Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σπανούλης νικητής ή Γκιστ θριαμβευτής;

Μπορεί ο Ολυμπιακός να νικήσει τον Παναθηναϊκό δίχως τον Βασίλη Σπανούλη στο παρκέ; Απίθανο φαίνεται κι αν συμβεί ποτέ, θα είναι μικρό θαύμα.

Σπανούλης νικητής ή Γκιστ θριαμβευτής;
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
 Μπορεί ο Παναθηναϊκός να εξολοθρεύσει τον Ολυμπιακό δίχως τον Τζέμις Γκιστ στο ρόστερ του; Η απάντηση είναι ακριβώς ίδια με του προηγούμενου ερωτήματος. Απίθανο φαίνεται κι αν συμβεί ποτέ θα είναι ένα μικρό θαύμα.

Εξηγούμαστε λοιπόν για να μην παρεξηγούμαστε. Εν πολλοίς το αποτέλεσμα του τρίτου τελικού της Α1 θα κριθεί από τη συμμετοχή του Αμερικανού. Και δεν εννοούμε να είναι απλα στη 12αδα και να παίξει για λίγο, αλλά να έχει ουσιαστική παρουσία. Να συνδυάσει χρόνο συμμετοχής και ποιότητα, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.
Ο Ολυμπιακός στηρίζεται στη δημιουργία και το ταλέντο των παικτών του. Στα μακρινά σουτ και στο γρήγορο ρυθμό που τον βολεύει. Δεν είναι δύσκολο συνεπώς το συμπέρασμα ότι όλα περνούν από τα χέρια του Σπανούλη. Οχι μόνο από τα χερια του Σπανούλη, αλλά κυρίως από τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Αν αρχίσει καλά αυτός, όλοι θα πάρουν μπρος. Αρκεί βέβαια να κάνουν και τα βασικά. Δηλαδή να ευστοχήσουν στα ελεύθερα σουτ.
Η εικόνα του δεύτερου τελικού δεν είναι πλασματική. Οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι παίζουν με άλλο αέρα στην έδρα τους, αποδείχθηκε και στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι σαφώς πιο εύκολο να βάλεις τα σουτ στο γήπεδο που κάνεις κάθε μέρα προπόνηση και ο κόσμος στέκεται στο πλευρό σου, παρά στην πιο αφιλόξενη έδρα για τον Ολυμπιακό.
Οφείλεται όμως και στην απουσία του Γκιστ, που σαφώς κάνει πιο δύσκολη την επιθετική ζωή των ερυθρολεύκων. Αναγκάζει τον Ολυμπιακός να παίξει πιο στατικό μπάσκετ, βάζει σε μπελέδες και τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Το πιθανότερο ήταν να κερδίσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ την Δευτέρα ακόμα κι αν έπαιζε ο Γκιστ, αλλά μοιάζει απίθανο να έφτανε σε τέτοια ύψη η διαφορά παρουσία του Αμερικανού.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν είναι έτοιμος ο Γκιστ στο παιχνίδι της Πέμπτης, ο Παναθηναϊκός θα είναι το φαβορί για το 2-1. Αν δεν είναι 100% εντάξει, το ματς αρχίζει από το 50-50 κι ας γίνεται στο ΟΑΚΑ. Γιατί οι πράσινοι δύο παίκτες δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν στο φετινο τους ρόστερ. Τον Γκιστ και τον Διαμαντίδη. Ο Αμερικανός κάνει τη διαφορά ως επί το πλείστον το αμυντικό κομμάτι, εκεί όπου έχει στηριχθεί η κυριαρχία του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από τη στιγμή, δηλαδή, που έγινε η ανταλλαγή του Πάνκο με τον Γκιστ…
Βέβαια ακόμα κι έτσι, ανίκητος δεν είναι κανένας αμυντικός. Και ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να λύσει τα αμυντικά δεσμά  του Παναθηναϊκού, όχι μόνο δίχω Γκιστ, αλλά και με τον Αμερικανό στο παρκέ. Μπορεί να βγει ο Σπανούλης νικητής και σε μια τέτοια κατάσταση; Και μέσα στο ΟΑΚΑ; Τα έχει κάνει όλα στην καριέρα του, αυτό δεν το έχει καταφερει ως τώρα… Εχει ακόμα μια ευκαιρία… Και απ’ό,τι φαίνεται ο Γκιστ θα είναι εκεί και θα τον περιμένει…

Πηγή:www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: