Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Σάντος: «Μάξιμουμ δύο παίκτες»

Σάντος: «Μάξιμουμ δύο παίκτες»

Το ότι ο ΠΑΟΚ με δύο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, που θα προσδώσουν βάθος στην ομάδα επιθετικά, μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε εκτεταμένα στο χαμένο ματς με την ΑΕΚ, στο επερχόμενο του Σαββάτου με τη Λάρισα, αλλά και στα μεταγραφικά θέματα του Δικεφάλου…

«Με την ΑΕΚ ήταν ένα ματς στο οποίο ξεκίνησαμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Πόσο μάλλον όταν βλέπαμε τα τελευταία αποτελέσματα, όπου είδαμε ξεκάθαρα ότι είχαμε βρει το δρόμο μας, βελτιώθηκαμε. Το δείξαμε στο πρώτο μέρος, ελέγξαμε το ρυθμό, κυριαρχήσαμε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτό που μας έλειψε ήταν ίσως το ένστικτο του να τελειώσει το ματς όταν έχεις την ευκαιρία. Είχαμε εμείς τις ευκαιρίες στο πρώτο μέρος να το τελειώσουμε με κάποιο γκολ, μιας και είχαμε τον έλεγχο του ρυθμού, μας έλειψε η ηρεμία και η ψυχραιμία στην τελική πάσα και στο σουτ, και επίσης μας έλειψε ότι δεν ήμασταν τόσο επιθετικοί στις επιθέσεις μας. Ναι μεν είχαμε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν πήγαμε πολύ πάνω στην εστία του αντιπάλου» δήλωσε αρχικά ο Σάντος και συνέχισε: «Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε πάλι αποφασιστικά και με θέληση ότι θα το πάρουμε το ματς, αλλά δυστυχώς μία στιγμή έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης όλης της ομάδας δεχτήκαμε ένα γκολ που δεν πρέπει να δέχεται μια επαγγελματική ομάδα. Και μετά στα 15-20 λεπτά η ομάδα ήταν νευρική, προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της. Η ΑΕΚ βολεύτηκε, ταμπουρώθηκε και έπαιξε με αντεπιθέσεις που είναι και το αγαπημένο της παιχνίδι. Σε αυτά τα ματς χρειάζεται και λίγο τύχη, μία ομάδα που δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα κατάφερε να κερδίσει, ενώ εμείς τα κάναμε όλα, αλλά μας έλειπε μόνο το γκολ, αν σκοράραμε πρώτοι θα κερδίζαμε».

ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

Για την αδυναμία του ΠΑΟΚ στα ντέρμπι με τους Αθηναίους, ο Σάντος σχολίασε: «Θα πρέπει να έχουμε την πίστη και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα κερδίσουμε αυτά τα ματς, είμαστε στεναχωρημένοι όλοι, ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας σχετικά με αυτά τα ματς, όλοι αρχής γενομένης από μένα θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Σίγουρα είναι κάτι παράξενο, είναι μια πραγματικότητα, αλλά θεωρώ ότι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει, ωστόσο βλέπω τους παίκτες να έχουν μια δυσκολία αντίστασης όταν δέχονται γκολ. Εμείς θα πρέπει να βρούμε λύσεις, διότι η φιλοσοφία και η νοοτροπία παραμένει ίδια, ο στόχος της νίκης είναι ίδιος σε όλα τα παιχνίδια, άρα αφού δεν υπάρχει αλλαγή τακτικής δεν αλλάζει κάτι για μας. Θα ήταν πολύ εύκολο για μας να βρούμε δικαιολογίες ότι φταίνε άλλοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει και να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που θέλουμε να το κάνουμε και πράξη. Στο ματς με την ΑΕΚ παίξαμε ολοκληρωτικά, αλλά είχαμε ανούσια κατοχή μπάλας. Όταν την έχεις αυτήν την κατοχή, δεν είναι δυνατόν να μη δημιουργήσεις περισσότερες ευκαιρίες, να μην πιέσεις τον αντίπαλο και να μην τον αναγκάσεις σε λάθη».
Σε ερώτηση για το αν ευθύνονται συγκεκριμένοι παίκτες, ο προπονητής του Δικεφάλου, ήταν απόλυτος: «Όταν υπάρχει ένα θέμα, αφορά όλους. Στο ποδόσφαιρο όλοι κερδίζουμε μαζί και χάνουμε όλοι μαζί. Δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα το θέμα λοιπόν. Το άθλημα είναι ομαδικό, δεν είναι τένις. Οι ευθύνες είναι συλλογικές με πρώτη του προπονητή».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Όσο για το τι μπορεί να πετύχει φέτος ο ΠΑΟΚ, είπε: «Περίμενα αυτή τη στιγμή να είχαμε ακόμα 4 με 5 βαθμούς, θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει ψηλότερα, σε κάποιες περιπτώσεις δε μας αφήσανε, σε άλλες εμείς φταίγαμε. Αλλά το ματς με την ΑΕΚ δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο σκέψης μας, η φιλοσοφία μας είναι πάντα η ίδα, νίκη σε κάθε ματς για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Τώρα έχουμε μπροστά μας το ματς με τη Λάρισα, πρέπει να κερδίσουμε και θα το προσπαθήσουμε για να φτάσουμε ψηλότερα. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για την ομάδα και στα καλά και στα άσχημα. Με τους παίκτες μαζί κερδίζουμε και χάνουμε. Σε όλες τις στιγμές είμαι παρών».

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Για το μεταγραφικό σχεδιασμό του ΠΑΟΚ, τόνισε: «Εμείς έχουμε προγραμματίσει ως το τέλος αυτής της σεζόν. Μιλάμε κάθε μέρα, σίγουρα μιλάμε και για τη μεταγραφικη περίοδο που έρχεται, διαχειριζόμαστε πράγματα και για το μέλλον, για τις επόμενες σεζόν που έρχονται για τον ΠΑΟΚ. Ο στόχος μας είναι αύριο ο ΠΑΟΚ να είναι καλύτερος από σήμερα. Παραμένει ίδιος ο στόχος, όσο πιο γρήγορα γίνεται να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και να γίνει πρωταθλητής. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 24 χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει να βρεθεί στη 2η θέση, θα πρέπει να λέμε και το ένα και το άλλο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, κι εγώ πρώτος, ότι δεν έχουμε κερδίσει κανένα ντέρμπι, ούτε υπάρχει κριτική κακοπροαίρετη από τον κόσμο, το ξέρουμε αυτό, αλλά θα πρέπει επίσης να λέμε ότι ο ΠΑΟΚ δε βρισκόταν κοντά στις πρώτες θέσεις εδώ και πολλά χρόνια, όπως κάνει από πέρσι. Ξέρουμε οτι είναι κακό που δεν κερδίσαμε ένα ντέρμπι. Αλλά είμαστε σε ένα σωστό δρόμο. Θέλουμε να είμαστε στις πρώτες θέσεις, στην πιο ψηλή αν γίνεται. Εννοείτε ότι αν μπορούμε να είμαστε πρώτοι, κανένας δε θα το αρνηθεί. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο ψηλότερα γίνεται».
Όσο για το αν επηρεάζει σε κάτι η ήττα από την ΑΕΚ, ο Σάντος διευκρίνισε: «Αν είχαμε κερδίσει την ΑΕΚ θα άλλαζε κάτι στα μεταγραφικά; Θα ήταν όλα ωραία και ρόδινα και δε θα χρειαζόταν μεταγραφές; Ας μη στεκόμαστε στη στιγμή. Μέσα στο πλάνο μας ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Στη λογική ο ΠΑΟΚ να γίνει καλύτερος και όχι να μείνουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν έχει να κάνει με την ΑΕΚ ή με κάποια άλλη ομάδα, εμείς θα ψάξουμε τι πρέπει να κάνουμε για μας. Ούτε επειδή νικήσαμε 4-1 τον Άρη, θα αλλάξουμε κάτι άλλο στα σχέδιά μας».
Για την ενίσχυση που σκέφτεται και ο ίδιος για την ομάδα, υποστήριξε: «Για να φέρουμε κάποιον παίκτη θα σημαίνει πως πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει άμεσα την ομάδα. Δε θα κάνουμε μεταγραφές απλώς για να κάνουμε. Οι παίκτες που θα έρθουνε θα κάνουν τον ΠΑΟΚ πιο δυνατό. Δε θα πετάξουμε λεφτά, απλά για να λέμε ότι θα κάνουμε μεταγραφές.
Μάξιμουμ θα φέρουμε δύο παίκτες, έναν που θα ανεβάσει την ομάδα επιθετικά, θα δώσει περισσότερο βάθος επιθετικά, αλλά θα είναι ξεκάθαρα πολύ καλός και ποιοτικά. Αν το βρούμε αυτόν τον παίκτη θα τον πάρουμε, και πολύ καλός και να μας δώσει επιθετικό βάθος».

ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Όσο για το αν υπάρξουν αποχωρήσεις επισήμανε: «Με περισσότερους παίκτες δε θα δουλέψουμε, αλλά είναι πιθανότερο να μειώσουμε το ρόστερ, αν πάρουμε παίκτες. Οι παίκτες είναι άνθρωποι, έχουν τα συμβόλαιά τους, δεν βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Εγώ όμως αν ήμουν παίκτης και έβλεπα ότι δεν έχω θέση, θα ζητούσα να φύγω.
Αυτή η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο με την προσθήκη δύο παικτών με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, και υπάρχουν και Έλληνες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις».

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΛ

Για το ματς με τη Λάρισα, επισήμανε: «Αυτοί που έχουν γρίπη δεν παίζουν με τη Λάρισα. Το ότι η ΑΕΛ έπαιξε χθες δε μας αγγίζει, δεν αλλάζει τα πλάνα μας για τον αγώνα. Δε μας λέει κάτι. Θα μπούμε με την ίδια σοβαρότητα και οργάνωση των τελευταίων αγώνων. Αν το κάνουμε αυτό είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε. Οι παίκτες το καταλαβαίνουν αυτό. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα, ο κόσμος πιστεύει ότι μια ομάδα για να γίνει επιθετική, χρειάζονται 5 επιθετικοί μπροστά και 5 πίσω. Αυτό δεν γίνεται. Μια ομάδα είναι επθιετική όταν αναγκάζει τον αντίπαλο σε λάθη όταν αυτός έχει την μπάλα στα πόδια του. Και μετά πλέον με την μπάλα στα πόδια ξέρει τι πρέπει να κάνει και κυνηγάει το γκολ. Αυτό θέλω να κάνουμε, μέσα στη δική μας την ποιότητα και σε αυτά που μπορούμε. Η τακτική μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις ομάδες, αλλά οι παίκτες την κάνουν πράξη, δεν μπορούμε δηλαδή να παίξουμε όπως η Μπαρτσελόνα. Αλλά στα δικά μας τα όρια μπορύμε να παίξουμε όπως επιθυμούμε. Για να είμαστε μεγάλη ομάδα πρέπει να αναγκάσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Με την ΑΕΚ ήμασταν πολύ καλά οργανωμένοι όταν δεν είχαμε την μπάλα στα πόδια, αλλά όχι όταν παίρναμε την μπάλα. Όταν λέμε έχω καλή άμυνα δε σημαίνει ότι θα βάλω 10 αμυντικούς για να μη δεχτώ γκολ. Πιέζοντας τον αντίπαλο στην περιοχή του, αυξάνεις τις πιθανότητες για να του βάλεις γκολ. Αυτό λέμε στους παίκτες, να μη φοβούνται να πιέσουν ψηλά, να ανεβαίνουν».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΑΪΣ ΜΟΥΝ

Για τον Μπράις Μουν, ο Σάντος ανέφερε: «Όταν έγινε αυτή η μεταγραφή, θεωρούσαμε ότι ο Αραμπατζής θα έχει δυσκολίες για να παίξει αυτή τη σεζόν. Προβλήματα είχε και ο Σνάουτσνερ, βλέπαμε τις αλχημείες που κάναμε τότε, οπότε έπρεπε να βρεθεί μια άμεση λύση σε αυτό. Δυστυχώς για τον ίδιο τον παίκτη ήρθε τραυματίας, σταμάτησε και αυτός για κάποιο καιρό. Σε αυτήν την περίοδο γύρισαν Αραμπατζής και Σνάουτσνερ, οπότε έμεινε εκτός λόγω του προβλήματός του ουσιαστικά. Τελευταία ανεβαίνει, χρειάζεται να αποκτήσει την αυτοπεποίθησή του, θα δούμε στην πορεία αν θα παίξει δεξί μπακ ή όχι, άλλωστε το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: