Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Η μετατροπή του Μπερμπάτοφ σε σταρ πρώτης γραμμής

Τα 17 γκολ που έχει σημειώσει στην εφετινή περίοδο έχουν αρχίσει να δικαιολογούν τα 35 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Γιουνάιτεντ για να τον αποκτήσει πριν από τρία χρόνια.
Ο Μπερμπάτοφ σπάνια δείχνει να βιάζεται, ωστόσο εφέτος έχει κατορθώσει να είναι εκείνος που δίνει τον ρυθμό στην πρωτοπόρο της Πρέμιερ Λιγκ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν μάλιστα, συνεχίσει και το βράδυ της Τρίτης (25/1) στο εκτός έδρας ματς των «Κόκκινων Διαβόλων» με τη Μπλάκπουλ (21.30, novasports1) τότε θα επιτρέψει στον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και στους συμπαίκτες του να κοιτούν τους διώκτες τους από απόσταση τουλάχιστον πέντε βαθμών!
Μια πτυχή για το πόσο περίεργο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο και το τι περιπλοκές μπορεί να επιφέρει στην ψυχολογία των αθλητών, φαίνεται από την απλή παρατήρηση των αγωνιστικών επιδόσεων του Γουέιν Ρούνεϊ και του Μπερμπάτοφ στη Γιουνάιτεντ. Πέρυσι ο Ρούνεϊ έβαζε γκολ σε ρυθμό προπόνησης (συνολικά 34), ενώ εφέτος οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ενώ ο νωχελικός Μπερμπάτοφ έχει τονώσει την αυτοπεποίθησή του με κάθε γκολ που σημειώνει, ο Ρούνεϊ αναλώνεται σε βοηθητικούς ρόλους.
Ο βούλγαρος επιθετικός που στις 30 Ιανουαρίου θα γιορτάσει τα 30α γενέθλιά του, διακρίνεται τόσο για την μαγική επαφή του με τη μπάλα, όσο και για τη φαντασία στο παιχνίδι του, στοιχεία που μπορεί να πείθουν τους περισσότερους προπονητές, αλλά δεν αρκούν για να μετακομίσει κάποιος στο «Ολντ Τράφορντ» και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι όμως, έπειτα από δύο μέτριες αγωνιστικές περιόδους, το περασμένο καλοκαίρι ο τεχνικός των «Κοκκινων Διαβόλων» αρνήθηκε κατηγορηματικά να «ξεφορτωθεί» τον ποδοσφαιριστή που έμοιαζε να εξελίσσεται σε πανάκριβο... παλτό. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τον πουλήσουμε. Είναι φανταστικός επιθετικός και ταιριάζει απόλυτα στο πλάνο μας» έλεγε τότε ο σκοτσέζος προπονητής, που πλέον δικαιώνεται, καθώς ελάχιστοι παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα ενός σέντερ φορ με την ποδοσφαιρική χάρη ενός δεκαριού παλιάς κοπής.
Επιπλέον ο Μπερμπάτοφ εξελίσσεται σε αγαπημένο του κοινού της Γιουνάιτεντ, καθώς αφενός έχει σημειώσει τα 15 από τα 17 εφετινά τέρματά του στο «Ολντ Τράφορντ» και αφετέρου το ένα από τα τρία χατ τρικ σημειώθηκε απέναντι στη μισητή (για τους φίλους της Γιουνάιτεντ) Λίβερπουλ.
Βέβαια κανείς δεν είναι τέλειος. Η «μαύρη τρύπα» για τον βούλγαρο σταρ είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει σκοράρει από τον Σεπτέμβριο του 2008 και ως λογική συνέπεια συνηθίζει να μένει εκτός 11άδας στα κρίσιμα ματς. Ισως όμως, καταφέρει να το αλλάξει και αυτό εφέτος. Το σίγουρο είναι ότι χάρη στα γκολ του Μπερμπάτοφ η Γιουνάιτεντ επανήλθε στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ παράλληλα επέτρεψε στον Ρούνεϊ να αγοράσει τον χρόνο που χρειαζόταν ωσότου να ξεχαστεί το σίριαλ ανανέωσης του συμβολαίου του. Αν μάλιστα συνεχίσει να σκοράρει με αυτόν τον ρυθμό ο βούλγαρος επιθετικός και... ξαναφτιάξει ο Ρούνεϊ τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα τότε οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θα μπορούν να ονειρεύονται και ευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: