Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αυτό συμβαίνει στην Ολλανδία!

Στις πρώτες τρεις τέσσερις ημέρες μίας προετοιμασίας, σίγουρα δεν είσαι σε θέση να βγάλεις κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Σίγουρα όμως μπορείς να δεις κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά παικτών που δεν γνωρίζεις και βέβαια, το πώς δουλεύει ένας προπονητής.
Πρώτα απ όλα ο Δώνης, είναι πολύ μεθοδικός, δουλεύει αρκετά τις προπονήσεις του και καταφέρνει να τις προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις μετρήσεις που βγάζει ο έλεγχος των παικτών.  Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Έχει να συνθέσει μία ομάδα που πρέπει να παίξει άλλο σύστημα από αυτό που έπαιζε, που έχει αρκετές ελλείψεις και όσον αφορά στο υπάρχον ρόστερ, αλλά και όσον αφορά στο μεταγραφικό σχεδιασμό και έχει ελάχιστο χρόνο για να εμφανίσει μία σταθερότητα στη διάρκεια των πρώτων αγώνων από το σύνολό του.
Από το θεωρητικά βασικό σχήμα της ομάδας, λείπουν οι Σαλπιγγίδης – Μαλεζάς που είναι σε διακοπές και οι δύο ακραίοι μέσοι που δεν έχουν αποκτηθεί. Μάλιστα αντί των δύο χαφ που δεν έχουν αποκτηθεί, οι επόμενες λύσεις είναι αυτή του Γιώργου Γεωργιάδη που είναι υπό συνθήκες αξιόπιστη λόγω της αστάθειάς του και του Ρομπέρ, ο οποίος ήταν υπό διωγμό αλλά μετά από παρέμβαση Δώνη έμεινε στην ομάδα.
Το έργο του Δώνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως τον βλέπω κάθε μέρα να τρέφεται από το γεγονός αυτό. Είναι χαμογελαστός, γαλήνιος, το χαίρεται που είναι προπονητής του ΠΑΟΚ. Και αυτό το στοιχείο, είναι μία πρώτης τάξεως βάση για να χτίσεις ένα σύνολο γύρω από τις ιδέες σου.
Γενικά, εγώ χρόνια τώρα είμαι της άποψης πως οι ομάδες έχουν τον χαρακτήρα του προπονητή τους. Ο Δώνης, είναι ένας άνθρωπος με αυξημένη αυτοπεποίθηση και υπό συνθήκες πίεσης βγάζει έναν αυθορμητισμό που άλλοτε είναι καλός, άλλοτε στραβός.
Σίγουρα, δεν μπορεί να στήσει μία ομάδα με τον κυνισμό του Σάντος, αλλά μπορεί να χτίσει μία ομάδα με τον ενθουσιασμό του. Αλλά τα πάντα δεν εξαρτώνται από τον Δώνη. Χρειάζεται και στηρίγματα.
Στη προκειμένη περίπτωση, το βασικό του στήριγμα, είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης. Για εμένα ο Μπέμπης, παρότι μου τη σπάει για τον τρόπο που λειτουργεί γύρω από τα ΜΜΕ, είναι ένα κεφάλαιο πολύτιμο για τον ΠΑΟΚ, γιατί καλείται όχι μόνο να στήσει μία ομάδα χωρίς ρευστότητα, αλλά ταυτόχρονα να κόψει και τις αστειότητες του παρελθόντος. Πρέπει να ενημερώσει την αγορά αλλά και τους παίκτες που βρίσκονται σήμερα στον ΠΑΟΚ, πως αυτά που γινόντουσαν να τα ξεχάσουν.
Παρουσιάστηκε σαν αποτυχία και ήταν σίγουρα σε επικοινωνιακό επίπεδο, η υπόθεση Μπούντιμιρ. Ο Γεωργιάδης βέβαια, δεν ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό και σου λέει πως εγώ συμφώνησα με 120 χιλιάρικα με τον Κροάτη γιατί τόσο τον κοστολόγησα. Βρέθηκε ο Κύπριος να δώσει 200, ας τον πάρει.
Ο ΠΑΟΚ προ του Γεωργιάδη, θα πήγαινε να δώσει 210 για να πάρει τον Μπούντιμιρ, γνωρίζοντας πως δεν είναι για αυτά τα χρήματα. Θα του έβαζε και μπόνους. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον.
Δεν πήρε τον Μπούντιμιρ, πήρε τον Μπανγκουρά. Μπορεί να βγει καλύτερος, μπορεί να βγει χειρότερος, κανένας δεν γνωρίζει. Το θέμα είναι πως ο ΠΑΟΚ βρήκε παίκτη για αυτό που έψαχνε και δεν τον πλήρωσε όσο ήθελε ο μάνατζερ.
Την ίδια στιγμή που ο Γεωργιάδης λειτουργεί έτσι, δεν παίζει ευρώ στο ταμείο. Αν είχε τρεις με τέσσερις χιλιάδες παραπάνω διαρκείας, θα μπορούσε να σπάσει πλάκα. Αλλά επειδή δεν τα έχει, πρέπει να πάει σε άλλες λογικές. Και κάπου εδώ, μπαίνει η λογική των δοκιμών, αλλά και των δημοσίως σχέσεων.
Πρώτα απ΄όλα και ο Μπαρνς που ήρθε στο Ντόρβερτ και ο Ζέμαν που έρχεται την Πέμπτη, είναι παίκτες που άλλες εποχές δεν θα δέχονταν δοκιμές. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι, η ηλικία τους είναι έξοχη για να κάνουν μία προσπάθεια να σώσουν την καριέρα τους, άρα δεν είναι κακό για τον ΠΑΟΚ να τους δει.
Σήμερα, ο ΓΧ φεύγει για Εσθονία, έτσι ώστε να συναντήσει τον αρχισκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι. Από αυτή την επαφή, μόνο κέρδος μπορεί να έχει.
Ο ενθουσιασμός του Δώνη, ο ρεαλισμός του Γεωργιάδη, η προσωπικότητα και των δύο και από πάνω τους ο Βρύζας που παλεύει για να φέρει το πράγμα σε μία ισορροπία, είναι άνθρωποι που μπορούν να επαναφέρουν την τάξη. Απλά χρειάζονται χρόνο γιατί δεν έχουν χρήμα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιους από τους πιτσιρικάδες. Θεωρώ πως δύο τουλάχιστον από αυτούς έχουν στοιχεία για να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Και δεν βάζω μέσα σε αυτούς παίκτες που πήραν πέρυσι συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ.
Πρώτα απ όλα, δικαιώνεται ο Χάβος για τον Κάτσε. Πρώτα απ όλα, του έκανε πολύ μεγάλο καλό το ότι πήρε μία σεζόν σαν βασικός στο μεγαλύτερο διάστημα στη Football league.
Παρότι ξερακιανός και πολύ αδύνατος, έχει απίστευτη τεχνική, κινείται πολύ ωραία στους χώρους και είναι πάντοτε επιλογή για τους συμπαίκτες του, ενώ έχει και σίγουρες μεταβιβάσεις. Υστερεί στην επαφή με τον αντίπαλο, αλλά αυτό φτιάχνεται.
Ο άλλος είναι ο Πέλκας. Θεωρώ πως μετά τον Γκαρσία, είναι ο καλύτερος τεχνικά παίκτης του ρόστερ αυτή τη στιγμή. Υστερεί σε δύναμη, αλλά κινείται τόσο έξυπνα στους χώρους που μπορεί από τη μία να γίνει ένα εξαιρετικό 8άρι και από την άλλη ο δεύτερος φορ που ο ΠΑΟΚ δεν έχει. Αυτός που δηλαδή έχει την ατομική ενέργεια.
Ο τρόπος που υποδέχεται τη μπάλα και φεύγει στον χώρο κάθετα, είναι θαυμάσιος και ο μόνος λόγος να μην παίξει άμεσα, έχει να κάνει με την αργή του ανάπτυξη. Νομίζω πως ούτε ξυρίζεται ακόμη. Σε δύο χρόνια πάντως, εγώ λέω πως η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα ξεκινάει από αυτόν, αρκεί να έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του.
Από τους πιτσιρικάδες, θεωρώ πως όλοι θα παίξουν σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας. Το ερωτηματικό είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να παίξουν στον ΠΑΟΚ. Η εικόνα τους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που είχε η δοκιμαστική ομάδα του Μπόλονι στη περυσινή προετοιμασία.
Εκτός των δύο που εγώ ξεχώρισα, προοπτικές έχει ο Ιντζίδης και ο Δώνης τον βλέπει με πολύ καλό μάτι, ο Πόποβιτς που μέρα με τη μέρα πατάει καλύτερα στο χορτάρι, ενώ Τσανδάρης, Κωνσταντινίδης, Κίτσιου, Καραντασιάδης, Στάμου, είναι παίκτες που έχουν στοιχεία αλλά θα πρέπει να βγάλουν περισσότερο μυαλό και θράσος μέσα στο γήπεδο για να χτίσουν καριέρα στον ΠΑΟΚ.
Στη προετοιμασία, υπάρχει και ο 16χρονός Δεληγιαννίδης, ο οποίος για την ηλικία του και το σοκ που υπέστη όταν από τη μία έπαιζε στους Μπέμπηδες και από την άλλη βρέθηκε στη πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, η ανταπόκρισή  του στις απαιτήσεις του Δώνη είναι πάνω από τη βάση.
Αυτά έχω καταλάβει στις πρώτες μου μέρες στη προετοιμασία, αναμένοντας με μεγάλη περιέργεια το πρώτο φιλικό αύριο εναντίον της Οτελούλ.
Γιατί κακά τα ψέματα, άλλο η εικόνα των παικτών στις προπονήσεις και άλλο στους αγώνες. Και ειδικά με τους πιτσιρικάδες, θα πρέπει να δεις και ποιοι έχουν τον χαρακτήρα για να σταθούν χωρίς φοβίες στον αγωνιστικό χώρο.

πηγή: onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: