Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η ΦΙΜΠΑ «αξιοποιεί» το λάθος του Μπερτομέου!!

Γράφει ο Βασίλης Βλαχόπουλος
Δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι ακούγοντας το ποσό που δεσμεύεται να επενδύσει η ΦΙΜΠΑ για την δημιουργία δικής της Ευρωλίγκα. Παραμένει μεγάλος εξάλλου ο αριθμός αυτών που πιστεύουν ότι οι ενέργειες της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στην τωρινή Ευρωλίγκα ούτως ώστε να υποκύψει και να δεχθεί την ένταξη προκριματικών αγώνων των εθνικών ομάδων στα μέσα της χρονιάς. Τούτη τη στιγμή, η τωρινή Ευρωλίγκα είναι το απόλυτο αφεντικό, καθορίζει το πρόγραμμα όλων των εθνικών πρωταθλημάτων.

Το επικοινωνιακό πλάνο της ΦΙΜΠΑ είναι άριστα δομημένο. Προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των ισχυρών (εμπορικά και αγωνιστικά) κλαμπ της Ευρώπης, υπόσχεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (σ. σ. λέγεται ότι δεσμεύτηκε περί των 150.000.000 ευρώ) και αποσκοπεί στην πρόκληση ρήξεων εντός της τωρινής Ευρωλίγκα. Η παρουσία του προέδρου της ΦΙΜΠΑ, Οράσιο Μουρατόρε, στην Ελλάδα και η επιθυμία του να συναντήσει τόσο τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Γιώργο Χαλβατζάκη, όσο και εκπροσώπους ομάδων, έδειξε ότι λήφθηκαν δραστικές αποφάσεις και πλέον τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο προσέγγισης των ισχυρών χαρτιών του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος είναι προφανής. Θέλουν να πείσουν ότι η όλη ιστορία δεν γίνεται για το καλεντάρι, καθώς επίσης και ότι υπάρχει σχέδιο εκτόξευσης του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δημιουργίας μιας διοργάνωσης εναρμονισμένη (οικονομικά) στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η τωρινή Ευρωλίγκα είναι ανώτερη του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε εμπορικοοικονομικό απέχει έτη φωτός η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Η ΦΙΜΠΑ έχει δεσμευτεί ό,τι θα κάνει τρία πράγματα. Α) Διατήρηση υψηλού αγωνιστικού επιπέδου. Β) Εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων των συμμετεχόντων ομάδων. Γ) Την δημιουργία μιας διοργάνωσης της οποίας τα σύνορα δεν θα είναι τόσο κλειστά.

Επενδύει δηλαδή πάνω στην στασιμότητα της τωρινής Ευρωλίγκα. Η τελευταία κατάφερε να εκτοξεύσει το αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης αλλά απέτυχε α) στην προσέγγιση νέων αγορών με φυσική συνέπεια την διατήρηση των εσόδων (για τις ομάδες) σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το μέγεθος επένδυσής τους, β) τα αγωνιστικά κριτήριά της Ευρωλίγκα και η επιλογή ομάδων υπό μη διαφανείς συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής στην διοργάνωση μέσω της κατάκτησης υψηλής θέσης στο εθνικό πρωτάθλημα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα όπου σταδιακά αφαιρέθηκε το σχετικό δικαίωμα ακόμη και στην 3η ομάδα του πρωταθλήματος με συνέπεια να χαθεί το κίνητρο.

Το βέβαιο είναι ότι οι ενέργειες της ΦΙΜΠΑ έσπειραν κλίμα προβληματισμού στην Ευρωλίγκα που απαντά με διαδοχικές συσκέψεις, αυτές τις ημέρες άπαντες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Σε πρώτη φάση, η Ευρωλίγκα δείχνει αποφασισμένη να μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στην διοργάνωση με σκοπό την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων. Είναι ένα μέτρο που θα ικανοποιήσει τους πλούσιους και θα δυσαρεστήσει τους φτωχούς (σ. σ. θυμίζει κάτι από… καπιταλισμό). Ενδεχομένως να σβήσει τη φωτιά που βρίσκεται έξω από το κτίριο της Ευρωλίγκα, αλλά αυτή η πρακτική δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι εντός της Ευρωλίγκα δεν πιστεύουν ούτε λέξη απ’ όσα υποστηρίζουν με θέρμη οι αξιωματούχοι της ΦΙΜΠΑ. Πάντως, το όλο σκηνικό ενδεχομένως να περιλαμβάνει κρυφές ευεργετικές – για το μπάσκετ – εξελίξεις. Διότι «και ο άγιος φοβέρα θέλει», που λέει και ο λαός.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: