Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υιοθετεί τον κραυγαετό!

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως οργανισμός που συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, συνεχίζει τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνεργαζόμενη με μεγάλους οργανισμούς, όπως είναι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχοντας ως σύμβολό της τον δικέφαλο αετό, προχωρά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της (www.paokfc.gr) στη συμβολική υιοθεσία ενός «Κραυγαετού», συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες του WWF για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του WWF Ελλάς «Τα ΜΜΕ υιοθετούν» και αποτελεί ακόμη μια πράξη υποστήριξης του προγράμματος κοινωνικής δράσης «PAOK action».
Το πρόγραμμα υιοθεσίας του WWF Ελλάς θα προβάλλεται μέσω ειδικού banner στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011.

Καλούμε τους φιλάθλους της ομάδας μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και την ΠΑΕ, στην προσπάθεια διάσωσης του απειλούμενου Κραυγαετού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Επιστημονικό όνομα:
Aquila pomarina
Κοινό όνομα:
Kραυγαετός
Άνοιγμα φτερών:
1,4 μέτρα
Μήκος:
64 εκατοστά
Βάρος:
1,4 κιλά
Βιότοπος:
Δάση χαμηλού υψομέτρου, ξέφωτα, μικρά έλη, υγρά λιβάδια
Κύριες απειλές:
Καταστροφή δασών, εντατική υλοτομία, αποξήρανση ελωδών εκτάσεων

Kραυγαετός (Aquila pomarina)
Ο κραυγαετός, είναι ένα είδος αετού που μετανάστευσε από την Αφρική και τα τελευταία 60 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Σήμερα τον συναντούμε κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη με τον σημαντικότερο πληθυσμό να φωλιάζει στον Έβρο. Η σημαντικότερη απειλή για το είδος αυτό είναι η καταστροφή των δασών.
Οι πληθυσμοί του κραυγαετού μειώνονται πολύ γρήγορα σε όλες τις ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες. Αν και στο τέλος του 19ου αιώνα το είδος υπήρχε σε αφθονία σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σήμερα ο λιγοστός πληθυσμός του που δεν ξεπερνάει τα 90 ζευγάρια, περιορίζεται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Περίπου ο μισός πληθυσμός του κραυγαετού βρίσκει καταφύγιο στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργείται κυρίως από την καταστροφή των δασών, την εντατική υλοτομία με τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων φωλιάσματος και την όχληση στους χώρους φωλιάσματος, αλλά και από την υποβάθμιση ή ραγδαία μείωση των κατάλληλων περιοχών κυνηγιού του (ελώδεις εκτάσεις και γεωργικές θέσεις υψηλής βιοποικιλότητας).
Ο κραυγαετός, όπως και όλα τα αρπακτικά πουλιά, είναι δείκτης υγείας και ισορροπίας των οικοσυστημάτων όπου ζει. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και, όπως τα περισσότερα αρπακτικά, τρέφεται με αδύναμα και άρρωστα ζώα, εξυγιαίνοντας και ισορροπώντας τα είδη των οργανισμών.
Το Δάσος της Δαδιάς, και γενικότερα ο Έβρος, είναι μοναδικής σπουδαιότητας περιοχή για τον κραυγαετό και για όλα τα αρπακτικά πουλιά για πολλούς και ποικίλους λόγους. Η γεωγραφική θέση – πέρασμα μεταναστευτικών πουλιών-, το μωσαϊκό βιοτόπων – εναλλαγή λόφων, ρεματιών, χωραφιών, δασότοπων, βράχων, ξέφωτων-, η σημαντική βιοποικιλότητα – 40 είδη ερπετών και αμφίβιων, 55 είδη θηλαστικών, – αλλά και το ήπιο αποτύπωμα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, λύνουν το μυστήριο της εντονότερης παρουσίας αρπακτικών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το WWF Ελλάς θεωρώντας την προστασία του Δάσους της Δαδιάς αναγκαία και μοναδική λύση για την επιβίωση των αρπακτικών πουλιών, έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή από το 1992, διεξάγοντας προγράμματα με στόχο την μακροπρόθεσμη προστασία αυτής και των αρπακτικών, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων είναι η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του δάσους, η σύνταξη Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τις περιοχές προστασίας, η προώθηση καθιέρωσης της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: