Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Έξω πάμε καλά

Την πολιτικοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει ο φετινός ΠΑΟΚ. Έξω πάμε καλά, με ευμενή σχόλια από τον διεθνή Τύπο, αλλά μέσα είναι δύσκολα τα πράγματα... Και στο Μαδριγάλ απέναντι στην απαιτητική και δεύτερη στο ισπανικό πρωτάθλημα, Βιγιαρεάλ ο ΠΑΟΚ ήταν ανταγωνιστικός και δικαιούνταν τον βαθμό της ισοπαλίας. Παρά την ήττα είναι δεύτερος στον όμιλό του (ισόβαθμος με την Ντιναμό, αλλά προηγείται γιατί την κέρδισε), ακολουθούν δυο σερί ματς στη Τούμπα με Βιγιαρεάλ και Μπριζ, άρα η πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ είναι στο χέρι του. Εάν εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που του δίνει η Τούμπα την τελευταία αγωνιστική θα πάει στο Ζάγκρεπ χωρίς το άγχος της πρόκρισης.

Τα συμπεράσματα από τον αγώνα στο Μαδριγάλ είναι τα εξής:
1. Οι παίκτες για άλλη μια φορά σε αγώνα υψηλού κινήτρου, όπως είναι ένα ευρωπαϊκό ματς, παραμέρισαν την γκρίνια και τα εσωτερικά τους προβλήματα και θύμισαν κάτι από τον ΠΑΟΚ του Σάντος. Γυάλιζε ξανά το μάτι τους, είχαν πάθος, υπομονή, ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, καλή κυκλοφορίας της μπάλας και κυρίως μια εξαιρετική μεσοαμυντική λειτουργία και αλληλοκάλυψη, χάρη στην οποία δεν άφηναν την πολύ επικίνδυνη επιθετικά Βιγιαρεάλ να μπει εύκολα στην περιοχή του Κρέσιτς. Και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να το καταφέρεις αυτό, απέναντι σε μια ισπανική ομάδα, που είναι, μάλιστα, δεύτερη στην πριμιέρα ντιβιζιόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βιγιαρεάλ σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο ήταν ακίνδυνη και με μια φάση πέτυχε το γκολ, εξαιτίας καθαρά μιας στιγμιαίας αμυντικής αδράνειας των παικτών του ΠΑΟΚ και της κλάσης του Ρόσι και του Ρουμπέν. Μόνο η προσωπικότητα αυτών των δυο παικτών χώριζε τις δυο ομάδες και τίποτα περισσότερο. Ηγέτης της πολύ καλής άμυνας στο Μαδριγάλ ήταν ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, με άξιο συμπαραστάτη τον σπουδαίο σε άλλο ένα παιχνίδι Βιτόλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον ρόλο του μπροστά από τα δύο σέντερ μπακ.

2. Ο Μάκης Χάβος, τον οποίο αρκετοί οπαδοί ειρωνεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες επειδή τόλμησε να τα βάλει με τον ίνδαλμά τους τον Γκαρσία, έστησε πολύ καλά την ομάδα στο Μαδριγάλ. Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν έκανε το σύνηθες λάθος του Παύλου Δερμιτζάκη κατά την διάρκεια του αγώνα. Δηλαδή, όταν έμεινε ο ΠΑΟΚ πίσω στο σκορ, δεν έβγαλε άρον, άρον παίκτες από το νευραλγικό χώρο του κέντρου, «γεμίζοντας» την 11άδα με επιθετικούς, στους οποίους κανείς δεν θα υπήρχε για να δώσει τη μπάλα.

Έκανε, χωρίς βιασύνη, μόνο αλλαγές προσώπων στην επίθεση, μη διαταράσσοντας τις ισορροπίες της ομάδας στη μεσαία γραμμή, ελπίζοντας, οπλισμένος με υπομονή, ότι το γκολ θα έρθει ακόμα και στο τέλος του αγώνα. Δεν έγινε τελικά αυτό, αλλά η επιλογή του ήταν σωστή. Ακολούθησε την «συνταγή» του Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός, όποιο και εάν ήταν το σκορ, πολύ σπάνια έβγαζε παίκτες από το κέντρο, για να μην «χαλάει» την ομοιογένεια της ομάδας και δικαιώθηκε ουκ ολίγες φορές για την υπομονή του, αφού ο ΠΑΟΚ στην εποχή του πήρε πολλά ματς στα τελευταία λεπτά, ακόμα και στις καθυστερήσεις. 

Και μια και το έφερε η κουβέντα… Είναι αυτονόητο πως όσο είναι προπονητής του ΠΑΟΚ ο Χάβος αυτός θα κάνει κουμάντο και κανένας άλλος μέσα στα αποδυτήρια. Είτε χρειασθεί να καθίσει στον πάγκο ακόμα μια μέρα, είτε μια βδομάδα, είτε δυο. Αλλιώς δεν θα μιλάμε για επαγγελματική ομάδα, αλλά για… περιοδεύων θίασο. Το συμβάν και η αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Πάμπλο Γκαρσία στην προπόνηση της περασμένης Δευτέρας ήταν η κορυφή του παγόβουνου και φανέρωσε ανάγλυφα την βασική αιτία της προβληματικής φετινής πορείας του ΠΑΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι μετά την αποχώρηση του Σάντος, δεν βρέθηκε ο προπονητής που θα επιβληθεί στους παίκτες, με αποτέλεσμα ο καθένας από το καλοκαίρι να κάνει ό,τι θέλει.   

3. Επιθετικά ο ΠΑΟΚ κάτι θα μπορούσε να κάνει με την ευκαιρία του Ίβιτς στο πρώτο ημίχρονο και του Φωτάκη στο δεύτερο, αλλά γενικά δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος. Άλλωστε και στις καλές εποχές επί Σάντος ποτέ η επίθεσή του δεν ήταν το μεγάλο ατού του.

4. Προς το τέλος του αγώνα, όταν έπρεπε να πιέσει ο ΠΑΟΚ για την ισοφάριση. φάνηκε καθαρά ότι οι παίκτες δεν είχαν τα κουράγια να το κάνουν και απειλούσαν μόνο με σουτ εκτός περιοχής. Σε άλλο ένα ματς οι παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε πως έμειναν από φυσικές δυνάμεις, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ελλιπή καλοκαιρινή προετοιμασία. 

5. Ο ΠΑΟΚ είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως απέκτησε τερματοφύλακα για τα επόμενα χρόνια. Ο Κρέσιτς δεν απέφυγε την αγαπημένη συνήθειά του και σ’ αυτό το ματς, βγάζοντας δυο τετ α τετ στο δεύτερο ημίχρονο. Στο γκολ δεν ευθύνεται, γιατί ο Ρουμπέν σούταρε από πλεονεκτική θέση. 

Τέλος, είναι σαφές, πως η καλή εμφάνιση στο Μαδριγάλ απέναντι στην Βιγιαρεάλ, παρότι συνοδεύτηκε από - άδικη - ήττα, θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχολογία των παικτών, αλλάζοντας προς το θετικό το κλίμα μέσα στην ομάδα, ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, στους οποίους η ανάκαμψη είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη.  Πηγη contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: