Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το βαρόμετρο είναι ο Πάρντο και το... ωραίο ποδόσφαιρο!!

Ο Διονύσης Δελλής εξηγεί γιατί ο Κολομβιανός κρατά τα «κλειδιά» της εικόνας του Ολυμπιακού, στον δεύτερο γύρο της Σούπερ Λιγκ.
Τελικά μπορεί να έχει έρθει στην Ελλάδα μήνες τώρα... παρέα με τον δίδυμο αδερφό του. Και ως εδώ να τις μοιράζονται τις Ερυθρόλευκες υποχρεώσεις, διασκεδάζοντας παράλληλα με όσους προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς μπορεί από παιχνίδι σε παιχνίδι, να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση.
Να αγωνίζεται τη μια ο «κανονικός» Φελίπε Πάρντο, και την άλλη κάποιος που του... μοιάζει. Για να έχει μια λογική εξήγηση το «ή του ύψους ή του βάθους» που χαρακτηρίζει τον 26άχρονο winger σε αυτό το πρώτο διάστημα παρουσίας του με τον Ολυμπιακό.
Γιατί θυμηθήκαμε τον Κολομβιανό; Διότι επί της ουσίας η δική του παρουσία έχει συμβάλει στην εξαιρετική αφετηρία του 2016 για τους νταμπλούχους, και ας έχουν στραφεί αλλού τα «φώτα» (Τσόρι). Το πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο των Ερυθρόλευκων στη Νέα Σμύρνη, η σούπερ εκκίνηση με τον Λεβαδειακό την Κυριακή. Δύο ματς που η στατιστική κατέγραψε 42 τελικές. Ακριβώς 21 σε κάθε παιχνίδι. Και ενδιάμεσα το 1-4 του κυπέλλου με τα Χανιά.
Σε αυτά τα τρία παιχνίδια λοιπόν ο Πάρντο πέτυχε 2 γκολ και έδωσε 3 ασίστ. Κυρίως όμως ήταν ο ποδοσφαιριστής που όσο πατούσε χορτάρι, έδινε την αίσθηση στους συμπαίκτες του ότι πρέπει η μπάλα να φτάσει στα δικά του πόδια.
O Κολομβιανός βέβαια το έχει κάνει και σε πολύ πιο σοβαρά ματς. Στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ στο Λονδίνο για παράδειγμα, ή στην προσωπική του ραψωδία κόντρα στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο Φάληρο όταν «γύρισε» μόνος του ένα ολόκληρο παιχνίδι. Έχει καταθέσει διαπιστευτήρια. Με τρία γκολ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και με εμφανίσεις που του έδωσαν ως και το δικαίωμα της παρουσίας στην εθνική ομάδα της χώρας του.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι οι δυνατότητες του. Το θέμα είναι πως ο Μάρκο Σίλβα θα βρει τον τρόπο να τον διατηρήσει σε μια... ισορροπία. Να τον βοηθήσει ώστε ο Πάρντο να γίνει κάτι παραπάνω από ένας καλός ποδοσφαιριστής δίχως όμως διάρκεια στην απόδοση του.
Αν τα καταφέρει;  Ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ καλύτερος δημιουργικά στο δεύτερο μισό της σεζόν από ότι ήταν στο πρώτο. Και θα έχει πραγματικά καλές πιθανότητες για την υλοποίηση μιας βασικής επιθυμίας, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολυτέλεια. Να παίξει η ομάδα ωραίο ποδόσφαιρο. Το έχουν ανάγκη αυτό οι Ερυθρόλευκοι, σε μια σεζόν που ήδη έχει κριθεί ένα μεγάλο κομμάτι των στόχων. Που πήραν ξανά το πρωτάθλημα. Που ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο την παρουσία τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Έχει ένα μήνα μπροστά ως την Άντερλεχτ και τα νοκ άουτ του Γιουρόπα. Είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν και τα «σοβαρά» στο κύπελλο Ελλάδας. Μέχρι τότε όμως οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να προχωρήσουν. Να βρουν κίνητρα. Να δείξουν πρόοδο. Σίγουρα τα ρεκόρ έχουν σημασία και «φτιάχνουν» την ατμόσφαιρα. Είναι πολύ πιο σημαντικό όμως να ευχαριστιέται η ομάδα το παιχνίδι. Και μαζί και ο κόσμος της.
Ο Σίλβα δεν είναι από τους προπονητές εκείνους που εκδηλώνουν εύκολα τα συναισθήματα τους. Που αρέσκονται σε... μεγάλα λόγια. Και που τέλος πάντων χειρίζονται «επικοινωνιακά» τα αποδυτήρια της ομάδας τους. Όχι, δεν το έκανε ούτε έπειτα από μεγάλες νίκες σε αυτό το πρώτο του εξάμηνο στον Ολυμπιακό. Ούτε όταν πέρασε από το Emirates ή από την Τούμπα δεν έδειξε τέτοιο ενθουσιασμό.
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν το γεγονός ότι ο Πορτογάλος αποφάσισε να το κάνει μετά από ένα ματς με τον... μισό Λεβαδειακό, στο Καραϊσκάκη. Να δώσει συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές του. Αλλά και να παραδεχθεί ότι «χόρτασε» με την εικόνα της ομάδας. Μεγάλη κουβέντα αυτή. Ειδικά για έναν προπονητή που ο τίτλος του και μόνο τον αναγκάζει σε ένα διαρκώς «ανικανοποίητο» προφίλ.
Του άρεσε ο Ολυμπιακός την Κυριακή. Όπως άρεσε και σε όποιον μπήκε στη διαδικασία να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, είτε πηγαίνοντας στο Φάληρο, είτε μέσω της τηλεόρασης. Έχουν ανάγκη οι Πειραιώτες να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο ποδοσφαίρου με το οποίο άνοιξαν το 2016. Και το έχει ανάγκη και ολόκληρο το πρωτάθλημα, που ομολογουμένως σε αυτόν τον δεύτερο γύρο δεν προσφέρει σασπένς, ούτε στην κορυφή, ούτε στην...ουρά.
Με τον Ντουρμάζ οι Ερυθρόλευκοι έχουν έναν πραγματικά αξιόπιστο winger στη μια πλευρά τους. Με τον Φορτούνη ή τον Τσόρι έναν «επιτελικό» με δημιουργία και εκτέλεση. Το θέμα είναι ότι χρειάζονται έναν ακόμη εξτρέμ στο παιχνίδι τους. Ο καλός Πάρντο είναι αυτός ο ποδοσφαιριστής. Και μαζί το βαρόμετρο για την «εικόνα» της ομάδας, ως τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: