Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Από «πράσινοι» στα «ερυθρόλευκα»

Έστω και μέσω Γερμανίας, ο Στέφανο Καπίνο, θα μπει και αυτός στη λίστα των παικτών, που έχει φορέσει τη φανέλα των δύο «αιωνίων». Δείτε ποιοι παίκτες άφησαν τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό.

Από «πράσινοι» στα «ερυθρόλευκα»
Με αφορμή την μεταγραφή του Στέφανο Καπίνο, το sport-fm.gr θυμάται τους ποδοσφαιριστές που έκαναν άμεσα τη διαδρομή από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, αλλά και δύο ακόμα ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Tου Κώστα Μιαούλη

Προπολεμική αρχή

Ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να κάνει αυτή τη διαδρομή, σε χρόνια αθωότητας. Ήταν το 1927, όταν ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, πήγε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό κι έμεινε εκεί για μία σεζόν.

Χρειάστηκε να περάσουν 31 χρόνια από τον Καλογερόπουλο, μέχρι να εμφανιστεί ο δεύτερος παίκτης που θα έκανε αυτή τη διαδρομή. Ένας παίκτης που μετακόμισε από τη Λεωφόρο στο «Καραϊσκάκη» το 1958 και μάλιστα είναι ένας παίκτης που έχει συνδυάσει το όνομα του, με το πρώτο γκολ των «ερυθρολεύκων» στην Ευρώπη, στην ισόπαλη αναμέτρηση με την Μίλαν, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1959-60. Μέσα σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα ακολούθησε ο Λάκης Σοφιανός, που πάντως δεν μπόρεσε να δώσει, παρά μόνο τέσσερα παιχνίδια, με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων».

Στα κόκκινα δύο σταρ του 1971

Άδοξη ήταν αυτή η μετακίνηση και για δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασαν, με τους «πράσινους» μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο Χάρης Γραμμός, θα πάρει την απόφαση να ντυθεί στα «ερυθρόλευκα» το 1976, αλλά θα δώσει μόλις 4 παιχνίδια με την φανέλα του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν. Δύο χρόνια μετά ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης που έκανε την ίδια διαδρομή με 13 συμμετοχές και 7 γκολ, την περίοδο 1977-78.

Από την στιγμή που έγινε ο Αντωνιάδης, «ερυθρόλευκος» από «πράσινος», μεσολάβησαν 14 χρόνια. Μετά από 4 χρόνια καριέρας στον Παναθηναϊκό, ο Κρις Καλατζής, ο Ελληνοαυστραλός αριστερός μπακ-χαφ, θα πάει στους «ερυθρόλευκους». Μάλιστα ο Καλατζής θα σημειώσει ένα εντυπωσιακό γκολ με τη φανέλα των Πειραιωτών, την σεζόν 1993-94, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Ο Αντώνης και ο «Μιχαλάκης» στα «ερυθρόλευκα»

Ο Αντώνης Νικοπολίδης έγινε ο παίκτης που αγάπησαν να μισούν οι φίλοι του «τριφυλλιού», όταν μετά από το ντάμπλ του Παναθηναϊκού το 2004, αλλά και την κατάκτηση του EURO, o Nικοπολίδης μετακόμισε στο Λιμάνι. Από τα μισά πάντως της τελευταίας σεζόν με τους «πράσινους», είχε περιθωριοποιηθεί από την ομάδα, παίρνοντας ρόλο αναπληρωματικού, πίσω από τον Χαλκιά.

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, που το 2001 είχε γίνει η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Παναθηναϊκού, έμενε ελεύθερος το 2005. Έψαχνε εναγωνίως πρόταση, όπως υποστήριζε στο εξωτερικό, μα τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό κι έγινε ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έχει σκοράρει σε ντέρμπι «αιωνίων» και με τις δύο ομάδες.

Η περίπτωση Γ.Χ

Ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι επίσης μια περίπτωση που έχει μια κάποια ομοιότητα με αυτή του Καπίνο, από την άποψη πως η μετακίνηση του δεν έγινε άμεσα από την μία ομάδα στην άλλη. Ο ΓΧ το 1998 έφυγε για το εξωτερικό, για να πάει από τους «πράσινους» στη Νιουκάστλ. Έπειτα, πήγε στον ΠΑΟΚ, μέχρι το 2003, για να μετακομίσει στον Ολυμπιακό εκείνο το καλοκαίρι.

Επίσης ο παλιός πορτιέρο Λευτέρης Πουπάκης, είχε παίξει στον Ολυμπιακό από το 1973 μέχρι το 1978, ύστερα έπαιξε στον ΟΦΗ μέχρι το 1981, για να περάσει την σεζόν 1981-82 από τους «πράσινους» κι ύστερα να επιστρέψει και πάλι στον Ολυμπιακό, σαν αναπληρωματικός του Νίκου Σαργκάνη. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: