Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Το κρισιμότερο τετ-α-τετ της ζωής του!!

Ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς που έχουν αγωνιστεί στα γήπεδα της Αγγλίας, περνάει δύσκολες ώρες καθώς βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση μετά από το εγκεφαλικό που υπέστη την Κυριακή. Ο λόγος για τον Τζίμι Γκριβς, που μεγαλούργησε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα τη δεκαετία του ΄60 και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ σε αγώνες πρωταθλήματος. Το england365.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εκείνον!  
Γεννήθηκε στο ανατολικό Λονδίνο στις 20 Φεβρουαρίου του 1940 και το ποδόσφαιρο αποτέλεσε μια διέξοδο για τον ίδιο από τα δεινά του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Το ταλέντο του τον έκανε να ξεχωρίζει από πολύ μικρή ηλικία και σε ηλικία δεκαπέντε ετών βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Λονδίνου για χάρη της Τσέλσι. Στις 24 Αυγούστου του 1957 ο Τζίμι Γκριβς σκόραρε στην πρώτη του εμφάνιση σε επίπεδο ανδρών, στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», κόντρα στην Τότεναμ, την ομάδα που αργότερα θα υπηρετούσε για σχεδόν μια δεκαετία. Ο Τύπος εντυπωσιάστηκε με τα πρώτα δείγματα γραφής του και τον παρομοίασε με το παιδί θαύμα της εποχής, Ντάνκαν Έντουαρντς, που έφυγε από τη ζωή μερικούς μήνες αργότερα εξαιτίας της αεροπορικής τραγωδίας της Γιουνάιτεντ στο Μόναχο. Με την Τσέλσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1959 και το 1961, ενώ σε ηλικία 20 ετών και 270 ημερών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σπάει το «φράγμα» των 100 γκολ.
«Βόλτα» στο Μιλάνο
Εκείνη την εποχή, δεν ήταν τόσο συνηθισμένο για τους Άγγλους παίκτες να παίρνουν μεταγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού, ωστόσο με τη φήμη του Γκριβς να είχε απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, η Μίλαν κινήθηκε για την απόκτηση του. Τελικά, έγινε κάτοικος Μιλάνου τον Ιούνιο του 1961 έναντι 80.000 λιρών, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην διαφορετική κουλτούρα των Ιταλών με αποτέλεσμα η παραμονή του να είναι διαρκέσει μόλις έξι μήνες. Όταν έγινε γνωστό ότι ήταν στη λίστα των παικτών υπό παραχώρηση από τους «ροσονέρι», τόσο η πρώην ομάδα του, όσο και η συμπολίτισσα Τότεναμ που προερχόταν από την κατάκτηση του νταμπλ στην Αγγλία ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του. Τελικά, τη μάχη κέρδισαν τα «σπιρούνια» δαπανώντας το ασυνήθιστο ποσό των 99.999 λιρών, καθώς ο προπονητής της ομάδας, Μπιλ Νίκολσον, δε θέλησε να φορτώσει με άγχος το νεαρό ακόμα επιθετικό, κάνοντας τον πρώτο Βρετανό του οποίου η μεταγραφή θα κόστιζε εξαψήφιο ποσό.
Θρύλος στην Τότεναμ
Με τη φανέλα της Τότεναμ έγραψε τις πιο χρυσές σελίδες της καριέρας του. Μπορεί στα εννιά χρόνια που έμεινε στην ομάδα να μην κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή στην Αγγλία, ωστόσο με τα τέρματα του βοήθησε τα «σπιρούνια» να κατακτήσουν δύο φορές το “FA Cup” αλλά και το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης το 1963 διαλύοντας στον τελικό του «Ντε Κάιπ» την Ατλέτικο Μαδρίτης με 5-1. Συνολικά, φόρεσε τη λευκή φανέλα σε 379 παιχνίδια, βρίσκοντας το δρόμο για τα δίχτυα 266 φορές, επίδοση που τον φέρνει στην κορυφή των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η είσοδος του στο “Hall of Fame”, της Τότεναμ σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο κατάμεστο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» (έχει ήδη ανακοινωθεί το sold out) στις 13 Μαΐου. Το 1971 έκλεισε ουσιαστικά την καριέρα του στη Γουέστ Χαμ και παρά το γεγονός ότι σταμάτησε να αγωνίζεται σε ηλικία μόλις 31 ετών, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς συνολικά με τις Τσέλσι, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ σκόραρε 366 στην κορυφαία κατηγορία της χώρας
Κεφάλαιο Εθνική Αγγλίας
Ο Τζίμι Γκριβς βρίσκεται στην τέταρτη θέση των σκόρερ των «τριών λιονταριών» με 44 γκολ, ενώ τα έξι χατ τρικ που έχει πετύχει αποτελούν ρεκόρ. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 1966, έχασε όμως τη θέση του βασικού στους νοκ άουτ αγώνες λόγω τραυματισμού. Στον τελικό ήταν έτοιμος ωστόσο ο Αλφ Ράμσεϊ προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον Τζεφ Χερστ και εν τέλει δικαιώθηκε, καθώς ο επιθετικός της Γουέστ Χαμ σκόραρε τρεις φορές και έδωσε στην Αγγλία τον μοναδικό της τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση. Παρά την κατάκτηση της κορυφής, ο Γκριβς ήταν εμφανώς απογοητευμένος που δεν αγωνίστηκε στον τελικό: «Ακόμα και τις στιγμές των πανηγυρισμών, ένιωθα λύπη. Ονειρευόμουν από παιδί να παίξω σε τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου και ήξερα ότι είχα χάσει την ευκαιρία μου».
Αλκοολισμός, χαμηλές κατηγορίες και media
Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Γκριβς αντιμετώπισε προβλήματα αλκοολισμού, τα οποία θέλησε να καταπολεμήσει επιστρέφοντας στην ενεργό δράση έστω και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Έπειτα, ακολούθησε καριέρα ποδοσφαιρικού αναλυτή, αρχικά στον γραπτό Τύπο, καθώς αρθρογραφούσε στη “Sun” και τη “Sunday People” και αργότερα στην τηλεόραση έχοντας εκπομπή στο “ITV”.
Τις τελευταίες μέρες η ποδοσφαιρική Αγγλία στέλνει σύσσωμη τις καλύτερες ευχές για την υγεία του 75χρονου πλέον Τζίμι Γκριβς. Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Γκάρι Λίνεκερ: «Έπαθα σοκ όταν έμαθα ότι ο Τζίμι είναι στο νοσοκομείο. Είναι ένας από τους ήρωες μου»! Ανάλογα μηνύματα έστειλαν και οι σύλλογοι τους οποίος τίμησε ο Γκριβς στην καριέρα του, αλλά και ο Τζεφ Χερστ, ο άνθρωπος που του πήρε τη θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2016.
Ο Τζίμι Γκριβς έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους αποτελεσματικότερους επιθετικούς που έχουν γεννηθεί στο Νησί. Είναι ακόμα και σήμερα, όχι μόνο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά και πρώτος μεταξύ των πέντε καλύτερων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη ξεπερνώντας τον Γκερντ Μίλερ κατά ένα τέρμα (φώτο). Αυτό που ελπίζουμε πλέον όλοι, είναι να καταφέρει να σκοράρει στο κρισιμότερο τετ α τετ της ζωής του και να βγει νικητής από τη δύσκολη μάχη που δίνει τις τελευταίες ημέρες.
*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: