Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η προαγωγή που όλοι ονειρεύονται!

Η προαγωγή που όλοι ονειρεύονται
Μετά το πέρας της πρώτης διετίας του Γιώργου Μπαρτζώκα στην Λάρισα, είχα προβλέψει στον αέρα του NovaΣπορFm 94,6 ότι στο μέλλον θα συζητάμε περισσότερο για αυτόν. Φαινόταν ότι η Ολύμπια είχε στον πάγκο της τον πλέον φέρελπι Έλληνα προπονητή. Με έργα και πράξεις. Ομολογώ, δεν περίμενα πως μέσα σε τέσσερα χρόνια θα κάνει τόσο μεγάλα άλματα και θα αναλάβει, όπως ο ίδιος επισήμανε, την τιμή να καθοδηγήσει τον πρωταθλητή Ευρώπης. Όμως να που πήρε την προαγωγή που όλοι ονειρεύονται. Κάνει το όνειρο πραγματικότητα, μέσα από μία συνεχώς ανοδική πορεία που ανταμείβεται.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι συνθήκες στη χώρα, έστρεψαν τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ στον Έλληνα προπονητή. Όπως όλες οι κρίσεις και αυτή έχει και θετικά. Ήταν καιρός να αναγνωριστεί ή αν θέλετε να μετατραπεί σε χορήγηση ευκαιριών, το ταλέντο των «δικών» μας παιδιών. Οι Σέρβοι μας έκαναν μάγκες και με το παραπάνω και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όμως τόσο μεγάλη ευκαιρία και προοπτική να εμπιστευτούμε τις τύχες των εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα σε ελληνόπουλα δεν θα ξαναβρίσκαμε. Όπως και ο Παναθηναϊκός στην περίπτωση Πεδουλάκη, έτσι και ο Ολυμπιακός πράττει σωστά και εμπιστεύεται έναν άνθρωπο που έχει όλες τις προοπτικές για να τα καταφέρει.

Όπως και στην περίπτωση του Χανιώτη κόουτς, έτσι και σε αυτή υπάρχουν θετικά, αρνητικά και ερωτηματικά. «Καθρέφτης» είναι το γήπεδο και εκεί θα κριθούν όλα, όμως το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ανέβηκε σκαλί-σκαλί, πέρασε από τα μικρότερα στρώματα και γίνεται…διευθυντής, υπό νορμάλ συνθήκες και όχι επειδή το αφεντικό τον συμπαθούσε και ήθελε να τον ευνοήσει καταπατώντας την ιεραρχία. Έδειξε έργο σε όλες τις ομάδες που δούλεψε και μάλιστα χωρίς –με εξαίρεση τον Πανιώνιο- να του παρέχονται όλα τα απαραίτητα εφόδια. Οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές ούτε στην Λάρισα, πόσο μάλλον στο Μαρούσι που επί των ημερών του έφτασε μία ανάσα από τους «8» της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός επέλεξε έναν προπονητή, που οι ομάδες του έπαιξαν όμορφο μπάσκετ, είχαν ισορροπία στο παιχνίδι τους, ήταν τεχνικά αρκετά βήματα μπροστά και δούλεψαν σκληρά. Παράλληλα, έχει στο ενεργητικό του την ανάδειξη-βελτίωση αρκετών παικτών.

Με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Πρίντεζη που τον συναντά ξανά στην ομάδα που του τον είχε παραχωρήσει ως δανεικό, τον Καϊμακόγλου, τον Πατ Καλάθη, τον Γιάνκοβιτς, τον Καββαδά, τον Σαρικόπουλο και ένα σωρό άλλους. Οι «ερυθρόλευκοι», κατέκτησαν το φετινό πρωτάθλημα Ευρώπης ΚΑΙ γιατί ο Βαγγέλης Αγγέλου (φυσικά και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς) δούλεψε και βελτίωσε αγωνιστικά και ψυχολογικά όλους τους μικρούς σε ηλικία παίκτες. Ο Μπαρτζώκας, έχει την ευκαιρία να τους εξελίξει ακόμα περισσότερο αλλά και να εμπλουτίσει τον κορμό με ακόμα περισσότερο «φρέσκο αίμα» και νιάτο. Είναι μονόδρομος γιατί τα χρόνια που θα έρθουν, θα μας βρουν πιθανότατα με μπάτζετ μικρότερα των 10-12 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ισχύει και για τον Αργύρη Πεδουλάκη, η οποιαδήποτε σύγκριση με τον προκάτοχό του, θα είναι άνιση και άδικη. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πέσει στην «παγίδα» του…φαντάσματος του «Ντούντα» που ήταν ο ιδανικός, αλλά αποτελεί παρελθόν. Θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια χωρίς γκρίνιες και μηδενισμούς και να κρίνει στο τέλος. Άλλωστε ο 47χρονος τεχνικός είναι πολύ έξυπνος και η λογική λέει ότι δεν θα έχει κόμπλεξ για να αποδείξει ότι είναι ισάξιος του προηγούμενου. Έχει στα χέρια του μία στρωμένη ομάδα που όπως όλα δείχνουν θα έχει στη σύνθεσή τους όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες που την έφεραν στην κορυφή και ευχέρεια να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο με δύο-τρείς προσθήκες πρώτης γραμμής. Δεν καλείται να «χτίσει» από το «μηδέν» και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί και να αρπάξει την…προαγωγή από τα μαλλιά.

Υ.Γ.: Το γεγονός ότι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι τσέκαραν αρκετές μέρες την αγορά, μίλησαν με αρκετούς προπονητές και κατέληξαν έπεται από ώριμη σκέψη, δίνει πολλούς πόντους στην επιλογή τους. Στη μετά-Ίβκοβιτς εποχή, η προσοχή στην επιλογή είχε διπλή σημασία. Αν δεν υπήρχε και αυτή η διαρροή προ δύο εβδομάδων ή αν θέλετε η λανθασμένη αντίληψη ότι ο Μπαρτζώκας θα είναι 100% ο εκλεκτός, που έβαλε σε κίνδυνο «καψίματος» στα μάτια του κόσμου τη περίπτωσή του, όλα θα ήταν ιδανικά.

Υ.Γ.1: Το μεγάλο ζητούμενο για τον κόουτς, είναι να αντέξει την πίεση. Φέτος ο Ολυμπιακός πέτυχε και γιατί ο πήχης είχε μπει από την αρχή χαμηλά και οι παίκτες απελευθερώθηκαν. Τώρα όμως θα είναι αλλιώς, γιατί μιλάμε για τον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: