Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Για όλους και όλα ο Γιούρκας


Για τον Παναθηναϊκό, την Εθνική Ελλάδος, στιγμές της προσωπικής του καριέρας αλλά και τον "αιώνιο αντίπαλο" μίλησε στο δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής συνέντευξης του ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Ο διεθνής αμυντικός ήταν αποκαλυπτικός για πολλά θέματα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ (Σάββατο, 14:00) ενώ για άλλη μια φορά υποστήριξε πως αυτός και οι συμπαίκτες του θα δώσουν τα πάντα να πετύχουν αυτό που θέλουν ότι και οι οπαδοί του "τριφυλλιού", δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΙΕΡΑ...

- Για τη μη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης...
"Αυτό έγινε μετά το πρώτο ματς με την Πορτογαλία (για το Euro2004), την επόμενη μέρα υπέγραψα με την Πόρτο και μετά το ματς με την Τσεχία ήρθε η Ρεάλ στο ξενοδοχείο που μέναμε, για να υπογράψω συμβόλαιο μαζί τους.
Μίλησα με το άτομο που είχε στείλει η Ρεάλ από την Ισπανία και του είπα ότι είναι τιμή μου, αλλά δε μπορώ να υπογράψω. Μου λέει “Για ποιο λόγο; Δεν θέλεις να παίξεις στη Ρεάλ;”, του λέω “θέλω πάρα πολύ, αλλά πριν λίγες μέρες υπέγραψα στην Πόρτο”. Μετά είχαμε κάποιες συζητήσεις για να βρούμε μία λύση, αλλά υπήρχε κάποια λύση, θα με τιμωρούσε εμένα η ΟΥΕΦΑ αν υπέγραφα και στη Ρεάλ, θα έμενα έξι μήνες χωρίς ομάδα, αλλά μετά θα ανήκα στη Ρεάλ.

Δεν ήθελα να το κάνω αυτό και τους είπα αν βρείτε εσείς μία λύση, καλώς, αλλιώς θα πάω στην Πόρτο που έχω υπογράψει. Θα ήταν σίγουρα καλύτερα να είχα υπογράψει εκεί, γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία από τις δύο-τρεις καλύτερες ομάδες στον πλανήτη αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή, μπορεί να καθόμουνα ένα χρόνο εκεί μπορεί να καθόμουνα και δέκα. Το σημαντικό είναι ότι, βέβαια δεν μπορώ να πω ότι πήγα σε μία μικρή ομάδα, η Πόρτο τότε ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, οπότε δεν ήταν κάποια ομάδα για να στεναχωρηθώ που πήγα, ποτέ δε ξέρεις, αλλά η Ρεάλ είναι Ρεάλ όπως και να το κάνεις".

- Αν θα ξαναέπαιζε στο εξωτερικό..
"Βέβαια θα ξαναέπαιζα, γιατί όχι; Το να παίζεις στο εξωτερικό, μόνο να σε ωφελήσει μπορεί, σε καμία περίπτωση να σε βλάψει, αποκομίζεις καλές εμπειρίες και όσον αφορά το ποδόσφαιρο και όσον αφορά τη ζωή σου γενικότερα".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ...

- Τι διαφορετικό βρήκε στον Παναθηναϊκό, στην επιστροφή του...
"Σίγουρα έχει αλλάξει το προπονητικό κέντρο και έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Επίσης είδα κάποια καινούρια πρόσωπα. Στο ιατρικό τιμ, παιδιά που δουλεύουν εδώ μέσα και σχεδόν όλη η ομάδα είναι αλλαγμένη. Βέβαια τα περισσότερα παιδιά που είναι εδώ τα ήξερα, είχαμε παίξει αντίπαλοι στην Εθνική. Αλλά από τα παιδιά με τα οποία είχαμε παίξει συμπαίκτες βρήκα μόνο τον "Κάρα", τον Αλέξη τον Τζόρβα και το Φίλιππο το Δάρλα. Δεν θυμάμαι κάποιον άλλο που είχαμε παίξει μαζί όσο ήμουν εδώ".

- Για τον Σωτήρη Νίνη...
"Είναι ένας νέος παίκτης που έχει ποδοσφαιρική ποιότητα και πιστεύω ότι αν προσεχθεί από τον Παναθηναϊκό και προσέξει και ο ίδιος τον εαυτό του, μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Το ταλέντο το έχει και το μόνο που του λείπει είναι να έχει την τύχη με το μέρος του και να δουλέψει".

- Αν τον βοηθάει ο συναγωνισμός για τη θέση...
"Δεν το σκέφτομαι αυτό, κάνω την προπόνηση μου κάνω τη δουλειά μου, και από εκεί και πέρα αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα παίξει θα είναι ο προπονητής. Ειλικρινά, αν αποφασίσει να παίξω εγώ καλώς, αν αποφασίσει να παίξει κάποιος άλλος, θα περιμένω τη σειρά μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω εγώ τη δουλειά μου και να είμαι καλά, γιατί όταν είμαι καλά και πατάω γερά στα πόδια μου δεν είχα πρόβλημα ποτέ".

- Για το αν ο προηγούμενος πρωταθλητής έχει τον «αέρα» του πρωταθλητή και είναι αυτό αβαντάζ
"Όχι, δεν πιστεύω ότι έχει άλλον αέρα. Στα χαρτιά είναι πρωταθλητής της προηγούμενης χρονιάς, τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχει κάποιον άλλον αέρα και αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν κοιτάξεις για παράδειγμα στην Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα είναι πρωταθλήτρια, τι μπορείς να πεις ότι είναι το φαβορί; Υπάρχει και μία Ρεάλ η οποία έχει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Απλά είναι τυπικό, είναι στα χαρτιά πρωταθλητής για παράδειγμα ο Ολυμπιακός, και οι δύο υποψήφιοι είναι πάντα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός για να πάρουν το πρωτάθλημα. Και ο Παναθηναϊκός να πάρει το πρωτάθλημα φέτος, που το ευχόμαστε, πάλι του χρόνου θα είναι ο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός υποψήφιοι".

- Για το αν το πρωτάθλημα κρίνεται στα ντέρμπι η με τις μικρές ομάδες...
"Δεν το ξέρω, αυτό δεν το ξέρω. Γιατί έτσι όπως έχει κυλήσει μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα, εκτός αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη, αυτό που απομένει είναι να δούμε αν θα κριθεί στα ντέρμπι ή στα μικρά παιχνίδια. Εκεί που χάνεις βαθμούς και δεν το περιμένεις. Γιατί σε ένα ντέρμπι, εννοείται πως θες να το κερδίσεις, και για τους λόγους τους βαθμολογικούς και για ψυχολογικούς, αλλά δε μπορείς να ποντάρεις σε ένα ντέρμπι.

Να πεις, θα μαζέψω δηλαδή έξι βαθμούς από εκεί. Μπορεί να κερδίσεις, μπορεί να χάσεις, μπορεί να φέρεις ισοπαλία. Ενώ στα μικρά παιχνίδια είναι που κάνεις το λογαριασμό σου και λες ότι θα πάρω τόσους βαθμούς."

- Τι θυμάται και τι θέλει να ξεχάσει από τα ελληνικά ντέρμπι:
"Μου λείψανε τα ντέρμπι όπως πιστεύω σε όλους τους παίκτες σε όλα τα πρωταθλήματα θέλουν τέτοια παιχνίδια. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι πάντα υπήρχε, ειδικά τότε που και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχαν πάρα πολύ καλή ομάδα, ένταση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα στους παίκτες του Παναθηναϊκού που υπήρχε ένταση εκνευρισμός, δυνατό παιχνίδι, αυτό είναι που θυμάμαι χαρακτηριστικά".

- Για τη Ριζούπολη;
"Έχει περάσει αυτό τώρα, το έχω ξεχάσει ήδη, δεν... Έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές και πρέπει κάποια στιγμή να το ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε".

- Για τον κόσμο...
"Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι και εγώ και όλα τα υπόλοιπα παιδιά να ξέρουν ότι πάντα τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι. Τον χρειαζόμαστε πάντα στο πλευρό μας, είτε παίζουμε εκτός είτε εντός έδρας. Και όσο θέλουν αυτοί τον τίτλο άλλο τόσο τον θέλουμε και εμείς. Και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να κάνουμε κάτι φέτος".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΑΙΩΝΙΟΣ" ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

- Για τον Ολυμπιακό..
"Ξεκίνησε άσχημα και από τη στιγμή που έφυγε ο κ. Κετσπάγια έχει βελτιωθεί αρκετά, και όσον αφορά τη φυσική κατάσταση και τον αγωνιστικό τρόπο παιχνιδιού. Ξεχωρίζω το Νικοπολίδη που είναι υπόδειγμα ποδοσφαιριστή, έχουμε παίξει μαζί και στη Εθνική και στον Παναθηναϊκό.

Μία πολύ καλή μεταγραφή και καλός παίκτης είναι και ο Μαρέσκα, τον οποίο είχα δει από όταν αγωνιζόμουν και εγώ στην Ισπανία και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό με την κλάση του και την ποιότητα του. Και το Γκαλέτι επίσης που ήμασταν και συμπαίκτες στην Ατλέτικο".

- Για τον Γκαλέτι...
"Με είχε ρωτήσει για τότε που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Με είχε ρωτήσει γενικότερα για την Ελλάδα, αλλά δεν θυμάμαι να σου πω αν με είχε ρωτήσει για τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό γιατί τον ήθελαν και οι δύο ομάδες.

Με είχε ρωτήσει για την Ελλάδα και του είπα ναι, είναι καλό πρωτάθλημα και του είπα ότι οι δύο καλύτερες ομάδες είναι αυτές οι δύο. Και μετά αποφάσισε να έρθει, πήγε στον Ολυμπιακό τελικά. Τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη και ήδη κάνει τη διαφορά".

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.. ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

- Για την Εθνική...
"Το κακό ξεκίνησε στο ματς στο Καραϊσκάκη όταν παίξαμε με την Ελβετία και χάσαμε 1–2. Αν είχαμε πάρει μία ισοπαλία, θα είχαμε περάσει πρώτοι, δεν θα χρειαζόταν καν να είχαμε πάει στα μπαράζ, αυτό ήταν το στραβό που κάναμε. Και ύστερα ήταν τα δύο παιχνίδια με την Ελβετία και τη Μολδαβία που χάσαμε το ένα και ισοφαρίσανε οι Μολδαβοί στο τέλος του αγώνα στο άλλο. Στο πρώτο ματς με την Ελβετία πιστεύω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο διαιτητής που έβγαλε μία αδικαιολόγητη κόκκινη στο Λουκά (Βύντρα) στο δεύτερο ματς πιστεύω ότι δεν είχαμε καθόλου καλή απόδοση με τη Μολδαβία.

Τώρα καλώς η κακώς έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε εναντίον της Ουκρανίας στα μπαράζ, να κερδίσουμε και να πάμε στο Μουντιάλ. Θα κριθούν πολλά στο πρώτο παιχνίδι που παίζουμε στο ΟΑΚΑ, το πιο σημαντικό είναι να μη δεχθούμε γκολ και από εκεί και πέρα όσα γκολ παραπάνω βάλουμε τόσο πιο καλό για μας. Στην Ουκρανία θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, θα είναι το γήπεδο γεμάτο, οι Ουκρανοί αγαπάνε το ποδόσφαιρο, έχουν πολύ καλή ομάδα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και στα δύο παιχνίδια για να έχουμε πολλές πιθανότητες, αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα.

Εννοείται ότι θέλουμε και ένα γεμάτο ΟΑΚΑ όλοι μας το θέλουμε και ο κόσμος πιστεύω ότι θα το καταλάβει και θα το γεμίσει το γήπεδο. Γιατί μπορεί να μην παίζουμε το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο, για να τρελαίνεται ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο αλλά πιστεύω θα καταλάβει ότι είναι ένα παιχνίδι για να πάμε στο Μουντιάλ, γιατί όλοι Έλληνες πιστεύω θέλουν πάμε και θα έρθει να μας βοηθήσει".

- Για το Ρεχάγκελ σε περίπτωση που αποκλειστεί η Εθνική...
"Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση, για το αν πρέπει να μείνει ή όχι. Πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από τον ίδιο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, από εκεί και πέρα δε θα σου πω αν πρέπει να μείνει ή όχι, αλλά θα σου πω γι’ αυτό τον άνθρωπο το μόνο που έχουμε να πούμε είναι καλά λόγια.

Δεν μπορείς να πεις κάτι κακό για αυτό τον άνθρωπο, γιατί πήρε την Ελλάδα από το μηδέν και τη πήγε στην κορυφή. Έχει πάρει μέρος σε δύο ευρωπαϊκά αυτή η ομάδα και αν πάνε όλα καλά και σε ένα Μουντιάλ. Στη χειρότερη ακόμα και αν δεν πάμε στο Μουντιάλ, αυτός ο προπονητής έχει πάει την ομάδα σε δύο Ευρωπαϊκά. Η πορεία του στην Εθνική μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, για το αν θα μείνει η αν θα φύγει εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες".

- Η Εθνική στη μετά Euro 2004 εποχή...
"Αν φύγει ο προπονητής θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή από εκεί και πέρα η ομάδα δε πιστεύω να αλλάξει πολύ. Γιατί ήδη έχουν κάποια παιδιά σταματήσει, κάποια άλλα παιδιά όπως τον Δέλλα και τον Μπασινά δεν τους καλεί πια και πιστεύω ίσως σταματήσουν ακόμα ένα, δύο, τρία παιδιά από την ομάδα. Και με την προσθήκη ενός ή δύο παιδιών, θα είμαστε πάνω κάτω η ίδια ομάδα, ήδη έχει γίνει μια μεγάλη ανανέωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: