Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα εκατομμύρια και το... κάστρο!

Μία από τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης.O Τέβες είναι στην αποστολή της Σίτι και ο Άρης καλείται να υπερκεράσει τα εκατομμύρια ευρώ των «Πολιτών» και να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Η μάχη είναι… άνιση, όμως το «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι η έδρα που δίνει την ώθηση στους «κίτρινους».
Τι άλλαξε
Πολύ δραστήριος ήταν ο Άρης στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι κίτρινοι έκαναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους, καθώς προχώρησαν στην παραχώρηση του Τόνι Κάλβο στην Πάρμα με τη μορφή δανεισμού, ο Χαβίτο επέστρεψε στην πατρίδα του για να αγωνιστεί με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια μέχρι το τέλος της σεζόν, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ενώ λύθηκαν τα συμβόλαια των Ναφτί, Ρουίς και Άλβαρο Πορτίγια. Από την άλλη στον Άρη θα συνεχίσουν την καριέρα τους οι Νέρι Καστίγιο, Ραούλ Μπομπαντίγια και Ντανίλο Περέιρα, οι οποίοι αποκτήθηκαν με τη μορφή δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι από τις Σαχτάρ, Γκλάντμπαχ και Πάρμα αντίστοιχα, ενώ με ελεύθερη μεταγραφή αποκτήθηκαν οι Νταϊσούκε Σακάτα από τους Γιοκοχάμα Μαρίνος και Κρίστιαν Πορτίγια από τη Χιχόν.
Η μοναδική προσθήκη στο ρόστερ των «πολιτών» κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου ήταν ο Εντίν Τζέκο, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Βόλφσμπουργκ για περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της ομάδας. Τη Σίτι αποχαιρέτησαν ο αριστερός μπακ Γουέιν Μπριτζ, που παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Γουέστ Χαμ, ο επιθετικός Ρόκε Σάντα Κρουζ, ο οποίος θα συνεχίσει, επίσης με τη μορφή δανεισμού, για το υπόλοιπο της σεζόν στην Μπλάκμπερν και ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, τον οποίο απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης ως δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν υπολόγιζε σε κανέναν από αυτούς που αποχώρησαν, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ο νεοαποκτηθείς Βόσνιος επιθετικός μοιάζει ακόμη έξω από τα νερά του και δεν έχει καταφέρει να πετύχει το παρθενικό του γκολ με τη νέα του ομάδα.
Είπαν
Γιάγια Τουρέ: «Επειδή γνωρίζω την αντίληψη των Ελλήνων, θα πιστεύετε ότι στη Σίτι θα υποτιμήσουμε τον Άρη. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν θα συμβεί σε καμία περίπτωση. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Άρης νίκησε δύο φορές και απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου, Ατλέτικο Μαδρίτης τα λέει όλα για την ποιότητα του. Ο Άρης είναι μια συμπαγής ομάδα, πολύ καλά διαβασμένη και εντός έδρας αποκτά μεγαλύτερη δύναμη λόγω της θερμής ατμόσφαιρας που δημιουργεί ο κόσμος της. Δεν μπορώ να πω ότι φοβόμαστε κάτι ιδιαίτερο. Η πείρα με έχει διδάξει πως αν δεν είσαι συγκεντρωμένος και σοβαρός από την αρχή μέχρι το τέλος, τότε δεν μπορείς να κερδίσεις. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας αγώνας κρίνεται από λεπτομέρειες. Πρέπει να τα κάνεις όλα σωστά για να κερδίσεις και να έχεις την τύχη με το μέρος σου».

Γιάννης Μιχαλήτσος: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη πιο ισχυρή ομάδα της διοργάνωσης και μαζί με την Σεντ Ετιέν του Πλατινί είναι οι καλύτερες ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ο Άρης στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο, με τρομερό ρόστερ και θα πρέπει εμείς να δώσουμε το 120% των δυνατοτήτων μας για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Είναι ευκαιρία για τους παίκτες να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Χαρακτηριστικό της αξίας της Σίτι είναι ότι το τέταρτο σέντερ φορ της παίζει τώρα βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης (Αντεμπαγιόρ). Εμείς το χρωστάμε στον κόσμο και στους εαυτούς μας γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε το αήττητο της έδρας μας. Με φόβο δεν κερδίζεις κανέναν. Θα παίξουμε χωρίς να φοβόμαστε».

Έτσι θα παίξουν
Από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη ο Γιάννης Μιχαλήτσος δεν έχει αλλάξει πολλά σε σχέση με την τακτική του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Αργεντίνος τεχνικός είχε δουλέψει πάνω στο 4-4-1-1, μία πιο αμυντικογενή μορφή του 4-3-3, το οποίο ακολουθεί και ο Έλληνας τεχνικός. Είναι άγνωστο αν θα προλάβει ο Μιχάλης Σηφάκης να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του, όμως αν το κάνει αυτός θα είναι το «νούμερο 1». Σε αντίθετη περίπτωση, θέση κάτω από τα δοκάρια θα πάρει ο Βελλίδης. Στα άκρα της άμυνας θα αγωνιστούν ο Βαγγέλι στο δεξί και ο Μίσελ στο αριστερό, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελείται από τους Λαζαρίδη και Γιάρο. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής θα παίξουν Πρίττας και Φατί, ο Νέτο στο δεξί άκρο και ο Τόχα στο αριστερό. Η θέση του μοναδικού προωθημένου «παίζεται» ανάμεσα στον Τσέζαρεκ και τον Μπομπαντίγια, ενώ λίγο πιο πίσω θα βρίσκεται ο Κόκε.
Με δεδομένο ότι το βάρος δίνεται στην Πρέμιερ Λιγκ και το άκρως ποιοτικό ρόστερ που έχει στη διάθεσή του ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο Ιταλός τεχνικός παρατάσσει την ομάδα του με το κλασικό 4-3-3, στο οποίο αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα και ποτέ η διάταξη. Ο Τζο Χαρτ αποτελεί τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας από την αρχή της σεζόν, ενώ στην άμυνα τα πρόσωπα εναλλάσσονται. Στο αριστερό άκρο έχει καθιερωθεί ο Αλεξάντρ Κολάροφ, που αναμένεται να εμφανιστεί και απέναντι στον Άρη. Αν ο Μαντσίνι αποφασίσει να τον ξεκουράσει τη θέση του θα πάρει ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ενώ στα δεξιά η θέση διεκδικείται από τους Μίκα Ρίτσαρντς και Πάμπλο Ζαμπαλέτα, με τον δεύτερο να έχει το προβάδισμα. Στο κέντρο της άμυνας σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία μόνο του Βινσέν Κομπανί, καθώς Λέσκοτ και Τουρέ θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, με τον δεύτερο να φαίνεται η πιο πιθανή επιλογή.
Στη μεσαία γραμμή, με δεδομένη την απουσία του Νάιτζελ Ντε Γιόγκ, Τουρέ και Μπάρι θα βρίσκονται στον άξονα, ενώ τη θέση του Ολλανδού αναμένεται να πάρει ο Μίλνερ, με αουτσάιντερ τον Ράιτ Φίλιπς. Τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά στην επίθεση, καθώς αν αγωνιστεί ο τελευταίος, τότε στον άξονα θα βρεθεί ο Νταβίντ Σίλβα, και ο Άγγλος στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Σοβαρή υποψηφιότητα να παίξει θέτει και ο Βραζιλιάνος Ζο, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Μαντσίνι στην Ευρώπη, και αναμένεται να αγωνιστεί είτε στην κορυφή της επίθεσης είτε στο αριστερό άκρο. Στην πρώτη περίπτωση, ο Τέβες, που δε θα λείψει από την αναμέτρηση, θα βρεθεί δεξιά, ενώ στη δεύτερη στην κορυφή. Όλα εξαρτώνται από την παρουσία ή μη του Τζέιμς Μίλνερ στην ενδεκάδα.

Πού βρίσκονται
Ο Άρης φέτος έχει ικανοποιήσει μόνο στην Ευρώπη με τις εμφανίσεις του, καθώς στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τα Τρίκαλα σε νοκ άουτ παιχνίδι, ενώ στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 8η θέση με 28 βαθμούς σε 22 παιχνίδια. Το άκρως ανησυχητικό, όμως, είναι οι επιθετικές του επιδόσεις, καθώς οι κίτρινοι έχουν βρει δίχτυα μόλις 17 φορές, ενώ παράλληλα έχουν δεχθεί 21 τέρματα. Με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία παρουσιάζεται βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι, όμως είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Εντός έδρας ο Άρης έχει πετύχει 5 νίκες, όμως έχει ηττηθεί και ισάριθμες φορές, δείχνοντας ότι η έδρα του δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με άλλες χρονιές. Αντίθετα, οι εκτός έδρας επιδόσεις του είναι αξιοπρόσεχτε καθώς έχει πετύχει 5 νίκες, ενώ έχει ηττηθεί μόλις 3 φορές.
Στο Europa League η ομάδα της Θεσσαλονίκης κληρώθηκε στον 2ο όμιλο της διοργάνωσης μαζί με την κάτοχο του τροπαίου Ατλέτικο Μαδρίτης και τις Λεβερκούζεν και Ρόσενμποργκ. Οι κίτρινοι έκαναν την έκπληξη και τερμάτισαν στη 2η θέση, αφήνοντας εκτός θεσμού τους περυσινούς τροπαιούχους. Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την έδρα του, καθώς επιβλήθηκε τόσο της Ατλέτικο με 1-0 όσο και των Νορβηγών με 2-0, ενώ η αναμέτρηση με την Λεβερκούζεν έληξε χωρίς τέρματα. Εκτός Ελλάδας οι κίτρινοι έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις, όμως γνώρισαν δύο φορές την ήττα, τη μία στο Τροντχάιμ με 2-1 και την άλλη στη Γερμανία με 1-0 στο τέλος. Η νίκη που έφερε και την πρόκριση ήταν η πρώτη Ελληνικής ομάδας στην Ισπανία, με τον Άρη να επικρατεί με 3-2 στο «Βιθέντε Καλντερόν» επί της Ατλέτικο.
Ο στόχος της φετινής σεζόν είναι η έξοδος στο Champions League της επόμενης περιόδου. Οι επενδύσεις που έγιναν για ακόμη μία χρονιά ήταν τεράστιες και η Σίτι βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, που σημαίνει απευθείας είσοδο στους ομίλους. Οι «πολίτες» φέτος πραγματοποιούν την καλύτερη χρονιά τους, ενώ βρέθηκαν έστω και για λίγο στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ! Με 49 βαθμούς σε 27 παιχνίδια βρίσκονται 8 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουνάιτεντ και 4 πίσω από τη δεύτερη Άρσεναλ, με τις δύο ομάδες όμως να έχουν παιχνίδι λιγότερο. Στο Κύπελλο συνεχίζει και θα αγωνιστεί σε επαναληπτικό με τη Νοτς Κάουντι, με την οποία έμεινε στο 1-1 στο πρώτο παιχνίδι για τον 4ο γύρο, ενώ στο Λιγκ Καπ αποκλείστηκε στον 3ο γύρο, τον πρώτο στον οποίο έλαβε μέρος, μετά την ήττα από την Γουέστ Μπρομ με 2-1 στο «Χόθορνς».
Στο Europa League βρέθηκε στον 1ο όμιλο με αντιπάλους τις Γιουβέντους, Σάλτσμπουργκ και Λεχ Πόζναν. Τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου με 11 βαθμούς με τέρματα 11 υπέρ και 6 κατά, ισόβαθμη με την Λεχ, η οποία έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας εκτός συνέχεια τη Γιουβέντους. Η Σίτι έμεινε αήττητη στην Αγγλία, όπου είχε μόνο μία ισοπαλία απέναντι στην Μεγάλη Κυρία με 1-1, ενώ επικράτησε των Πολωνών με 3-1 και των Αυστριακών με 3-0. Οι επιδόσεις της εκτός έδρας, όμως, αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς μπορεί να απέσπασε την ισοπαλία στην Ιταλία με 1-1 και να κέρδισε εύκολα την ουραγό του ομίλου Σάλτσμπουργκ με 2-0, όμως στο Πόζναν έχασε με κατεβασμένα τα χέρια με 3-1.
Η παράδοση
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει Ελληνική ομάδα. Ο Άρης από την άλλη βρέθηκε αντιμέτωπος τη σεζόν 1970-71 με την Τσέλσι για την 1η φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι Άγγλοι προκρίθηκαν αποσπώντας ισοπαλία στην Ελλάδα με 1-1 και με τη νίκη τους στην Αγγλία με 5-1 πήραν την πρόκριση στη χρονιά που κατέκτησαν το τρόπαιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης!


Τα κλειδιά
Κόκε vs Τέβες: Όποια σύγκριση και αν γίνει, είναι. άδικη. Ο Κόκε αποτελεί σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια για τον Άρη, όμως η πορεία του δείχνει πτωτική. Παρόλα αυτά είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους κίτρινους και στη μέρα του είναι ικανός να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στην επίθεση. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι αυτά που περιμένουν οι μεγάλοι παίκτες για να δείξουν την ποιότητά τους και σίγουρα όλοι ελπίζουν ότι ο Ισπανός θα δηλώσει παρών στην τεράστια πρόκληση. Ο αρχηγός του Άρη έχει σκοράρει μόλις 2 φορές φέτος, όλες στο Europa League σε 26 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Ό,τι και να πει κανείς για τον Κάρλος Τέβες είναι λίγο. Πολλές φορές μοιάζει να παλεύει μόνος του, προκειμένου η Σίτι να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο αυτή τη στιγμή αναμένεται να. στολίσει με την παρουσία του το «Κλ. Βικελίδης» και να δώσει στους φίλους του Άρη την ευκαιρία να τον θαυμάσουν. Για ακόμη μία σεζόν ο Αργεντίνος επιθετικός είναι εξαιρετικός, καθώς μέχρι στιγμής έχει πετύχει 20 γκολ σε 29 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις! Η κίνησή του να καταθέσει αίτημα μεταγραφής τον περασμένο Δεκέμβριο ξεσήκωσε όλο το Μάντσεστερ, όμως τελικά πείστηκε να παραμείνει «πολίτης» τουλάχιστον μέχρι το προσεχές καλοκαίρι και φαίνεται ότι η επιθυμία του να αποχωρήσει δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο τις αγωνιστικές του επιδόσεις.

Η έδρα
Το «Κλ. Βικελίδης» παίρνει ζωή κάθε φορά που αγωνίζεται εκεί ο Άρης. Στο «Μπομπονέρα» της Ευρώπης οι φίλοι της ομάδας αναμένεται για ακόμη μία φορά να δώσουν βροντερό παρών και να δημιουργήσουν απίστευτη ατμόσφαιρα! Τα αφιερώματα σε όλη την Ευρώπη δίνουν και παίρνουν και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν έχει γνωρίσει ούτε μία ήττα στους 24 ευρωπαϊκούς αγώνες που έχει δώσει εκεί, σε ένα σερί που κρατάει για περισσότερα από 40 χρόνια! Είναι σίγουρο ότι παίκτες και οπαδοί της Σίτι θα γνωρίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Το «Σίτι οφ Μάντσεστερ Στέιντιουμ» σχεδιάστηκε για την υποψηφιότητα του Μάντσεστερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, που αποδείχθηκε αποτυχημένη. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί και να χρησιμοποιηθεί για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2002, από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε ότι η Μάντσεστερ Σίτι θα «κληρονομούσε» το στάδιο, αφήνοντας το «Μέιν Ρόουντ». Το κόστος κατασκευής του άγγιξε τις 110 εκατ. λίρες, ενώ στη συνέχεια ξοδεύτηκαν άλλες 30 εκατ. λίρες για να λάβει την τελική του «ποδοσφαιρική» μορφή. Η χωρητικότητά του είναι αυτή τη στιγμή στις 47.726 θέσεις, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο ο Σεΐχης Μανσούρ, ιδιοκτήτης της ομάδας υπέγραψε συμφωνία με τον Δήμο της πόλης ύψους 1 δις λιρών για τη διαμόρφωση των χώρων γύρω από το στάδιο και την ανακαίνιση, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του, τουλάχιστον στις 60.000 θέσεις, με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ατμόσφαιρα του γηπέδου είναι η. κλασική αγγλική, ενώ έχει φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2008 ανάμεσα στη Ζενίτ και στους Ρέιντζερς. Η Σίτι φέτος έχει χάσει μόλις 2 παιχνίδια στην έδρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: