Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ο Φινμπόγκασον άργησε έναν χρόνο…!!

O Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον: Τo όπλο που σίγησε κι έρχεται στον Ολυμπιακό σε στιγμή που καλείται ξανά να πυροβολήσει!

Ο Φινμπόγκασον άργησε έναν χρόνο…

Το ένα εκατομμύριο στη Σοσιεδάδ, ποσό σημαντικό για τέτοιου είδους μετακίνηση, δεν αναιρεί το γεγονός πώς και του χρόνου τέτοιον καιρό οι Νταμπλούχοι Ελλάδας φορ θα ψάχνουν. Ο Ισλανδός αποτέλεσε το σήριαλ του περυσινού καλοκαιριού. Εκεί που, ορθώς, κρίθηκε υπερβολικό ποσό τα περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ που αξίωνε η Χέρενφεϊν. Τα έδωσαν οι Βάσκοι, οι οποίοι – για να περιγράφεται η πραγματικότητα – τώρα τα κλαίνε! Ο διεθνής Ισλανδός στράικερ προέρχεται από μία σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, στην οποία ξεχώρισε αρνητικά σαν τη μύγα μες στο γάλα σε μία μεσαία ομάδα της Ισπανίας.

Το Πρωτάθλημα έπαιξε ρόλο, διότι ήταν το πλέον απαιτητικό της καριέρας του. Άλλαξε ο προπονητής μέσα στη σεζόν και ο Ντέιβιντ Μόγιες που ανέλαβε κατάλαβε ένα πράγμα: Πώς με ελκυστικό, επιθετικό, ποδόσφαιρο και δίχως «χτίσιμο» της άμυνας τήν κατηγορία θα την έχανε. Έτσι η Σοσιεδάδ παρουσίασε ένα σφριγηλό πρόσωπο από τη μέση και πίσω, με «θύμα» την παραγωγικότητα. Ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον την κόντρα δεν μπορούσε να την παίξει, μένοντας φυσιολογικά σε δευτερεύοντα ρόλο. Δύο γκολ και μία ασίστ η συνεισφορά του στη Λίγκα και τρία 90λεπτα σε 25 συμμετοχές. Έξι εκ των οποίων ήταν ως αλλαγή, με χρόνο στο γήπεδο για τον παίκτη κάτω από δέκα λεπτά!

Ο 26χρονος βγήκε τελείως εκτός ρυθμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεισφέρει ούτε στις φάσεις που είναι κομμένες και ραμμένες στο παιχνίδι του. Υπήρξε κακός στις ατομικές μονομαχίες και στις στημένες μπάλες, έχασε εύκολα γκολ που ένας κανονικός Φινμπόγκασον θα τα σημείωνε και γενικά ήταν ένα ψάρι έξω από τα νερά του. Έρχεται στον Ολυμπιακό, ο οποίος παρουσιάζει εμφανή κενά στη θέση και δυσκολία στο σκοράρισμα (τουλάχιστον στα πρώτα φιλικά), για να δώσει και να πάρει. Στο ελληνικό Πρωτάθλημα θα βρει τον τρόπο να πετύχει εύκολα τέρματα και να πάρει ψυχολογία. Είναι γερό σκαρί, με ελάχιστους τραυματισμούς στην καριέρα του.

Η Σούπερ Λιγκ είναι διοργάνωση ελαφρώς κατώτερη της Ερντιβίζιε και ίδιου επιπέδου με τις αντίστοιχες σε Βέλγιο και Σουηδία, Λίγκες στις οποίες, επίσης, έκανε σημαντική καριέρα ο «Φίνμπο». Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι το μεγάλο του στοίχημα, διότι εκεί θα βρει αντιπάλους ισχυρού βεληνεκούς, σαν αυτούς που τον έκαναν να μην φαίνεται στην Ισπανία! Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν παίκτες (Πάρντο, Τσόρι) που μπορούν να τον τροφοδοτήσουν και να τον βοηθήσουν να περάσει στο χορτάρι στοιχεία που μπορεί. Στάθηκε πολύς κόσμος στις ασίστ στην Ολλανδία, εκεί που ο Φινμπόγκασον έκανε όργια με τη Χέρενφεϊν.

Αυτό το προσόν, όμως, δεν το έβγαλε πουθενά αλλού και όσοι τον έχουν δει γνωρίζουν πώς πρόκειται για παίκτη άριστο στα τελειώματα, μα όχι δημιουργικό ποδοσφαιριστή. Είναι ικανός στο εναέριο παιχνίδι να πάρει την πρώτη κεφαλιά εντός της περιοχής αντιπάλου, αλλά ούτε καν να παίξει με πλάτη την άμυνα και να μοιράσει «σπάζοντας» την μπάλα. Ο Ολυμπιακός πήρε τον Φινμπόγκασον για να του δώσει το εύκολο τέρμα, αυτό που θα του ετοιμάσουν στο πιάτο οι άλλοι. Δεν είναι ο δημιουργικός φορ – πιθανότατα γι΄ αυτό δεν έπιασε στην Πριμέρα – και καλό θα ήταν μην προκύψουν τέτοιες απαιτήσεις στο πρόσωπό του.

Αν, τώρα, βρει ρυθμό και μπορέσει και συνεισφέρει και στον τομέα αυτό, θα είναι σούπερ εξέλιξη για τη νέα του ομάδα. Άλλον Φινμπόγκασον θα βλέπαμε πέρυσι στην Ελλάδα, άλλον περιμένουμε φέτος. Ο βορειοευρωπαίος θα χρειαστεί χρόνο για να βρει γκολ και ψυχολογία. Έχει κάνει φοβερές χρονιές στην καριέρα του (ο δανεισμός στη Χέλσινγκμποργκ και η διετία στη Χέρενφεϊν), σε Λίγκες – όπως η σουηδική και η ολλανδική – κοντά στη δική μας. Με υπομονή και σωστό τεχνικό χειρισμό, ο Ολυμπιακός έχει έναν παίκτη του οποίου, ναι μεν, η καριέρα θέλει αναγέννηση, με δεδομένη ικανότητα, πάντως, να του δώσει το απαραίτητο στοιχείο του εύκολου τέρματος. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: