Ο πρώην αρχιδιαιτητής και διεθνής ρέφερι Βασίλης Νικάκης σχολιάζει τα πέναλτι που έδωσαν την Κυριακή οι Κάκος και Κουκουλάκης, τάσσεται υπέρ της τιμωρίας τους και αιτιολογεί τη γύμνια της ελληνικής διαιτησίας.
Διετέλεσε διεθνής διαιτητής μέχρι το 1995, ήταν επί μία τριετία (1999-2001) αρχιδιαιτητής και τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τον χώρο και ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση της γενέτειράς του (Αγρίνιο).
Ο λόγος για τον Βασίλη Νικάκη, που μίλησε στο gazzetta.gr για τα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο της ελληνικής διαιτησίας και την εξάρτηση των διαιτητών από τους παράγοντες. Τι λέει για την αναγκαιότητα παρέμβασης από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, ποιον θεωρεί χειρότερο Έλληνα διαιτητή και ποια η άποψή του για το μέτρο των έξι διαιτητών που εφάρμοσε ο Μισέλ Πλατινί στους αγώνες του Europa League.
- Ποια είναι η γενικότερη αίσθηση που σας έχει δημιουργήσει η διαιτησία, εν προκειμένω του εφετινού πρωταθλήματος, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει να ασχολούμαστε περισσότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και λιγότερο με το ποδόσφαιρο...
«Θα σταθώ σε δύο σημεία... Κατ' αρχήν, οι διαιτητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα λάθη τους χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτό είναι μέγα λάθος. Δηλαδή επειδή δεν έχουμε υψηλό επίπεδο πρωταθλήματος, δεν πρέπει να φωνάζουμε για τη διαιτησία; Οι διαιτητές πρέπει να βρίσκονται πάντα στο ανώτερο επίπεδο, ασχέτως της ποιότητας των ποδοσφαιρικών ομάδων που καλούνται να διαιτητεύσουν. Το δεύτερο έχει να κάνει με ένα φαινόμενο που ίσχυε πάντοτε στην ελληνική κοινωνία.
Όπως λοιπόν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλαδή τα “μεγάλα ψάρια” μένουν στο απυρόβλητο, όπως δεν τολμούν οι πολιτικοί να πειράξουν κάποιους κατέχοντες που φοροδιαφεύγουν, έτσι και στο ποδόσφαιρο ποιος τολμάει να αδικήσει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό; Με αυτό το δεδομένο, οι διαιτητές δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη και αυτό γιατί ούτε οι “ισχυροί” θέλουν το 50-50!
Ένα επιπλέον μειονέκτημα, όσον αφορά τους Έλληνες διαιτητές, είναι ότι επί το πλείστον παρουσιάζονται επιμελώς προετοιμασμένοι. Δηλαδή στα σεμινάρια που κάνουν, ο βασικός τους στόχος είναι πώς θα περάσουν τα τεστ... Ο τομέας της επιμόρφωσης έχει μείνει στην άκρη και δεν ελέγχεται σχεδόν καθόλου από την ΚΕΔ».
- Πώς είδατε τις επίμαχες αποφάσεις των δύο κατά τεκμήριο κορυφαίων Ελλήνων διαιτητών στα χθεσινά παιχνίδια σε Τρίπολη και Νέα Σμύρνη;
«Χθες η κατάσταση ξέφυγε εντελώς... Ήταν εξευτελιστικό το θέαμα... Επειδή ήταν και οι δύο κοντά στις φάσεις, πιστεύω ότι έκαναν κακή εκτίμηση, είναι υπεύθυνοι για τα λάθη τους και πρέπει να τιμωρηθούν! Δεν έχουν δικαιολογία ότι δεν είχαν καλό οπτικό πεδίο».
- Επειδή πλέον το κακό έχει παραγίνει και χθες συνέβη δύο φορές, με τη μία απόφαση να είναι πιο εξόφθαλμα λανθασμένη από την άλλη, ο κόσμος πλέον έχει ξεσηκωθεί και κάποια στιγμή –αν αυτά συνεχιστούν– θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει δόλος...
«Δεν το νομίζω... Οφείλω πάντως να σημειώσω ότι και οι δύο ήταν δύσκολες φάσεις, αλλά επειδή τόσο ο Κάκος όσο και ο Κουκουλάκης θεωρούνται οι κορυφαίοι Έλληνες διαιτητές, δεν έπρεπε να υποπέσουν σε τόσο σοβαρό ατόπημα... Έχουν υπάρξει και χειρότερα όμως...»
- Τι εννοείτε;
«Εδώ στον αγώνα των Ιωαννίνων, αυτός ο ανίκανος διαιτητής Λαμπρόπουλος, που όπου σφυρίζει τα κάνει μαντάρα... Τι πρέπει να κάνει πλέον ένας διαιτητής για να βγει τελείως από τους πίνακες; Δεν ξέρω γιατί τον κρατάνε ακόμη... Αυτός ήταν και ο κύριος υπεύθυνος των επεισοδίων που είχαν γίνει πριν από χρόνια στον αγώνα Παναιτωλικού-Ηλιούπολης στο Αγρίνιο και της βεντέτας που κρατάει ακόμη ανάμεσα στις δύο ομάδες... Πώς είναι δυνατόν να εισβάλλει φίλαθλος μέσα στο γήπεδο και να επιτίθεται σε παίκτη και ο αγώνας να μη διακόπτεται;»
- Ποια είναι η άποψή σας για τις τελευταίες επιθέσεις στους διαιτητές;
«Είναι απόρροια της γενικότερης έξαρσης της επιθετικότητας στην κοινωνία μας... Επιθέσεις πλέον έχουμε σε πολιτικούς, σε διαιτητές, στην τσέπη μας... Από παντού μας επιτίθενται... Αυτό το φαινόμενο, πάντως, είναι καταδικαστέο και αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις... Από την άλλη και οι σημερινοί διαιτητές είναι εξαιρετικά αδύναμοι... Ούτε μία απεργία δεν είναι ικανοί να κάνουν... Σε αντίθεση με άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία, όπου οι διαιτητές έκαναν απεργία λόγω αρνητικών δημοσιευμάτων στον Τύπο!»
- Πιστεύετε ότι μπορεί κάτι να αλλάξει; Όλο λόγια είμαστε και κάθε χρόνο γίνονται τα ίδια...
«Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, όταν ήμουν διαιτητής, άκουγα συνεχώς ότι θα έμπαιναν κάμερες στα γήπεδα κι ακόμη δεν έχουν μπει. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε καλοί στο να λέμε, αλλά επί της ουσίας δεν γίνεται και τίποτε.
Εγώ πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι ο κ. Πιλάβιος έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να πει ως εδώ και μη παρέκει και να δώσει αυστηρές εντολές στην εκάστοτε ΚΕΔ και στον Κύρο Βασσάρα που είναι Διευθυντής Ανάπτυξης Διαιτησίας και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες της FIFA και της UEFA, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι εκείνοι τα κάνουν όλα τέλεια».
- Δηλαδή;
«Αυτός ο άσχετος με τη διαιτησία που ακούει στο όνομα Μισέλ Πλατινί και τυγχάνει να είναι πρόεδρος της UEFA, τι πέτυχε που καθιέρωσε τους έξι διαιτητές στο Europa League; Αν είναι μέσα στο γήπεδο να είναι σχεδόν 30 άτομα (sic!!), τότε δεν βλέπουμε μπάλα, αλλά κάτι άλλο. Αν υπήρχαν έξι διαιτητές όταν έπαιζε εκείνος, να είναι σίγουρος ότι το ταλέντο του δεν θα φαινόταν! Γιατί δηλαδή;
Για να σφυρίξουμε και το κόρνερ που δεν φαίνεται... Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν θα εκλείψει το λάθος από το ποδόσφαιρο, τότε το άθλημα θα... πεθάνει... Γιατί όλοι με τα λάθη ασχολούμαστε κάθε Δευτέρα... Εμείς όταν παίζαμε δεν είχαμε “μπιμπ” στις σημαίες... Φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν να κάνουν με ανίκανους διαιτητές και προσπαθούν να τους θωρακίσουν».
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου