Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Τα Αυγουστιάτικα είναι πονηρά…!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο Gazzetta να «ψηλαφίσει» την φετινή πρεμιέρα του Ολυμπιακού.
Προσπαθώντας να διαβάσω από πριν τον αποψινό αγώνα στο Καραϊσκάκη, που σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και της παρουσίας των πέντε νέων προσώπων του Ολυμπιακού: Καμπιάσο, Φινμπόγκασον, Πάρντο, Σεμπά, Ντα Κόστα.
ADVERTISEMENT
Δεν ξέρω, γιατί δεν μπόρεσα να τον δω σε κάποιο φιλικό, σε τι κατάσταση είναι ο Πανιώνιος, αλλά δεν ξεχνάω ότι ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Ολυμπιακό και στα τρία περσινά παιχνίδια που έπαιξε μαζί του-ήταν και στα τρία απολύτως ανταγωνιστικός.
Αυτό που ξέρω πολύ καλά ότι πάντα σε κάθε πρεμιέρα υπάρχει άγχος για τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Η μοναδική εύκολη πρεμιέρα που θυμάμαι ήταν το περσινό 3-1 απέναντι όμως στη φανερά αδύναμη Νίκη Βόλου. Όλα τα άλλα ματς πρώτης αγωνιστικής στο Φάληρο ήταν πραγματικά δύσκολα: δύο νίκες 2-1 επί της Ξάνθης με γκολ στα τελευταία λεπτά και τις δύο φορές, μία νίκη 2-1 επί της Καλλιθέας και ένα 3-1 επί του Αστέρα Τρίπολης, που είχε προηγηθεί 0-1 κι είχε λυγίσει προς το τέλος του ματς.
Ψάχνοντας για τα δεδομένα, τα οποία πάντοτε «μετράω» πριν από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού κι ενόψει της «πρώτης» του Μάρκο Σίλβα στον πάγκο των ερυθρόλευκων, κοίταξα τα αποτελέσματα που έχουν φέρει στο πρώτο τους παιχνίδι οι προπονητές του Ολυμπιακού την τελευταία 15ετία, θέλοντας να εστιάσω κυρίως τι έκαναν όταν ξεκινούσαν εντός έδρας. Μάταια! Σχεδόν όλοι εκτός έδρας έδιναν το πρώτο ματς! Κι όλοι με επιτυχία (δηλαδή κατά βάση νίκες η, ελάχιστες ισοπαλίες που όμως σαφώς κι εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό, π.χ. σε εκτός έδρας ντέρμπι)! Όλοι, εκτός του Βαλβέρδε, που και τις δύο φορές που ήρθε στον Ολυμπιακό είχε χάσει στο ξεκίνημά του, τη μία από την Ανόρθωση και την άλλη από τον Ηρακλή! Μόνο «υπηρεσιακοί» προπονητές είχαν κάνει ντεμπούτο εντός έδρας, κι αυτοί ήταν μεσούσης της σεζόν: ο Μπάντοβιτς στο 0-1 από τον ΠΑΟΚ, ο Σεγκούρα στο 2-0 επί του Ατρόμητου κι ο Κόλλιας στο 2-3 από τη Μάντσεστερ.
Οπότε πήγα ένα βήμα παρακάτω: τι έκανε ο Ολυμπιακός στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι κάθε καινούργιου προπονητή του! Κι εδώ τα νικηφόρα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Οι περισσότεροι κέρδισαν με άγχος, περισσότερο (ο Ματζουράκης 1-0 τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ με γκολ στο 90’, ο Προτάσοφ 2-1 επίσης τον Ηρακλή με γκολ στο 82’, ο Μπάγεβιτς 2-1 την Καλλιθέα, ο Λεμονής 1-0 τον Πανιώνιο, ο Βαλβέρδε 3-1 τον Αστέρα, ο Ζίκο 1-0 τον Πανιώνιο, ο Μίτσελ 2-1 τον Άρη) η, λιγότερο ((ο Σεγκούρα 2-0 τον Ατρόμητο, ο Βαλβέρδε τη δεύτερη φορά του 2-0 την Κέρκυρα, ο Περέϊρα 2-0 τον Παναιτωλικό). Κάποιοι λίγοι είχαν μπει πιο….θεαματικά στο πρώτο τους εντός έδρας ματς (ο Λεμονής την πρώτη του φορά με 5-2 επί της Καλαμάτας, ο Κάτανετς με 6-0 επί του Ιωνικού, ο Αλέφαντος με 3-0 επί του Ηρακλή, ο Σόλιντ με 5-0 επί του Πανιώνιου, ο Ζαρντίμ με 4-0 επί του Λεβαδειακού).
Τι προκύπτει από αυτή την έρευνα; Δύο προπονητές δεν ξεκίνησαν με νίκη στο πρώτο τους εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος αυτά τα 15 χρόνια. Μόλις δύο σε σύνολο 16 προπονητών! Κι οι δύο απομακρύνθηκαν σε χρόνο ρεκόρ (μιλάμε για εβδομάδες!) από τον Ολυμπιακό! Ο Κετσπάγια που μπήκε στο Καραϊσκάκη με 0-0 με την Καβάλα κι ο Κόλλιας που μπήκε στη Ριζούπολη τότε με 0-0 με την Προοδευτική. Κοινώς, το πρώτο ματς μπροστά στον κόσμο της ομάδας είναι σημαδιακό για τον όποιο προπονητή του Ολυμπιακού.
Ίσως προσέξατε από την παράθεση των στοιχείων, την σύμπτωση ότι πολλές φορές ο πρώτος εντός έδρας αντίπαλος των προπονητών του Ολυμπιακού είναι ο Πανιώνιος. Σήμερα, με το Μάρκο Σίλβα, θα είναι η 4η φορά!!! Είχαν προηγηθεί δύο νίκες 1-0 και ένα εντυπωσιακό 5-0 (παρά το φτωχό 1-0 στο ημίχρονο).
Άποψή μου; Μακάρι να γίνει πάρτι στο Καραϊσκάκη-θα είναι για εμένα πολύ μεγάλη δουλειά για τη νέα ομάδα του Μάρκο Σίλβα-, αλλά προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος απόψε με μία «απλή» νίκη του Ολυμπιακού, ακόμη και πολύ δύσκολη! Τα Αυγουστιάτικα παιχνίδια του Ολυμπιακού είναι πάντα επικίνδυνα. Πονηρά.
Βάλτε τα κάτω ένα προς ένα και θα με θυμηθείτε…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: