καρυπίδης (με παρελθόν σε ΠΑΟΚ, Καβάλα και Κέρκυρα), ο Σάβο Παβίσεβιτς (είχε παίξει στην Καβάλα) και ο Ρασίντ Αλαμπί, άλλοτε παίκτη του ΟΦΗ. Η Ανόρθωση απέκτησε τον Τόνι Κάλβο, επί 3,5 χρόνια παίκτη του Αρη. Στην ΑΕΚ παραμένουν ο Γιάννης Σκοπελίτης (μοιάζει τυπικό θέμα η ανανέωση του συμβολαίου του) και ο Αλεσάντρε Νέγκρι, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στην Ελλάδα σε Αιγάλεω-Ατρόμητο (ο Σκοπελίτης) και Αρη (ο Νέγκρι).

Στη Νέα Σαλαμίνα αναμένεται να συνεχίσουν τρεις παίκτες με παρελθόν στα γήπεδα της Ελλάδας: ο Γιώργος Λαμπρόπουλος είχε παίξει σε Αιγάλεω, Αχαρναϊκό και Χαϊδάρι, ο Χρήστος Χατζηπαντελίδης είχε αγωνιστεί σε Αθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Χανιά, Καβάλα, Θρασύβουλος, Δόξα Δράμας, ενώ ο Σόλομον Γκράιμς είχε περάσει από Αστέρα Τρίπολης, Εθνικό και Καλαμάτα.

Η Αλκή απέκτησε τον Γιουσούφ Χέρσι, ο οποίος πρόσφατα είχε παίξει στην ΑΕΚ. Στον Εθνικό Αχνας βρίσκεται ο Λέβαν Μαχράτζε (πρώην της Ξάνθης), ενώ στην Ενωση Νέων Παραλιμνίου συνεχίζει ο Γιακούμπου, άλλοτε παίκτης του ΟΦΗ. Τρεις παίκτες με παρελθόν στην Ελλάδα έχει η Αγία Νάπα: Ματσιέι Ζάγιατς (Θύελλα Πατρών, Παναχαϊκή, Κορωπί, ΠΑΟ Ρουφ), Φαμπέτα (Αστέρας Τρίπολης) και Μπράνισλαβ Νίκιτς (Αγροτικός Αστέρας, Αιολικός, Παναιτωλικός, Πρέβεζα).

Στη Δόξα Κατωκοπιάς αγωνίζονται ο Κάρλος Μάρκες (άλλοτε παίκτης του Εθνικού), ο Αμίκ Σιανί (πρώην παίκτης του Εορδαϊκού), και ο Ντάνι Ροντρίγκες (πρώην παίκτης του Ιωνικού).

ΠΗΓΗ: balla.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: