Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μάχη μέχρι τέλους για την κορυφή!!


Μάχη μέχρι τέλους για την κορυφή!

Τα διαφορετικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη Serie A εξετάζουν μετά το ντέρμπι του Σαββάτου, Γιουβέντους και Νάπολι, με τις δύο ομάδες να συμφωνούν σε ένα πράγμα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Το ντέρμπι του Σαββάτου μεταξύ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος,έφερε τη Γιουβέντους μόνη πρώτη και την Νάπολι, έπειτα από καιρό στη δεύτερη θέση και στο -1 από την κορυφή.

Ο Σιμόνε Ζάζα, «χρυσή» αλλαγή όπως αποδείχθηκε έχοντας περάσει στην θέση του Μοράτα στο 58', καθώς το ρολόι σημάδευε το 88ο λεπτό του αγώνα, με σουτ έξω από την περιοχή, χάρισε στη «Μεγάλη Κυρία» το τρίποντο και μαζί την κορυφή του Καμπιονάτο.

Ήταν η 15η συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του Τορίνο που μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατάφερε να καλύψει το μειονέκτημα των έντεκα πόντων από τους οποίους απείχε από την πρώτη θέση και να βρεθεί στο +1, γεγονός ανεπανάληπτο στην ιστορία της Serie Α.

Γράφει ο Δημήτρης Λιαργκόβας

Όλα αυτά,ενώ στο στρατόπεδο των γηπεδούχων έδειχναν να συμβιβάζονται με την ισοπαλία όπως μαρτυρούσε η αντικατάσταση του Αργεντινού επιθετικού, Πάολο Ντιμπάλα με το αριστερό μπακ-χαφ Άλεξ Σάντρο.

«Να κερδίζεις δεν είναι κάτι απλό και το να βρίσκεσαι στην κορυφή του πρωταθλήματος είναι σημαντικό. Μένουν όμως ακόμα 13 αγωνιστικές». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον προπονητή των νικητών, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ο οποίος θέλησε αμέσως να ρίξει τους τόνους και να προσγειώσει τους παίκτες του στους οποίους πάντως απένειμε τα εύσημα. «Οφείλω να τους συγχαρώ, διότι έχουν μεγαλώσει τόσο ατομικά όσο και σαν ομάδα. Σε αυτό το σύνολο έχει αυξηθεί η αυτοεκτίμηση. Τρεις μήνες πριν ήμασταν δωδέκατοι. Είναι σημαντικό το προσπέρασμα για το ψυχολογικό κομμάτι».

Και πραγματικά έτσι είναι. Η ήττα από τη Σασουόλο με το γκολ του Σανσόνε, κρατούσε τη Γιουβέντους στους 12 βαθμούς έπειτα από δέκα αγωνιστικές, ενώ η Ρόμα βρισκόταν στην κορυφή με 23. «Είμαστε συνηθισμένοι να κερδίζουμε, οπότε ελπίζουμε επίσης και στο αδύνατο». Τα λόγια του αρχηγού Τζιανλουίτζι Μπουφόν αντικατοπτρίζουν την οπτική και το μέταλλο των πρωταθλητών Ιταλίας. Παραδέχθηκε βέβαια πως πρώτος στόχος ήταν να αποφευχθεί η ήττα. «Εάν κέρδιζε η Νάπολι η διαφορά θα άνοιγε στους πέντε βαθμούς και θα ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε.Τώρα χρειάζεται να είμαστε ακόμα καλύτεροι διότι γνωρίζουμε πως μας ακολουθεί μία πολύ καλή ομάδα».

Και τώρα το ρεκόρ με τη σκέψη στην Μπάγερν

Η Γιούβε πλέον απέχει δύο μόλις νίκες από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στην ιστορία της Serie A και τρεις για να το ξεπεράσει. Πρώτο «εμπόδιο» η Μπολόνια στο «Ρενάτο Νταλάρα». Εκεί όπου δεν μπόρεσαν να κερδίσουν Ρόμα, Λάτσιο, Φιορεντίνα (ισοπαλία αμφότερες) και έχασε η Νάπολι. Εάν οι «μπιανκονέρι» περάσουν από την έδρα των «ροσομπλού» και ενώ στο ενδιάμεσο θα διεξαχθεί η πρώτη μάχη απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου για τους «16» του Champions League, θα επιδιώξουν να ισοφαρίσουν το απόλυτο ρεκόρ της Ίντερ του Ρομπέρτο Μαντσίνι από το 2006-07, απέναντι στην... Ίντερ του Ρομπέρτο Μαντσίνι! Όσο για να μείνουν στην ιστορία; Θα απομένει η νίκη στο Μπέργκαμο κόντρα στην Αταλάντα.

Δεν το παρατά η Νάπολι

Η Νάπολι έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι από άποψη τακτικής, δυσκολεύοντας τη Γιουβέντους να αναπτυχθεί, οι ακραίοι επιθετικοί ωστόσο αδυνατούσαν να τροφοδοτήσουν το μεγάλο όπλο των «ατζούρι» και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Γκονζάλο Ιγκουαΐν προκειμένου ο Αργεντινός να σκοράρει, ο οποίος είδε μάλιστα τον Μπονούτσι να του παίρνει κυριολεκτικά την «μπουκιά από το στόμα» αποσοβώντας με προβολή στο πρώτο ημίχρονο βέβαιο γκολ. Μοιραία κοίταξε να πάρει την ισοπαλία η οποία θα την κρατούσε στην κορυφή. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Ζάζα.

«Παίξαμε στο ύψος τους, χάνοντας από ένα ατυχές περιστατικό. Κρίμα που προηγήθηκαν ενώ είχαν γυρίσει σε 4-5-1 ώστε να κρατήσουν την ισοπαλία. Εάν κάποιος έκλεινε την τηλεόραση στο 88' δεν θα μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα», τα λόγια του προπονητή των «παρτενοπέι» Μαουρίτσιο Σάρι ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήρεμος μετά την ήττα της ομάδας του.

«Ίσως έπρεπε να είμαστε πιο θρασείς στην επίθεση, αλλά το ότι έπρεπε να αμυνθούμε έτσι ίσως μας επηρέασε», παραδέχτηκε και προσπάθησε να «αποφορτίσει» τους παίκτες του λέγοντας πως «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ανταγωνιστούμε τη Γιουβέντους, επειδή ανήκει σε μία άλλη κατηγορία. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι διότι βρισκόμαστε σχεδόν ισόβαθμοι».

Την ανάγκη για ηρεμία τόνισε και ο Ινσίνιε προσπαθώντας να «υποβαθμίσει» την ήττα. «Πρέπει να παραμείνουμε χαλαροί αλλά συγκεντρωμένοι. Χάσαμε άδικα αλλά όπως είχα πει και πριν από τον αγώνα, το αποτέλεσμα δεν θα κρίνει κάτι. Μένουν ακόμα 13 παιχνίδια κι εμείς θα κοιτάξουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Ακολουθούν τα δύο παιχνίδια για το Europa League απέναντι στη Βιγιαρεάλ, με την πρώτη αναμέτρηση την Πέμπτη στην Ισπανία και τη ρεβάνς στη Νάπολι μία εβδομάδα μετά, με το ντέρμπι κόντρα στη Μίλαν στο Σαν Πάολο να παρεμβάλλεται την προσεχή Δευτέρα.

Η «σπόντα»

Ο προπονητής της Νάπολι δήλωσε μετά το ντέρμπι πως η Γιουβέντους ανήκει σε ένα «άλλο επίπεδο». Αυτό διότι όπως συνέχισε «το μεγαλύτερο μπάτζετ μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα την διαφορά». Τη φράση αυτή εξέλαβαν τα μέσα στην Ιταλία σαν «σπόντα» του Ιταλού τεχνικού προς τον πρόεδρο της ομάδας Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις για τη μηδενική σχεδόν ενίσχυση στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι «ατζούρι» απέκτησαν τον Αλμπέρτο Γκράσι έναν νεαρό μέσο 21 ετών από την Αταλάντα και τον Βάσκο Ρετζίνι αμυντικό, όχι υψηλού επιπέδου,από την Σαμπντόρια.

Την ίδια ώρα ο αγώνας του Σαββάτου κρίθηκε από προσπάθεια του Άλεξ Σάντρο και τέρμα του Ζάζα που είχαν περάσει αλλαγή. Για τον Ιταλό επιθετικό μάλιστα οι «μπιανκονέρι» προκειμένου να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους, αρνήθηκαν μεγάλη πρόταση από την Αγγλία. Γίνεται αντιληπτή συνεπώς η διαφορά που μπορεί να κρίνει τον τίτλο και βρίσκεται στις «ακριβές» λεπτομέρειες.

Και η «εξάρτηση»

Γκονζάλο Ιγκουαΐν. Ο κύριος 24 γκολ σε 25 αγώνες. Αναμφίβολα σπουδαίο επίτευγμα. Τι γίνεται όμως όταν η ομάδα εξαρτάται από έναν παίκτη και δεν υπάρχουν εναλλακτικές;

Ο Αργεντινός επιθετικός στα 18 παιχνίδια που σκόραρε βοήθησε την ομάδα του να μαζέψει 49 βαθμούς (μέσος όρος 2,72). Όταν όμως δεν σκοράρει; Επτά τα παιχνίδια στα οποία δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα του Ιγκουαΐν στον πίνακα των σκόρερ, επτά και οι βαθμοί τους οποίους μάζεψε η Νάπολι. Ένας βαθμός για κάθε αγώνα! Μία νίκη,τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες. Και η διαπίστωση: Εάν δεν σκοράρει ο «Πιπίτα» η ομάδα δεν παράγει.

Η «εξάρτηση» δε που έχουν οι «ατζούρι» από τον επιθετικό τους είναι μεγαλύτερη από τη «σχέση» κάθε άλλου παίκτη από τον οποίο εξαρτάται η απόδοση της ομάδας του όπως ο Ζλάταν στην Παρί, ο Κριστιάνο στη Ρεάλ, ο Βάρντι στη Λέστερ, ο Λεβαντόφσκι στη Μπάγερν και η «Αγία Τριάδα» της Μπαρτσελόνα.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: