Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

«Έτσι θα σώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο»

To gazzetta.gr παρουσιάζει τις 11 ανατρεπτικές προτάσεις του βουλευτή Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα. Από τον αποκλεισμό ομάδων από την Ευρώπη μέχρι απομάκρυνση παραγόντων που εμπλέκονται σε δικαστική διερεύνηση!
Το πρώτο μέρος του αθλητικού νόμου που φέρει τον τίτλο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» παρουσίασε την προηγούμενη Παρασκευή, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός Σταύρος Κοντονής.
Ο πρώην διεθνής διαιτητής και νυν βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Πέτρος Κωνσταντινέας μίλησε στο gazzetta.gr για την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να πατάξει τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ κατέθεσε τις δικές του ριζοσπαστικές προτάσεις, οι οποίες αποτελούν απόσταγμα της εμπειρίας του από το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και αποτέλεσμα των επαφών του με αρμόδιους φορείς.
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η προσπάθεια εξυγίανσης που αμέσως ξεκίνησε η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να πετύχει τον σκοπό της. Σε αυτήν την προσπάθεια συστρατεύομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Για να υπάρξει λοιπόν ένα καθαρό κι ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο που ο καθένας μας θα μπορεί να το χαρεί:
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο που θέλουμε να χαιρόμαστε. Το σάπιο καθεστώς της διαφθοράς, της βίας, του αυταρχισμού και της ασυδοσίας, ήρθε η ώρα να θαφτεί μια και καλή.
Βασική προϋπόθεση για την εξυγίανση που προσδοκούν οι αγνοί οπαδοί αποτελεί η ανταπόδοση στο ίδιο το άθλημα του τζίρου που παράγεται από το ποδοσφαιρικό προϊόν. Μπορεί οι έως τώρα ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες των επαγγελματικών ομάδων να κρύβονται πίσω από το μεγαλείο του συλλόγου αλλά δεν μπορούν να αποκρύψουν πως η κατάκτηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ του Champions League αποτελούν το μοναδικό κίνητρο τους κι όχι η ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.
Σε αυτό τον αβυσσαλέο επιχειρηματικό πόλεμο το ποδοσφαιρικό σωματείο υποβιβάζεται σε εργαλείο και οι φίλαθλοι σε στρατό πίεσης με στόχο τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές προς όφελος του επιχειρηματικού σχεδίου και μόνο.
Κι αν στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το προφανές υπέρογκο κέρδος καθορίζει το αποτέλεσμα, στην αντίπερα όχθη, ο υποτιθέμενος θεματοφύλακας του παιχνιδιού, η ΕΠΟ, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί φορέας δημιουργίας ποδοσφαιρικού ήθους στη χώρα μας.
Πίσω από το περιβόητο αυτοδιοίκητο, μια ολιγαρχία, ένας ελάχιστος αριθμός προέδρων των τοπικών ενώσεων χωρίς κανέναν δημοκρατικό έλεγχο, λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, καθορίζει μόνη της την διοίκηση της ομοσπονδίας.
Η διαιώνιση αυτού του μοντέλου εξουσίας αποτελεί τον μοναδικό τους στόχο. Κάθε πτυχή ποδοσφαιρικής λειτουργίας, από την διαιτησία δηλαδή έως τις τιμωρίες των ομάδων και τους παρατηρητές των αγώνων, υποτάσσονται στην αναπαραγωγή του κλειστού αυτού γκέτο, καταρρακώνοντας έτσι κάθε υγιή ποδοσφαιρική συνείδηση.
Σήμερα, κάθε πυλώνας του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος της χώρας (ΕΠΟ, Super League) καταρρέει κάτω από το βάρος της σήψης και της παρακμής. Επιθανάτιος ρόγχος, τα τελευταία επεισόδια βίας και στα γήπεδα αλλά και στις αίθουσες των συμβουλίων».
Σύμφωνα με τον πρώην διαιτητή της Super League 11 είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο:
Αναλυτικά οι προτάσεις Κωνσταντινέα:
1. Ας μην φοβηθούμε να αποκλείσουμε τις ποδοσφαιρικές εταιρείες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
2. Ας διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την δημοκρατική λειτουργία της ΕΠΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση μόνο ένα αναλογικό σύστημα εκλογής της διοίκησης με τους ερασιτέχνες παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές μπροστάρηδες μπορεί να κατοχυρώσει την ουσιαστική ανεξαρτησία της.
3. Ας ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν ο οικονομικός έλεγχος των ΠΑΕ, της ΕΠΟ και των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
4. Ας απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους όσοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες εμπλέκονται σε δικαστική διερεύνηση μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
5. Ας ξεκαθαρίσουν με έγκυρο τρόπο οι διαδικασίες πιστοποίησης των ποδοσφαιρικών εταιρειών στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
6. Ας ενισχύονται οικονομικά μόνο εκείνα τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία ανάλογα με τον αριθμό των πραγματικά αθλουμένων μελών τους.
7. Ας διερευνηθεί κάθε δυνατότητα ώστε η διαιτησία να λειτουργήσει με πραγματικά ανεξάρτητο τρόπο, είτε στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, είτε με όποιον άλλον τρόπο γίνεται.
8. Ας τιμωρείται παραδειγματικά κάθε ποδοσφαιρική εταιρεία αλλά και κάθε φυσικό πρόσωπο μέλος της διοίκησης όταν προκαλούνται επεισόδια στο γήπεδο. Στόχος να ελέγξουν πραγματικά οι διοικήσεις των εταιρειών τα του οίκου τους για την βελτίωση της ποιότητας του παιχνιδιού.
9. Ας ελεγχθούν και πιστοποιηθούν από το ίδιο το υπουργείο προστασίας του πολίτη οι εταιρείες security που θα βρίσκονται στα γήπεδα. Ο κάθε εργαζόμενος αυτών των εταιρειών στα γήπεδα ας ελέγχεται πλήρως κι ας ενημερώνεται άμεσα η ΔΕΑΒ και ο παρατηρητής του αγώνα.
10. Οι εκθέσεις των παρατηρητών της ΔΕΑΒ να αξιολογούνται εντατικά, να αξιολογούνται ταυτόχρονα οι ίδιοι οι παρατηρητές και να επικοινωνούν άμεσα με το υπουργείο προστασίας του πολίτη.
11. Ας έχουν τέλος λόγο οι ποδοσφαιριστές και στο συμβούλιο της ΕΠΟ και σε εκείνο της διαιτησίας αλλά και στο επαγγελματικό κλαμπ των ποδοσφαιρικών εταιρειών.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: