Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

«Θησαυρός» εκατομμυρίων στα χέρια της ΔΟΕ!!

Μέσα από ένα πρότζεκτ που χρειάστηκε χρόνια και… εκατομμύρια, η ΔΟΕ έχει στα χέρια της σπάνιο αρχειακό υλικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που περιλαμβάνει βίντεο απ’ τον γύρο του θριάμβου του Σπύρου Λούη.

«Θησαυρός» εκατομμυρίων στα χέρια της ΔΟΕ

Απ’ το 2007 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «τρέχει» ένα πρότζεκτ, στο οποίο συνεργάζονται επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να συντηρηθούν 33 χιλιάδες ώρες βίντεο, 500 χιλιάδες φωτογραφίες και 2 χιλιάδες έγγραφα που είχε στην κατοχή της και αποτελούν μεγάλο μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά από οκτώ χρόνια, περίπου 27 εκατ. ευρώ και 100 χιλιάδες ώρες δουλειάς, μεγάλο μέρος του υλικού είναι έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά και να προφυλαχθεί για έναν ακόμα αιώνα.

Ανάμεσα στις ανεπανάληπτες εικόνες, ξεχωρίζει το βίντεο του γύρου του θριάμβου του Σπύρου Λούη στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και ηχητικό ντοκουμέντο του θεμελιωτή των αγώνων, Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Πάντως, το εγχείρημα είχε τρομερές δυσκολίες, αφού μεγάλο μέρος των αρχείων ήταν κατεστραμμένο. Ακόμα όμως και βίντεο που ήταν σε καλή κατάσταση, πρέπει να μετατραπούν σε πιο σύγχρονες μορφές, προκειμένου να μπορούν να αναπαραχθούν.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: