Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το χαμένο σύμβολο της ταυτότητας!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το λάθος του Ρουμενίγκε με την πώληση του Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ήταν Δεκέμβριος του 2010. Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ μετά τη νίκη επί της Ζανκτ Πάουλι (3-0) είχε πάρει το μικρόφωνο. «Αγαπητοί οπαδοί, ανανέωσα για 5 χρόνια», είχε πει, φιλώντας το σήμα της Μπάγερν, για να γνωρίσει την αποθέωση.








Περίπου 4,5 χρόνια αργότερα, σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει στο Μόναχο. Αυτό που κανένας δεν περίμενε, έγινε. Το κλίμα μελαγχολίας δεν αφορά μόνο τους οπαδούς της Μπάγερν, που αποδοκίμασαν έντονα τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, αλλά και ολόκληρη την Γερμανία. Το πρωτοσέλιδο της Bild είναι ενδεικτικό της κατάστασης: «Εδώ οι Άγγλοι παίρνουν τον δικό μας Σβάινι».

Η παρουσίαση της Μπάγερν αντί να είναι μέρα γιορτής, ήταν μέρα στενοχώριας. Μετά από 17 χρόνια ο Γερμανός μέσος άφησε το Μόναχο και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που του έδειξε πίστη. «Ο Fußballgott μεταναστεύει», έγραψε η Süddeutsche. «Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;», αναρωτήθηκαν τα περισσότερα γερμανικά μέσα.
«Είχαμε μία σοβαρή, ειλικρινή και λεπτομερή συζήτηση», αποκάλυψε ο Ρουμενίγκε, που διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του και δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να τονίσει ότι η απόφαση ήταν του παίκτη και όχι της διοίκησης. Ή της τεχνικής ηγεσίας, με τον ίδιο και τον Ζάμερ να καλύπτουν τον Γκουαρδιόλα. Αυτή, όμως, ήταν η μισή αλήθεια.




«Ο Μπάστιαν με ενημέρωσε ότι θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο. Ήταν πρότυπο, όμως δυστυχώς, όπως για κάθε είδωλο, η καριέρα κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της. Χρειαζόμαστε νέους παίκτες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τη διάδοχη κατάσταση», ολοκλήρωσε ο Γερμανός παράγοντας και πλέον δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιος είχε τη μεγαλύτερη – ίσως κρυφή – επιθυμία για την μεταγραφή.
Όλοι οι... απ' έξω κατανοούμε το γεγονός ότι ο Πεπ δεν μπορούσε να του εγγυηθεί χρόνο συμμετοχής. Είναι απόλυτα θεμιτό. Καμιά φορά, όμως, οι μεγάλοι παίκτες, οι θρύλοι, θέλουν να νιώσουν ότι τους χρειάζεσαι. Κι ας μην τους χρειάζεσαι τόσο, αγωνιστικά. Θέλουν να νιώσουν απαραίτητοι. Κι ας μην σου είναι τόσο. Θέλουν να νιώσουν ότι έχεις κάνει τα πάντα για να τους κρατήσεις. Και η Μπάγερν δεν το έκανε... Δεν μπορείς να στερήσεις το κίνητρο από τους ηγέτες. Και δεν γίνεται να μπορεί να του το δώσει η Γιουνάιτεντ, μία άλλη top ομάδα, και όχι εσύ.
Από το 2010, όταν ο Σβάινσταϊγκερ ανανέωσε με τον Χένες στην προεδρία, φτάσαμε στη στιγμή που έφυγε, με τον Ρουμενίγκε να έχει πάρει τη θέση του τελευταίου. Ξαφνικά, οι Βαυαροί δε λειτουργούν με το συναίσθημα, αλλά πλήρως τεχνοκρατικά. «Mia San Pep», έγραψε το Sport1, παραφράζοντας το μότο των Βαυαρών «Mia San Mia», για το γεγονός ότι η διοίκηση είναι διατεθειμένη να κάνει όλα όσα επιθυμεί ο Γκουαρδιόλα με «έπαθλο» την ανανέωση της συνεργασίας τους.




Ακόμη κι έτσι, όμως, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του brand που θέλει να γιγαντώσει η διοίκηση, επιβάλλεται κάποιες φορές να λειτουργεί με το συναίσθημα. Οι οπαδοί έβλεπαν στο πρόσωπο του Σβάινσταϊγκερ έναν από εκείνους. Ήταν σαν σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου. Και όταν χάνεις μέρος της ταυτότητάς σου, τότε δεν μπορείς να μπεις στη νέα εποχή και να πετύχεις. Εκείνος που αγνοεί την παράδοση, αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί από τους οπαδούς.
Ο 31χρονος μέσος έζησε κρίσεις, έζησε θριάμβους, βρέθηκε στο ναδίρ με το χαμένο πέναλτι το 2012 με την Τσέλσι και στο ζενίθ με το τρεμπλ. Οι χωρισμοί είναι σκληροί. Είναι, όμως, και μέρος της πραγματικότητας. «Δεν ξέρω αν αποδοκιμάστηκε η Μπάγερν ή η μεταγραφή», είπε στην Bild ο Ρουμενίγκε. Προφανώς δεν έχει καταλάβει τι έχει κάνει. Ή δεν μπορεί να καταλάβει... «Με κρύα καρδιά», χαρακτήρισε την απόφαση το Spiegel και δεν υπάρχει άνθρωπος να διαφωνήσει.
Ο Σβάινσταϊγκερ έφυγε σιωπηλά, καθώς δεν ήθελε να βρεθεί μπροστά στους οπαδούς, οι οποίοι είδαν τα πάντα να γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν υπήρχε χρόνος για σκέψη. «Είναι ευαίσθητος», σχολίασε ο Ρουμενίγκε, που χειροκροτήθηκε μόνο όταν ανακοίνωσε ότι θα γίνει ματς προς τιμήν του και η πόρτα θα μείνει για πάντα ανοιχτή.
 
Liebe Fans, ich möchte mich bei euch für die unglaublichen gemeinsamen Jahre beim FC Bayern München bedanken!Dear...
Posted by Bastian Schweinsteiger on Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015
 
 
«Servus Fußballgott», έγραφε ένα τεράστιο πανό στην Allianz Arena, στιγμές προτού έρθει η ανακοίνωση, που χάλασε την αρμονία, πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Οι οπαδοί έχουν κάθε δικαίωμα να είναι απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι. Έστω και αν είναι οι μοναδικοί. Η Μπάγερν έφτασε στο σημείο, όπου η αφοσίωση, πλέον, δεν μετράει, παρά μόνο η επιτυχία. Το μονοπάτι που θα ακολουθήσεις για να φτάσεις σε αυτήν, όμως, έχει σημασία.
Και η διοίκηση των Βαυαρών έχει πάρει το λάθος μονοπάτι. Αυτό, με το οποίο κόβει την επαφή με τους οπαδούς, με το οποίο όχι μόνο κλείνει τα αυτιά στις επιθυμίες τους, αλλά δεν τους υπολογίζει. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το γερμανικό μοντέλο, ούτε το ισπανικό. Σε αυτό το μοντέλο, εκείνος που δεν τους ακούει, σκοτώνει τον ίδιο τον σύλλογο. Πριν λίγο καιρό, έγραφα ότι υπάρχει χάσμα κουλτούρας ανάμεσα στους οπαδούς και στον Πεπ Γκουαρδιόλα. Αυτή τη φορά, ο τελευταίος που φταίει είναι ο Καταλανός, ο οποίος απλά προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Τελικά, το μεγαλύτερο χάσμα υπάρχει με τη διοίκηση...
Υ.Γ.: Πέρυσι, τα είχα βάλει με τον Εντ Γούντγουορντ για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Γιουνάιτεντ στην αγορά και για τό ότι το ρόστερ είχε αργήσει τόσο πολύ να κλείσει, που θα δημιουργούσε προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Φέτος, απλά του βγάζω το καπέλο.





*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: