Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η «κατάρα» των φιναλίστ!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις ομάδες που έκαναν την έκπληξη και έφτασαν μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως στη συνέχεια είχαν... παράπλευρες απώλειες.
Έκανες την έκπληξη και έφτασες μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; Είναι λογικό τα μεγαθήρια της Ευρώπης να πέσουν να σε «κατασπαράξουν», προκειμένου να αποκτήσουν τους καλύτερούς σου ποδοσφαιριστές. Με το αζημίωτο φυσικά. Κάτι που ικανοποιεί σαφώς τη διοίκηση, όχι όμως τον προπονητή και τους φιλάθλους της εκάστοτε ομάδας. Γιατί μπορεί ο σύλλογος να βάζει στα ταμεία του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μοσχοπουλώντας τα μεγάλα αστέρια, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα διατηρηθεί και την επόμενη σεζόν αναλλοίωτο το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται τις φιναλίστ, οι οποίες στη συνέχεια είδαν τα μεγάλα τους αστέρια να τραβούν για άλλες πολιτείες.
Γιουβέντους (2015)
Κανείς δεν υπολόγιζε την περσινή σεζόν η «Μεγάλη Κυρία» να φτάσει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Αρτούρο Βιδάλ, Κάρλος Τέβες και Αντρέα Πίρλο να είναι τρεις από τους στυλοβάτες της πορείας της. Ο Χιλιανός αποχαιρετά το Τορίνο για χάρη της Μπάγερν Μονάχου (έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ), ο Αργεντινός επέστρεψε στην πατρίδα του και την Μπόκα Τζούνιορς, ενώ ο Ιταλός έμεινε ελεύθερος και συνεχίζει την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ατλέτικο Μαδρίτης (2014)
Το «θαύμα» του Ντιέγκο Σιμεόνε έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως της το στέρησε η μισητή συμπολίτισσα, Ρεάλ και στη συνέχεια την... κατασπάραξε η Τσέλσι. Κάτοικοι Λονδίνου έγιναν ο πρώτος σκόρερ των «ροχιμπλάνκος» στη διοργάνωση, Ντιέγκο Κόστα, ο βασικός αριστερός μπακ Φελίπε Λουίς, ενώ επέστρεψε στο Στάμφορντ Μπριτζ ο δανεικός τερματοφύλακας Τιμπό Κουρτουά. 58 εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία της η Ατλέτικο, όμως έχασε τρεις στυλοβάτες.

Μπορούσια Ντόρτμουντ (2013)
Έκανε την έκπληξη και έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε στο γερμανικό «εμφύλιο» από την Μπάγερν. Οι Βαυαροί την «πλήγωσαν» και στη συνέχεια, καθώς απέκτησαν έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάριο Γκέτσε. Ίσως τότε να ήταν η κατάλληλη στιγμή να πωληθεί και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι, ο οποίος έμεινε εκείνο το καλοκαίρι στην Ντόρτμουντ, όμως λίγους μήνες αργότερα συμφώνησε με την Μπάγερν και πήγε ως ελεύθερος το 2014 στο Μόναχο. Χωρίς, δηλαδή, η Μπορούσια να βάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της.

Άρσεναλ (2006)
Άγγιξε το τρόπαιο η ομάδα του Βενγκέρ το 2006, όμως με μια ανατροπή στο τέλος η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός από την κούπα, μέσα από τα χέρια των «κανονιέρηδων», οι Καταλανοί πήραν και τον αρχηγό τους, Τιερί Ανρί, το ίδιο καλοκαίρι. 24 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησαν οι «μπλαουγκράνα» και έκαναν δικό τους το μεγάλο αστέρι της Άρσεναλ.

Μονακό (2004)
Σε έναν τελικό-έκπληξη, η Μονακό ηττήθηκε εύκολα από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Πιστοί στην τακτική τους, οι «δράκοι» μοσχοπούλησαν τα μεγάλα τους αστέρια εκείνο το καλοκαίρι (Καρβάλιο, Ντέκο, Πάολο Φερέιρα), κάτι που συνέβη και με τους Μονεγάσκους. Με 10 εκατομμύρια ευρώ, ο Ζερόμ Ροτέν μετακόμισε στο Παρίσι για χάρη της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ ο αρχηγός Λουντοβίκ Ζιουλί πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Λεβερκούζεν (2002)
Ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισαν οι «ασπιρίνες» στην πορεία τους μέχρι τον τελικό της Γλασκώβης, όπου ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ηγέτης της Λεβερκούζεν δεν ήταν άλλος από τον Μίκαελ Μπάλακ, ενώ στυλοβάτη αποτέλεσε και ο Ζε Ρομπέρτο. Η Μπάγερν Μονάχου «άρπαξε» και τους δύο το καλοκαίρι του 2002, δαπανώντας συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ.

Βαλένθια (2000, 2001)
Για δύο διαδοχικές χρονιές, οι «νυχτερίδες» έφτασαν μέχρι την πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Τους το στέρησαν η Ρεάλ Μαδρίτης (2000) και η Μπάγερν Μονάχου (2001). Πολλοί από τους παίκτες της εκπληκτικής ομάδας της Βαλένθια εκείνη τη διετία έγιναν πόλος έλξης των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Το 2000, ο Ζεράρ πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα (24 εκατ. ευρώ), ο Κλαούντιο Λόπες για τη Λάτσιο (23 εκατ. ευρώ) και ο Φαρινός για την Ίντερ (16 εκατ. ευρώ). Κάτοικος Ιταλίας έγινε και το 2001 ο μεγάλος αρχηγός, Γκαϊθκα Μεντιέτα, ο οποίος έγινε ποδοσφαιριστής της Λάτσιο, έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: