Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

O τρελός του (γαλατικού) χωριού!!

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Μαρσέλο Μπιέλσα έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλάει μετά τον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την πρόκρισή της στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ πολλοί την βλέπουν να φτάνει μέχρι τον τελικό. Ένα από τα πρόσωπα στα οποία χρεώνεται η επιτυχία της Αθλέτικ δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλο Μπίελσα.
O τρελός του (γαλατικού) χωριού
Αρκετοί τον αποκαλούν τρελό (loco). Από που όμως… πηγάζει το προσωνύμιό του; Η αλήθεια είναι ότι προκύπτει περισσότερο από την εμμονή του για τη δουλειά και την… ψύχωσή του για το ποδόσφαιρο, παρά από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα και την εκκεντρική προσωπικότητά του!
Σχεδόν όλοι οι Αργεντινοί παίκτες με τους οποίους έχει δουλέψει έχουν να πουν μια ιστορία για αυτόν! Όταν ακόμα ήταν σχετικά νεαρός τεχνικός στη Νιούελς, μια μέρα η κόρη του του είπε ότι στην τάξη της υπήρχε ένας δεκαεφτάχρονος που γνωρίζει τα πάντα για το ποδόσφαιρο. «Φέρτον σε μένα», της απάντησε. Ο πιτσιρικάς πήγε στο σπίτι του Μπιέλσα στο Ροσάριο και εκείνος τον… στρίμωξε, αρχίζοντας να τον ξεζουμίζει… στις ερωτήσεις. Όταν πείστηκε ότι όντως ήταν… διαβασμένος, τον έστειλε να κατασκοπεύσει την προσεχή αντίπαλο. Οι φήμες λένε ότι το έκανε σκαρφαλωμένος σε δέντρο! Σε ηλικία 35 χρονών οδηγούσε την Νιουέλς Ολντ Μπόις στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αργεντινής. Και εκείνη την περίοδο του βγήκε το.. παρατσούκλι. Πως; Όταν αντιλήφθηκαν ότι στον ελεύθερο χρόνο του παίρνει το αμάξι του και… αλωνίζει τις αγροτικές περιοχές τριγύρω από το Ροσάριο ψάχνοντας για τα επόμενα ταλέντα της Σάντα Φε. Για τα παιδιά που κλωτσούν το τόπι σε μια αλάνα ή σε ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι σε ένα απομακρυσμένο χωριό και έχουν το ταλέντο να εξελιχθούν, έχοντας παράλληλα ξεφύγει από τους σκάουτ των ομάδων!
Οι παίκτες της Νιούελς θυμούνται ακόμα τις προετοιμασίες σε… στρατόπεδα, με μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μία γραμμή τηλεφώνου. Στην προετοιμασία του Μουντιάλ του 2010 με τη Χιλή, έκανε δύο φιλικά την ίδια μέρα, με τη Βόρεια Ιρλανδία και το Ισραήλ αφού «από τη στιγμή που έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση για το Μουντιάλ, πρέπει να τους δώσουμε χρόνο στον αγωνιστικό χώρο!». Η αυστηρότητα και η ειλικρίνειά του είχαν… γράψει ιστορία! Είχε μεταβεί μέχρι την Μαδρίτη για να πει στο Φερνάντο Ρεδόνδο ότι «δεν μου αρέσεις, αλλά είναι καθήκον μου να σε συμπεριλάβω στη λίστα μου!».
Είναι όμως τόσο τρελός όσο φημολογείται; Την καλύτερη απάντηση την δίνει ο πιο ταλαντούχος ίσως παίκτης της Αθλέτικ, ο Ίκερ Μουνιαΐν: «Όχι, είναι ακόμα περισσότερο!» Με το που πήγε στο Μπιλμπάο, είδε σε DVD και τα 38 παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς, κρατώντας εντατικές σημειώσεις. «Υπάρχουν 36 διαφορετικές μορφές επικοινωνίας μέσω μίας πάσας», τονίζει, ενώ κάποτε είχε βγάλει το παπούτσι του για να δείξει σε ποδοσφαιριστή του ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει το πόδι να χτυπά την μπάλα. Οτιδήποτε καινούργιο κάνει κάποιος παίκτης και του τραβήξει την προσοχή το καταγράφει. Είναι οργανωτικός σε σημείο… τρέλας! Κατά τη διάρκεια των προβολών και αναλύσεων που διαρκούν μέχρι και πέντε ώρες, όποιος κάνει λάθος βλέπει το… πράσινο λέιζερ να τον σημαδεύει και τον Μπιέλσα, σαν αυστηρός δάσκαλος, να ζητά εξηγήσεις. Αυτή την οργάνωση, την εμμονή με τη δουλειά και την πειθαρχία, βγάζουν και οι παίκτες του μέσα στο γήπεδο.
«Στοιχηματίζω ότι δεν υπάρχει άλλος προπονητής, πουθενά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ζει το ποδόσφαιρο 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, όπως το κάνει ο Μπιέλσα. Είναι αρκετά φυσιολογικό για το επιτελείο στην Λεθάμα να μας λένε ότι αφήνει το προπονητικό κέντρο στη 01:00 ή 02:00 τα ξημερώματα επειδή προετοιμάζει τα βίντεο για το πως παίξαμε στο προηγούμενο παιχνίδι, πως θα παραταχθεί ο αντίπαλός μας, τι του άρεσε και δεν του άρεσε στη χθεσινή προπόνηση. Είναι μία τρέλα. Βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο και DVD», τονίζει ο Χάβι Μαρτίνες. «Ζει για το ποδόσφαιρο», προσθέτει ο Φερνάντο Γιορέντε.
Τι απαντάει όμως ο ίδιος σε όσους τον αποκαλούν τρελό; «Ένας άνθρωπος με νέες ιδέες είναι τρελός μέχρι να πετύχει», τονίζει. Η καλύτερη απάντηση σχετικά με την δουλειά που βγάζει η ομάδα του, έρχεται ίσως από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον οποίο έχει εμπνεύσει σημαντικά: «Όλοι τρέχουν πάνω και μετά τρέχουν κάτω. Πάνω, κάτω, πάνω, κάτω, πάνω, κάτω. Είναι εντυπωσιακοί». Η Μπιλμπάο ανέκαθεν αποτελούσε μία διαφορετική ποδοσφαιρική ομάδα. Ένα γαλατικό χωριό όπου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του ποδοσφαίρου, των πολυεθνικών και του μάρκετινγκ, παλεύει τον ανταγωνισμό μόνο με Βάσκους ποδοσφαιριστές, στηριζόμενη στα δικά της παιδιά. Και το χωριό πλέον, έχει βρει τον τρελό του, για τον οποίο είναι περήφανο!
Πριν από λίγες μέρες, είχε συναντήσει στους δρόμους του Μπιλμπάο μια παρέα παιδιών που του ζήτησαν να τους υπογράψει το άλμπουμ με τα αυτοκόλλητα των παικτών της ομάδας. Αρνήθηκε, τους πήρε το άλμπουμ και τους έδωσε ραντεβού στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα, την επόμενη ημέρα. Μετά από 24 ώρες, ήταν εκεί με το άλμπουμ υπογεγραμμένο από όλους τους παίκτες! Αυτή είναι η… τρέλα του Μπιέλσα!
Πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: