Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Το πυρηνικό όπλο της Αρσεναλ!!

Ο Γιώργος Καραμάνος παρουσιάζει τον Σαντ Φόρσαϊθ, τον MVP των Gunners που μείωσε κατά 25% τους τραυματισμούς και τους δίνει τρελή αβάντα προς την κορυφή.
«Τον κόσμο τον κυβερνά ο νους και η πρόνοια». Για τούτη την σοφή ατάκα του ο Χρύσιππος από την Ταρσό κράτησε μία θέση στην ιστορία της φιλοσοφίας. Η φράση του εκείνη σήμερα φαίνεται να βρίσκει στο έπακρο την ποδοσφαιρική εφαρμογή της μέσα από την πορεία της σύγχρονης Αρσεναλ. Στο ερώτημα λοιπόν για το ποιος ήταν ο κορυφαίος Κανονιέρης της σεζόν 2014-'15, μοιάζει λανθασμένο το να αναζητηθεί η απάντηση μέσα από το ρόστερ των παικτών. Οχι, ο MVP στο μυαλό του Αρσέν Βενγκέρ δεν ήταν καν ο πολυτάλαντος Αλέξις Σάντσες. Το όνομα του πολυτιμότερου το γνωρίζουν ελάχιστοι και αυτό γιατί ο Σαντ Φόρσαϊθ κάνει όλη αυτή την απίθανη, τρομερή δουλειά του στο παρασκήνιο.

Τα πάντα ξεκίνησαν το 2007. Τότε που πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία ενός πρότυπου ιατρικού κέντρου. Γι' αυτόν τον σκοπό οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια και κυρίως στις Η.Π.Α. Αφού είδαν, μελέτησαν, ενημερώθηκαν, μίλησαν, πήραν τα μέτρα τους και τον Νοέμβριο 2011 παρουσιάστηκε το πραγματικά υπερσύγχρονο κέντρο, για το οποίο καμαρώνει το club. Μόνο που όμως φάνηκε άμεσα, αλλά και λίγο πιο βραχυπρόθεσμα, οι σούπερ εγκαταστάσεις και το έμπειρο προσωπικό δεν έφεραν τα καλά προσδοκώμενα αποτελέσματα αναφορικά με τους τραυματισμούς.
Αυτός που έλειπε από το εγχείρημα, εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γερμανία στα γήπεδα της Βραζιλίας, ο Βενγκέρ παρουσίασε στο υπόλοιπο team του τον Φόρσαϊθ. Ο Αμερικανός εργοφυσιολόγος έχει ένα εκπληκτικό βιογραφικό και αμέσως έκλεψε τις εντυπώσεις. Η δουλειά του εδραιώθηκε στο κέντρο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, όπου συνεργάστηκε με την Εθνική ομάδα στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών και εν συνεχεία μετακόμισε στο Φοίνιξ, όπου τελειοποίησε τις γνώσεις του πάνω στο πρόγραμμα του «EXOS».

Το ιατρικό team της Γερμανίας, με τον Φόρσαϊθ να φυλάει το τρόπαιο του 2014
Αυτό το τελευταίο το εφάρμοσε για πολλά χρόνια στην Εθνική Γερμανίας, με επιστέγασμα την κορυφή του κόσμου το περασμένο καλοκαίρι. Το «EXOS» λοιπόν είναι αυτό που ήρθε για να αναζωογονήσει και την Αρσεναλ και να αποτελέσει τροχοπέδη στη μάστιγα των άπειρων τραυματισμών, που δεν την αφήνουν να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο ίδιος ο Φόρσαϊθ έχει δηλώσει ότι η δουλειά του βασίζεται στο ίσως διασημότερο απόφθεγμα του Ιπποκράτη: «Υγιής οργανισμός είναι αυτός που προλαβαίνει τις ασθένειες και δεν υπόκειται στη φθορά τους»!

Με τον Μάνουελ Νόιερ το 2014
Ως επίσημος performance manager των Λονδρέζων έπεισε τον... δυσκοίλιο Βενγκέρ να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προπόνησης που εφαρμόζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον το κάθε κομμάτι της ομάδας δουλεύει ξεχωριστά. Ανέκαθεν οι αμυντικοί με τους επιθετικούς π.χ. έκαναν κάποιο μέρος της προπόνησης ξεχωριστά, αλλά τώρα αυτό έχει εξατομικευτεί πραγματικά και έχει εκτοξευτεί σε απίστευτα επιστημονικό επίπεδο:
«Είναι διαφορετικές οι ανάγκες που έχει ένας εξτρέμ από έναν σέντερ μπακ, ή έναν μέσο. Αλλα σπριντ, άλλες ταχύτητες, διαφορετικές αυξομειώσεις ενέργειας και ένα σωρό άλλα δεδομένα που πρέπει να δουλευτούν πάνω στο κάθε σώμα και όχι με γενικότητες. Με λίγα λόγια ο κάθε παίκτης πρέπει να έχει δουλέψει πάνω στις απαιτήσεις που θα του παρουσιαστούν στον αγώνα, ώστε να τις φέρει εις πέρας», εξηγεί ο ίδιος ο επιστήμονας σε παλιότερη συνέντευξη του, για να προσθέσει αναφορικά με την πρόληψη: «Το 65% των τραυματισμών έχουν να κάνουν με την υπερφόρτωση. Εάν την προλάβεις, βοηθάς το κορμί να αντέξει και να αντεπεξέλθει».
Οπότε στην Αρσεναλ κάθε βδομάδα πλέον κάνουν διαρκώς μετρήσεις. Κοιτάζουν την μυική μάζα, το λίπος και ό,τι μπορεί να μετρηθεί σε εργομετρική διάσταση. Σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής είναι εξαιρετικά και άκρως ορατά. Την σεζόν 2013-'14 η ομάδα υπέστη συνολικά 86 τραυματισμούς, νούμερο που μεταφράζεται σε 2.472 ημέρες στα πιτς για τους είχαν προβλήματα. Την περίοδο 2014-'15 υπήρξε μείωση κατά 25%, με τις ημέρες τραυματισμών συνολικά να φτάνουν τις 1.834 και ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας είναι 2.047. Καθώς όμως η δουλειά του Φόρσαϊθ άρχισε να αποδίδει καρπούς, από τον Γενάρη κι έπειτα βελτιώθηκαν εντυπωσιακά τα δεδομένα, με μόλις 11 τραυματισμούς. Πρόκειται για εκπληκτικό νούμερο εάν το συγκρίνει κανείς με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών για το Β' μισό του πρωταθλήματος που ήταν το 24!

Την αλλαγή προς το καλύτερο που έχει συντελεστεί μπορεί να την δει κάποιος πιο ξεκάθαρα εάν κοιτάξει την περσινή παρουσία του Μεσούτ Οζίλ πριν και μετά τον τραυματισμό του. Πριν αντιμετώπιζε τα ματς με πιο διστακτικότητα στις επίμαχες φάσεις και δεν έβγαζε ενέργεια αναλογικά με την ποιότητα του, με το «Whoscored» να τον βαθμολογεί με 7,1. Μετά την επιστροφή του, ο Οζίλ έβγαζε γκάζι, νεύρο, ήταν πιο δυνατός και ειδικά στα πέντε ματς αμέσως μετά το πρόβλημα του, μέτρησε τρία γκολ και πέντε ασίστ, με τη βαθμολογία του να ανεβαίνει στο 7,7, για να μην πούμε τα απίθανα που έκανε ο Ολιβιέ Ζιρού, όταν καθάρισε με τον δικό του τραυματισμό.
«Αν δεν προφυλάξεις τα μικρά , θα χάσεις τα μεγάλα», έλεγε ο Ησίοδος και χωρίς να γνωρίζουν την διδαχή του, στην Αρσεναλ έχουν στήσει το πλάνο τους ακριβώς πάνω σε αυτό το αξίωμα. Ο Βενγκέρ δείχνει να έχει αφήσει πίσω του τη δυσκαμψία που τον χαρακτηρίζει, έχει δώσει χώρο, μέτρα στον Σαντ Φόρσαϊθ και το «EXOS» και όλα συνηγορούν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποτελέσει το... πυρηνικό όπλο των Κανονιέρηδων που θα τους εκτινάξει εκεί που ονειρεύονται: στην κορυφή!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: