Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Από την Πόπη στον Ζοζέ

Ο Γιώργος Παπαδάκης είχε συνδυαστεί με τα πρωινά μου ξυπνήματα στο λύκειο (μικρός είμαι ακόμη, ντε!)… Ηταν προτιμότερο να τον περιμένω να διαβάζει αθλητικές παρά το να πάω εγκαίρως για μάθημα Φυσικής.
Εν εξάλλω, ο George έκανε ένα «χώσιμο» άνευ προηγουμένου στην Πόπη Διαμαντάκου, με αφορμή το πρωτοσέλιδο των «Νέων», που είχε τίτλο «Όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά». Ο Παπαδάκης θυμήθηκε το μότο της εκπομπής του «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», που είχε… κοτσάρει για αρκετό καιρό στο πάνω μέρος της οθόνης.
«Α, κ. Διαμαντάκου θέλω να σας πω κάτι. Θα σας δείξω έναν τίτλο από “Το Βήμα”. Μια εφημερίδα που διαβάζω και εκτιμώ και ξέρετε τι έλεγε “Φέρτε πίσω τα κλεμμένα”. Γράψτε μια κριτική και για αυτό κ. Διαμαντάκου, που είναι στο όμιλο που δουλεύετε. Αλλά εκεί φοβόσαστε ε; Γιατί επειδή είναι στον όμιλο… Γράψτε αν σας κοττάει. Με είχατε καταξεφτιλίσει, καιρός να σας ξεφτιλίσω και εγώ. Γιατί φοβηθήκατε την απόλυση; Ε; Ή βλέπετε μόνο τηλεόραση και δεν διαβάζετε εφημερίδες. Το “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” ήταν πρωτοσέλιδο του “Βήματος” στις 30 Ιανουαρίου το 2010. Γράψτε το αν έχετε τα κότσια! Το ίδιο λέει και η εφημερίδα σας. Μόνο με τη Ρούλα και με τον Παπαδάκη ξέρετε να τα βάζετε. Δεν κάνετε κριτική, αλλά βγάζετε τα προσωπικά σας απωθημένα. Μην κοιτάτε το μόνιτορ κάθε φορά που πάτε σε εκπομπή. Μόνο η εικόνα σας σας ενδιαφέρει και αυτό δεν είναι καλό. Σας το λέω γιατί σας αγαπάω!».
Μεγάλη κουβέντα το «βλέπετε μόνο τηλεόραση και δεν διαβάζετε εφημερίδες». Το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν βλέπουν στην τηλεόραση τα παιχνίδια κι απλώς διαβάζουν την κριτική στην «Gazzetta», είχε πει πέρυσι τέτοιο καιρό για τους ρεπόρτερ της Ιντερ ο Ζοζέ Μουρίνιο, ήτοι αρκετά πριν… φανεί στον ορίζοντα ο ορθάνοιχτος –όπως αποδείχθηκε- δρόμος της κατάκτησης του Champions League.
Ο Ζοζέ πήγε το καλοκαίρι στη Μαδρίτη για τρεις λόγους: αφενός διότι δεν λες ποτέ όχι στη Ρεάλ, αφετέρου επειδή είχε μπαφιάσει από την αμφισβήτηση στην Ιντερ (είναι ενδεικτικό πως δεν έδωσε ούτε μια συνέντευξη μετά τον τελικό του Champions League!) και… αφετρίτου (sic) επειδή, ως ουδέτερος παρατηρητής (όπως όλοι) έβλεπε με ποδοσφαιρικό μάτι και οξυδέρκεια τι λείπει από το μια σύνθεση (και ουχί σύνολο) αστέρων να γίνει ομάδα-μοντέλο.
Τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο. Δεν ξέρω αν ο Πορτογάλος έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα τέτοια ώστε να επιβάλλεται σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε όμως έχει έναν μοναδικό τρόπο να διαχειρίζεται το image του (ναι, Γιώργο Παπαδάκη, όπως η Διαμαντάκου) και, κυρίως, να εφαρμόζει σχεδόν ό,τι σκέφτεται επί αγωνιστικού χώρου.
Ναι, καμιά φορά δεν του βγαίνει: όπως με την Τσέλσι, όταν δεν κατόρθωσε να σταματήσει τον Ετό ή να περιορίσει τον Ροναλντίνιο. Αλλά είναι τόσο σπάνια τα ματς που δεν κερδήθηκαν εξαιτίας του που ισοδυναμούν με το… μηδέν.
Συνάμα, λειτουργεί αυθόρμητα ασχέτως με ποιους έχει απέναντί του. Πριν το ματς με την Οσέρ στη Βουργουνδία τον ρωτούσαν γιατί δεν υπολογίζει τον Πέδρο Λεόν, που κόστισε 10 εκατ. ευρώ, και εξερράγη. Την Τρίτη, μετά το αριστουργηματικό 2-0 επί της Μίλαν, τον ρώτησαν αν θα ενδιαφερόταν για τον Γουέιν Ρούνεϊ. Αφού απάντησε πως το σωστό είναι να μείνει στη Γιουνάιτεντ και πιστεύει ότι θα μείνει, ζήτησε χαμογελαστός από τον ρεπόρτερ να του… τηλεφωνήσει αν όντως ο (γου)Ρούνεϊ βγει για πώληση!
Σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ανέδειξε κορυφαίο προπονητή της δεκαετίας τον Αρσέν Βενγκέρ, μπροστά από σεξ Αλεξ Φέργκιουσον, Μουρίνιο, Γκους Χίντινκ και Φάμπιο Καπέλο.
Κάθισα και μέτρησα τις ευρωκούπες της τελευταία δεκαετίας: τρεις έχει ο Μουρίνιο και από δύο οι Κάρλο Αντσελότι, Χουάντε Ράμος και Ράφα Μπενίτεθ. Κι όμως έβγαλαν τον Βενγκέρ, εξηγώντας μάλιστα πως ο Μουρίνιο είναι… νέος ακόμη.
Φανταστείτε τι έχει ακόμη να μας μάθει…Επιμελεια  Koubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: