Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η "πρώτη" του Χατζηπαναγή


7 Δεκεμβρίου 1975. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής παίζει για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, παντελώς άγνωστο στο κοινό, στο γήπεδο της Βέροιας, εναντίον του Ατρομήτου Αθηνών. Ας δούμε όμως πώς φθάσαμε ως εκείνη την ημέρα.

Λίγες μέρες πριν φθάσει ο βιρτουόζος της μπάλας στην Ελλάδα, αλλά και στις πρώτες στιγμές της παραμονής του, οι φανατικοί οπαδοί του Ηρακλή φώναζαν σε κάθε ευκαιρία στους δρόμους και στο γήπεδο τον αριθμό "δέκα και πέντε".

Μόνον οι ίδιοι ήξεραν το γιατί. Hταν βλέπετε η εποχή της παντοκρατορίας του περίφημου Ολεγκ Μπλαχίν που ήταν ταχύτατος στο γήπεδο και έλεγαν τότε ότι έτρεχε τα 100μ σε χρόνο 10.5.

Αγνωστο πώς και γιατί, οι οπαδοί θεώρησαν ότι και το νέο απόκτημα της ομάδος τους από την Σοβιετική Eνωση, δεν μπορεί, θα ήταν επίσης τόσο γρήγορος. Έπεσαν βέβαια έξω αν και με τη μπάλα στα πόδια, ο Βασίλης χανόταν στα πρώτα μέτρα της κίνησης του. Το πρώτο ματς της ομάδος του που είδε live ήταν ΑΕΚ – Ηρακλής 1-0 με ένα γκολ του Λάκη Νικολάου στις καθυστερήσεις.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε τιμωρηθεί με εξορία από το Καυτανζόγλειο λόγω επεισοδίων σε αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Έτσι, το παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο θα παιζόταν στην Βέροια και ως εκ τούτου οι περισσότερες προπονήσεις μεσοβδόμαδα έγιναν εκεί. Οι εφημερίδες άρχισαν να γράφουν για τον νεαρό που ανάγκαζε με τις απίστευτες ντρίμπλες του, τους Βεροιώτες να κλείνουν τα μαγαζιά τους και να παρακολουθούν τις προπονήσεις του Ηρακλή.

Και έφθασε η 7η Δεκεμβρίου. Το γήπεδο της Βέροιας ήταν κατάμεστο από Θεσσαλονικείς και Βεροιώτες. Ο Χατζηπαναγής μπήκε για ζέσταμα στο γήπεδο, άσπρος - άσπρος στο δέρμα το μακρύ μαλλί που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Μπεργελές του Ατρομήτου πέτυχε το 0-1 και άρχισε το άγχος. Ο Βάσια δεν υπήρχε στο γήπεδο στα πρώτα 15 λεπτά. Είχε επηρεαστεί πολύ από το ξερό χώμα και την έλλειψη γκαζόν.

Κάποια στιγμή πήρε τη μπάλα στα πόδια του και τελείως ξαφνικά ντρίμπλαρε τέσσερις παίκτες και σούταρε λίγο άουτ. Ήταν τέτοιος ο τρόπος του που όλοι οι φίλαθλοι τρελάθηκαν μαζί του. Τέτοιες ντρίμπλες έβλεπαν που και πού από τον Κώστα Αϊδινίου.

Λίγο αργότερα, πάλι τα ίδια. Πέρασε έξι παίκτες σερί και η πάσα του δεν αξιοποιήθηκε. Ωστόσο, η μπάλα δεν πήγαινε πλέον συχνά στα πόδια του. Οι πάσες του Νικολούδη πήγαιναν αλλού και οι φίλαθλοι άρχισαν να βρίζουν τον μέσο του Ηρακλή, που ήδη είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας "υπόθεση λουλουδιών" λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά, για σαμποτάζ στον νέο απόκτημα της ομάδος.

Τελικά, ο Βάσια, πήρε το νόμο στα χέρια του. Στο δεύτερο μέρος, ανέτρεψε με μαγικές ντρίμπλες όλη την αντίπαλη άμυνα και έδωσε την μπάλα σε κενή εστία στον Γκέσιο που πέτυχε το τελικό 1-1.

Μετά το τέλος της καριέρας του Χατζηπαναγή, ένας συμπαίκτης του, ο Νίκος Πανταζής, απάντησε σε μια ερώτηση για το μυστικό του Βάσια ως εξής:

"Eκανε σχεδόν σε κάθε φάση την αντίθετη κίνηση από ό,τι θα περίμενε από αυτόν το 99% των αντιπάλων αμυντικών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: