Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

86-54 σκόρπισε η Ελλάδα τα Σκόπια

Οι προκλήσεις των σκοπιανών πριν από το ματς με την Εθνική μας δεν έπιασαν τόπο και δεν κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τους διεθνείς μας. Η Ελλάδα μπήκε αποφασισμένη στο παρκέ, "καθάρισε" από νωρίς το ματς της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ με την ΠΓΔΜ και ξεπέρασε το άγχος με μία άνετη και μεγάλης έκτασης νίκη, που αποτυπώνεται στο τελικό 86-54. Οι διεθνείς μας αντιμετώπισαν με σοβαρότητα τους χαμηλής δυναμικότητας σκοπιανούς και έχοντας από το ημίχρονο... αέρα 24 πόντων, έδωσαν την ευκαιρία στον Γιόνας Καζλάουσκας να κάνει μία καλή προπόνηση, ενόψει του ματς της Τρίτης (8/9) με την Κροατία, στο οποίο θα κριθεί πιθανότατα και η πρώτη θέση του ομίλου.

Οι σκοπιανοί οπαδοί βάλθηκαν να δώσουν πολιτική χροιά στο παιχνίδι, αλλά οι έλληνες διεθνείς είχαν δηλώσει πως το μυαλό τους θα το έχουν μέσα στο παρκέ. Αυτό και έκαναν. Οι αποδοκιμασίες ακόμη και κατά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου της Ελλάδας δεν επηρέασαν τους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας. Μάλλον το αντίθετο από αυτό που ήθελαν πέτυχαν οι σκοπιανοί. Η Ελλάδα μπήκε... φουριόζα στο παρκέ και με τον Σπανούλη οδηγό έφερε τη διαφορά στο +10 μέσα στο πρώτο τρίλεπτο (13-3).

Σπανούλης, Μπουρούσης, Ζήσης και Περπέρογλου ήταν κεφάτοι από το ξεκίνημα και οι παίκτες της ΠΓΔΜ, απλώς... παρακολουθούσαν. Η ελληνική άμυνα λειτουργούσε άψογα και δέχθηκε μόλις τρεις πόντους στο πεντάλεπτο, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό... κοντέρ είχε γράψει 18.

Η είσοδος του Τζερεμάια Μάσεϊ, ο οποίος είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει στο ρόστερ του ο Γιόβιτσα Αρσιτς, βελτίωσε επιθετικά την ΠΓΔΜ, αλλά η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Αυτό αποδεικνύεται και από το σκορ της πρώτης περιόδου (28-13). Αλλωστε, οι σκοπιανοί, εκτός από τις ενέργειες του Μάσεϊ, προσπαθούσαν να διασπάσουν την ελληνική άμυνα με τα τρίποντά τους, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα εύστοχοι.

Παρότι η διαφορά είχε... ανοίξει από νωρίς, οι διεθνείς μας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με την ίδια σοβαρότητα. Ο Καζλάουσκας δοκίμασε άμυνες σε όλο το γήπεδο, ενώ έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής στον Γιάννη Καλαμπόκη και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Ο "Sofo" μάλιστα σημείωσε εννέα πόντους στο διάστημα που αγωνίστηκε, με αποτέλεσμα η Εθνική μας να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 20 στο 15` (40-19) και να την διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (52-28, 20`).

Στα αξιοσημείωτα των πρώτων είκοσι λεπτών το ότι οι σκοπιανοί είχαν σουτάρει περισσότερα τρίποντα απ` ό,τι δίποντα, αλλά και η κυριαρχία της Ελλάδας κοντά στο καλάθι. Η Ελλάδα είχε 21 ριμπάουντ έναντι μόλις 9 των σκοπιανών και παράλληλα εντυπωσιακό είναι το 83,3% που είχαν οι παίκτες του Καζλάουσκας στα δίποντα.

Η μεγάλη διαφορά έδωσε τη δυνατότητα στον Καζλάουσκας να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του, με τους Κουφό και Πρίντεζη να αρπάζουν την ευκαιρία που τους δόθηκε. Με δικά τους καλάθια η διαφορά ανέβηκε στους 27 (58-31) και στη συνέχεια με πέντε συνεχόμενους πόντους του Περπέρογλου φτάσαμε στο +30 (63-33). Το σύστημα... τρίποντα των σκοπιανών συνεχίστηκε, χωρίς να ανησυχεί την Εθνική μας που έφτασε στο 30` να προηγείται με 69-37.

Καϊμακόγλου και Γλυνιαδάκης, που ήταν οι μόνοι χωρίς χρόνο συμμετοχής μέχρι εκείνη την ώρα, πέρασαν στο παρκέ κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου. Η Ελλάδα βάδιζε με άνεση στην πρώτη της νίκη στο Ευρωμπάσκετ και παρότι έκανε κάποια αβίαστα λάθη, έδειξε σοβαρότητα και δεν επέτρεψε στους σκοπιανούς να μειώσουν τη διαφορά. Το +30 (86-54) είναι ενδεικτικό της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων και πλέον η Ελλάδα συγκεντρώνεται για το κρίσιμο ματς της Τρίτης (8/9) με τους κροάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: