Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Γιατί ο Καλάθης αξίζει τα δύο εκατομμύρια!!

Ο Αρης Λαούδης αναλύει τα οφέλη της πιθανής μεταγραφής του Νικ Καλάθη στον Παναθηναϊκό, εξηγεί γιατί ο παίκτης αξίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και γράφει για τα δεδομένα της υπόθεσης, μερικά 24ωρα πριν από το οριστικό «ναι» ή «όχι».
Πάνω από ένα τηλέφωνο για ένα «ναι» ή ένα «όχι» βρίσκονται στον Παναθηναϊκό περιμένοντας αυτή τη... ρημάδα την απάντηση του Νικ Καλάθη.
ADVERTISEMENT
Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο διεθνής πλέι μέικερ θα δώσει την οριστική απάντησή του στους «πράσινους» και θα κλείσει μια και καλή ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την ποιότητα του ρόστερ για την επόμενη χρονιά.
Η πραγματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι γράφτηκε στο εξωτερικό, είναι πως ο Καλάθης δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο, ούτε με οψιόν, ούτε χωρίς οψιόν. Είναι σε διαρκή επαφή με την Ελλάδα, το σκέφτεται και το ξανασκέφεται, θα ήθελε να το αποφύγει, αλλά όλοι οι δρόμοι τον οδηγούν στο ΟΑΚΑ. Μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν είχε στα χέρια του τίποτα καλύτερο απ' αυτό που του προσφέρει ο Παναθηναϊκός κι αν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα δύο - τρία 24ωρα, τότε θα πει το «ναι» και θα αποδεχτεί πως θα ξεχάσει για λίγο το όνειρό του ΝΒΑ.
Είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν με την επιθυμία του Παναθηναϊκού να δαπανήσει δύο εκατομμύρια για έναν παίκτη που «δεν σουτάρει», όπως χαρακτηριστικά λένε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως με τα δύο εκατομμύρια θα μπορούσε να πάρει δύο παίκτες ίσης ή μικρότερης αξίας, καλύπτοντας δύο κι όχι ένα κενό. Προσωπικά, διαφωνώ. Δεν έχω ένσταση στο κατά πόσο ο Καλάθης αξίζει τα δύο εκατομμύρια, αλλά στο γεγονός ότι η τιμή ενός παίκτη συνδέεται και με άλλες σημαντικές παραμέτρους.
Πράγματι, ο Καλάθης δεν είναι παίκτης αξίας δύο εκατομμυρίων (ευρώ ή δολαρίων μικρή σημασία έχει γι αυτόν, μεγάλη για μας..), αλλά γίνεται από την στιγμή που δεν υπάρχουν καλύτεροι γκαρντ στην Ευρώπη, από την στιγμή που τον προορίζεις ως ηγέτη της επόμενης γενιάς, από την στιγμή που πάνω σ' αυτόν θες να «χτίσεις» το μέλλον σου. Υπό νορμάλ συνθήκες, αν δηλαδή η ΤΣΣΚΑ δεν είχε καλύψει τα κενά της, αν η Φενέρ έπαιρνε το ρίσκο να περιμένει, αυτή θα ήταν η τιμή του Καλάθη, γιατί άπαντες αντιλαμβάνονται πως είναι ελάχιστοι οι Ευρωπαίοι πλέι μέικερ με την μπασκετική οξυδέρκεια και τα χαρακτηριστικά του Νικ.
Ο Παναθηναϊκός δεν ποντάρει στον Καλάθη μόνο για να αποκτήσει έναν αξιόπιστο πλέι μέικερ. Δεν δίνει αυτά τα λεφτά για να προσθέσει έναν καλό παίκτη στο ρόστερ της νέας περιόδου.  Ποντάρει σ' αυτόν γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Καταλαβαίνω πως είναι ιεροσυλία μια τέτοια σύγκριση, αλλά θα πρέπει να δεχτούμε πως Διαμαντίδης δεν θα ξαναβγεί, άρα αναζητούμε αυτόν που μπορεί να κάνει τα περισσότερα απ' όσα έκανε ο αρχηγός. Κακά τα ψέμματα, Ευρωπαίος ειδικά Ελληνας, σε ηλικία μάλιστα που θα σου δίνει ελπίδα για το αύριο είναι μόνο ο Καλάθης κι αυτή η «επένδυση» - όπως όλες οι καλές επενδύσεις - κοστίζει ακριβά.
Με την προσθήκη του Καλάθη ο Παναθηναϊκός θα ανεβάσει κι άλλο το επίπεδό του, αλλά χρειάζεται κι άλλες προσθήκες που απ' ό,τι φαίνεται έχει διάθεση να τις κάνει. Σαφέστατα έχει ανάγκη από έναν ψηλό πρώτου επιπέδου (π.χ. Ραντούλιτσα), από έναν ακόμη σέντερ που κατά περίσταση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτος (π.χ. Λάσμε) και βεβαίως έναν ακόμη γκαρντ που θα καλύψει σε πρώτη φάση το κενό του τραυματία Παππά και παράλληλα θα δώσει στον Παναθηναϊκό το αξιόπιστο σουτ στην περιφέρεια που αυτή την στιγμή δεν το διαθέτει.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: