Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Σε αυτήν τη χώρα όλοι είναι δύσπιστοι!!

ΣΗΜΕΡΟΝ θ' ασχοληθούμε με δικαστικά θέματα. Δικαστικά του ποδοσφαίρου δηλαδή. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης. 
Είδηση Νο 1 λοιπόν: Αυτή η ιστορία με την κάρτα υγείας στην ΕΠΟ ξεφουσκώνει. Επεσε δηλαδή η κακουργηματική κατηγορία για απιστία «περί την υπηρεσία», που αφορά ζημιά στο Δημόσιο.
Ο,τι έγινε δηλαδή αφορά μόνο την ΕΠΟ. Καμία σχέση το ένα κατηγορητήριο με το άλλο. Κι είναι αμφίβολο αν τελικά η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο. Είδηση Νο 2: Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η θητεία του αθλητικού εισαγγελέα Αρ. Κορέα, που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, ανανεώνεται.
Ο Αρ. Κορέας, όπως είναι γνωστό, χειρίζεται την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο». Εδώ και δυόμισι χρόνια. Εδώ όμως θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα πάμε 35 χρόνια πίσω. Σχετικά με κάποιες περιπτώσεις που δείχνουν πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Ποδοσφαιρική περίοδος 1979-80. Σκάει η υπόθεση Ρότσα.
Σε παιχνίδι Κυπέλλου, ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού (επαρχιακή ομάδα που μου διαφεύγει το όνομά της) κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αργεντινού. Αποφασίζει το ΑΣΕΑΔ. Δεκτή η ένσταση. Ο Παναθηναϊκός χάνει το ματς στα χαρτιά, αποκλείεται από το Κύπελλο και του αφαιρούνται και τρεις βαθμοί από το πρωτάθλημα! Πάταγος. Πρόεδρος του ΑΣΕΑΔ ο Γ. Κουβελάκης, προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη συνέχεια μάλιστα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά τον καθάρισε ο Γιαννόπουλος μέσω του Αραβαντινού με τη μεγάλη εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού. Ξεφύγαμε όμως. Δεύτερος βαθμός για να κάνει έφεση ο Παναθηναϊκός δεν υπάρχει. Βρέθηκε τρόπος όμως για να αλλάξει η απόφαση. Με δικηγόρο τον Λυκουρέζο, ο Παναθηναϊκός καταθέτει ένσταση για μη νόμιμη συγκρότηση του οργάνου.
Οτι η διαδικασία δηλαδή, για τον διορισμό των μελών του ΑΣΕΑΔ, δεν έγινε σύμφωνα με τον νόμο. Η ένσταση γίνεται δεκτή. Ακυρο το όργανο, άκυρη η απόφαση. Ο Κουβελάκης παραιτείται και δεν δέχεται νέο διορισμό. Διορίζονται νέα μέλη και το ΑΣΕΑΔ με τη νέα σύνθεση πλέον δικάζει ξανά. Η απόφαση είναι πως απορρίπτεται η ένσταση, αφού κρίθηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε καμία ευθύνη!
Και τιμωρείται μόνο ο Ρότσα (φωτό) με ποινή δύο ετών, που στη συνέχεια μειώθηκε. Λεπτομέρεια: στη νέα σύνθεση του ΑΣΕΑΔ και ο νεαρός τότε δικαστικός Τάσος Κανελλόπουλος. Την ίδια περίπου εποχή είναι αθλητικός δικαστής ο κ. Γεωργίλης. Εφέτης εν ενεργεία, παρακαλώ. Μια ωραία πρωία εκεί που είναι να αρχίσει η συνεδρίαση ζητάει τον λόγο ο Κώστας Τσαρούχας.
Δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας», αλλά ταυτόχρονα και δικηγόρος στη συγκεκριμένη περίπτωση του Παναθηναϊκού. Που είχε μια πολύ σοβαρή υπόθεση: «Κύριε πρόεδρε», λέει του δικαστή ο Τσαρούχας, «δεν μπορείτε να δικάσετε. Ο νόμος λέει ότι το δικαιοδοτικό όργανο συγκροτείται από δικαστές που υπηρετούν στην Αθήνα. Εσείς σήμερα το πρωί μετατεθήκατε στην Κόρινθο»!
Για τέτοια ευγένεια μιλάμε. Ο κ. Γεωργίλης διέκοψε, πήγε στο γραφείο του, διαπίστωσε ότι πράγματι είχε μετατεθεί, πήρε την τσάντα του κι έφυγε. Και τις υποθέσεις τις δίκασε ο επόμενος. Θέλουμε να πούμε δηλαδή ότι όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος, υπάρχει μόνο στον ουρανό. Στον παράδεισο. Εδώ κάτω στη γη είναι όποιος προλάβει πρώτος.
Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, ότι στις 15 του άλλου μήνα λήγει η θητεία του Κορέα, ενώ χειρίζεται μια τόσο σημαντική υπόθεση. Και κάθε απόφαση για το μέλλον του έχει και την ερμηνεία της. Κάτι θα σημαίνει δηλαδή αν ανανεωθεί η θητεία του (που όπως είπαμε έτσι έχει διαρρεύσει) και κάτι άλλο θα σημαίνει αν τον αντικαταστήσουνε. Σε μια χώρα που καλώς ή κακώς όλοι είναι δύσπιστοι. Αυτά.
Κινείται εκ του ασφαλούς
ΚΑΘΕ άλλο, λοιπόν, παρά τυχαία είναι η επιλογή του Αρ. Κορέα να δώσει αναβολή στους υπόπτους για την «εγκληματική οργάνωση» για τις 15 Σεπτεμβρίου. Κι όχι π.χ. για την 1η Σεπτεμβρίου. Και το διευκρίνισε μάλιστα κατά κάποιον τρόπο ο ίδιος στους δημοσιογράφους. Οτι η 15η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα που λήγει η θητεία του.
Αν δεν ανανεωθεί δηλαδή, τα υπομνήματα των υπόπτων για την «εγκληματική οργάνωση» θα τα κρίνει και θα αποφασίσει σχετικά ο επόμενος αθλητικός εισαγγελέας. Θέλει να πει δηλαδή ο Κορέας ότι «αν εγώ είχα εμπάθεια, αν εγώ ήμουν στημένος, δεν θα ρίσκαρα αυτή την πιθανότητα της μη ανανέωσης της θητείας μου.
Αντί για τις 18 Αυγούστου που ήταν η προθεσμία για τα υπομνήματα, θα έδινα αναβολή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Και στις δέκα του μήνα θα ξύριζα τους γαμπρούς». Και πράγματι ο προσδιορισμός της 15ης Σεπτεμβρίου αυτό ακριβώς δείχνει. Οτι ο Αρ. Κορέας δεν θέλει ντε και καλά «να δικάσει» ο ίδιος. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Κορέας κινείται εκ του ασφαλούς. Οτι έχει ήδη ενημερωθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για αθλητικά θέματα, κ. Θ. Ακριτίδη, ότι η θητεία του θα ανανεωθεί.
Πιστεύει ότι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με τη μυγοσκοτώστρα
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χιλιάδες ελέγχους έκαναν μέσα στο καλοκαίρι οι αποκαλούμενοι Ράμπο της Εφορίας. Πρόκειται για το ετήσιο καλοκαιρινό σαφάρι στα νησιά: Κατά βάση Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Ξεκινάμε δηλαδή από την Τήνο, πάμε Μύκονο και κλείνουμε την περιοδεία στην Πάρο. Και μόλις φεύγουνε κάθε φορά οι «κομάντος» από την Τήνο, πέφτει και το τηλεφώνημα από τους συναδέλφους στους συναδέλφους: «Κάντε το κουμάντο σας, μόλις ξεκινήσανε τα καρακόλια με τον Θεολόγο για Μύκονο». Οπως όμως έχει αναρωτηθεί ο Κομφούκιος «κόβει η πουτάνα το μησιγά;».
Αν όχι αδύνατον, εξαιρετικά δύσκολο. Από τις τόσες επιχειρήσεις στη Μύκονο (φωτό) αρκετοί θα είναι αυτοί που είτε δεν θα ενημερωθούνε είτε θα το ρισκάρουνε. Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, υπέβαλα την εξής απλή ερώτηση: «Οι Ράμπο θα έρθουν και θα μείνουν στο νησί για μια βδομάδα. Αντε για δέκα μέρες.
Αντε να έρθουν και δύο φορές μέσα στο καλοκαίρι. Με δεδομένο ότι η σεζόν στη Μύκονο είναι πέντε μήνες, από Μάη μέχρι Σεπτέμβριο, το υπόλοιπο διάστημα τι γίνεται; Ποιος κάνει έλεγχο;». Η απάντηση είναι προφανής: «Κανένας». Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Μύκονο, αλλά όλες τις Κυκλάδες και όλα τα Δωδεκάνησα. Τι θα κάνει δηλαδή ο επιχειρηματίας; Που πληρώνει νοίκι για δώδεκα μήνες για να δουλέψει ανάλογα με το νησί από δύο μέχρι πέντε μήνες;
Θα κόβει όλες τις αποδείξεις όταν ξέρει ότι δεν υπάρχει έλεγχος; Τέτοιοι μαλάκες και ειδικά την σήμερον ημέραν δεν υπάρχουνε. Υπάρχει ωστόσο, και εν καιρώ χρεοκοπίας της χώρας μάλιστα, αυτή η ασυδοσία. Και με τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να πιστεύει ότι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με τη μυγοσκοτώστρα.
Κάτω τα χέρια από τον Κομπότη.
-Φρειδερίκος Νίτσε
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποιος μερακλής, άρτι αφιχθείς ξένος ποδοσφαιριστής, παίρνει τις γκόμενες δύο δύο;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: