Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το κάστρο παρέμεινε απόρθητο….

Ούτε η νεόπλουτη Μάντσεστερ Σίτι μπόρεσε να αλώσει (0-0) το κάστρο του Άρη, το οποίο παραμένει άπαρτο εδώ και 43 χρόνια.

Με μια ψυχωμένη και μυαλωμένη εμφάνιση οι «κίτρινοι» κράτησαν την αγγλική ομάδα των σούπερ επιθετικών, Τζέκο, Τέβες, Μπαλοτέλι στο μηδέν και επέκτεινε σε 26 ματς το αήττητο εντός έδρας σερί του στα Κύπελλα Ευρώπης.

Αν και δίχως τους ήρωες της πρώτης φάσης του Europa League (Χαβίτο, Ορτίζ, Κόκε), παρά την κοπωση  από το ματς του Σαββάτου με τον Ολυμπιακό, ο Άρης βρήκε το σθένος να κοιτάξει στα μάτια την υψηλή επισκέπτριά του.
Στους κίτρινους έδωσαν φτερά στα πόδια οι οπαδοί τους, που δημιούργησαν γι άλλη μια φορά φανταστική ατμόσφαιρα στις εξέδρες του «Κλεάνθης Βικελίδης». Έριξαν τόνους χαρτιού, κι έκαναν τη νύχτα μέρα με πυροτεχνήματα.
Ο Άρης φρόντισε να κόψει την φόρα των «Σίτιζενς» στο α΄ ημίχρονο ώστε να βγει στην επίθεση στην επανάληψη. Δημιούργησε κάποιες φάσεις για γκολ αλλά όχι με πολλές πιθανότητες. Τώρα θα πάει στο Μάντσεστερ αποφασισμένος να κάνει ό,τι και στη Μαδρίτη. Γιατί όχι;
Τα πλάνα των προπονητών
Ο Γιάννης Μιχαλήτσιος επέλεξε να αφήσει τον Κόκε εκτός 11αδας και εκείνος να εγκαταλείψει την αποστολή. Αντί του Ισπανού ο Έλληνας τεχνικός προτίμησε τον Τόχα πίσω από τον φουνταριστό επιθετικό, που ήταν ο Μπομπαντίγια.
Οι υπόλοιπες επιλογές του δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Ο Σηφάκης, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, επέστρεψε κάτω από τα δοκάρια. Η αμυντική τετράδα, παρέμεινε ίδια: Βανγκέλι (δεξιά), Μίσελ (αριστερά), Ρονάλντο, Λαζαρίδης (στόπερ).
Στην μεσαία γραμμή, οι Πρίττας, Φατί συνέθεταν το δίδυμο των αμυντικών χαφ και οι Νέτο, Τόχα, Σακάτα την τριπλέτα των επιθετικών χαφ στη διάταξη 4-2-3-1 του Μιχαλήτσιου.
Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι παρέταξε ένα πολύ επιθετικό σχήμα, που περιλάμβανε τον Τζέκο στην κορυφή της επίθεσης, με τον Τέβες στην «πλάτη» του Βόσνιου και τους Ράιτ-Φίλιπς (δεξιά), Σίλβα (αριστερά).
Ο Ιταλός άλλαξε μόνο τους στόπερ του, βάζοντας τους Κόλο Τουρέ, Μπόατενγκ (αντί των Λέσκοτ, Κομπανί, που έχρηζαν ξεκούρασης). Την 4αδα στην άμυνα των «σίτιζενς» συμπλήρωναν οι Ρίτσαρντς (δεξιά), Κολάροφ (αριστερά).
Ο Γιάγια Τουρέ, που επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την θητεία του στον Ολυμπιακό, ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο στη μεσαία γραμμή έχοντας δίπλα του τον Μπάρι.
«Οχυρό»
Από το πρώτο λεπτό έγιναν σαφείς οι προσανατολισμοί των δυο ομάδων στο τερέν. Ο Άρης έριξε το βάρος του στην αμυντική λειτουργία και η Σίτι στην επιθετική. Οι «κίτρινοι» έθεσαν προτεραιότητα να μην δεχτούν γκολ, ενώ οι Άγγλοι να το πετύχουν.
Έτσι στήθηκε το σκηνικό μπροστά από την εστία του Σηφάκη, με τους παίκτες της Σίτι να την πολιορκούν και τους παίκτες του Άρη να την υπερασπίζονται. Την υπερασπίστηκαν τόσο καλά που στο α΄ 45λεπτο δεν επέτρεψαν στους Άγγλους να γίνουν επικίνδυνοι, παρά μόνο σε μια φάση.
Κι αυτή ξεκίνησε από οφσάιντ, που παρέβλεψε ο βοηθός. Ο Τζέκο άλλαξε την μπάλα με τον Σίλβα και σούταρε από κοντά αλλά ο Σηφάκης ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε. Ο γκολκίπερ του Άρη χρειάστηκε να επέμβει άλλες δυο φορές, αλλά δίχως καρδιοχτύπι.
Αφενός γιατί τα σουτ των Σίλβα (9΄), Τζέκο (15΄) έγιναν έξω από την περιοχή, αφετέρου γιατί δεν είχαν την δύναμη που έπρεπε για να τον «τρυπήσουν». Με το μεγάλο της ατού, τον Τέβες μπλοκαρισμένο από τον Πρίτα η Σίτι είχε πρόβλημα στα τελευταία μέτρα κάθε επίθεσης.
Ο Άρης από την πλευρά του, μη λησμονώντας σε καμιά στιγμή την αμυντική του αποστολή, προσπάθησε με πρέσινγκ στους μπακ της Σίτι να κλέψει κάποιες μπάλες και να γίνει επικίνδυνος αλλά δίχως να τα καταφέρει.
Ο τερματοφύλακας Χαρτ του έκανε δώρο ένα φάουλ σε καλή θέση έξω από την περιοχή στο 40΄ αλλά ο Νέτο που το εκτέλεσε έστειλε τη μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι, αφήνοντας τον κόσμο στην εξέδρα με το «άχ».
Άλλος Άρης
Με το ξεκίνημα του β΄ ημίχρονου ο Άρης αποφάσισε να βγει από το καβούκι του. Τον βοήθησε σε αυτό  και η αναδίπλωση της Μάντσεστερ η οποία έδειχνε να έχει αλλάξει την στρατηγική της στο παιχνίδι.
Οι «κίτρινοι» κέρδισαν δυο κόρνερ στα πρώτα λεπτά και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να σκοράρουν. Ο  Φατί στο 50΄ δεν μπόρεσε να «πιάσει» την κεφαλιά, όπως θα ήθελε και η ευκαιρία χάθηκε.
Οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι στο 58΄ καθώς ο σπεσιαλίστας Νέτο ετοιμάστηκε να εκτελέσει φάουλ σε πολύ καλή θέση. Ο Βραζιλιάνος πέρασε τη μπάλα πάνω από το τείχος αλλά την έστειλε στην αγκαλιά του Χαρτ. Την ίδια τύχη είχε και το σουτ του Τόχα στο 62΄.
Η απάντηση της Σίτι ήρθε στο επόμενο λεπτό με μια τρομερή κεφαλιά του Τζέκο, που ανάγκασε τον Σηφάκη να απογειωθεί για να διώξει με το ένα χέρι τη μπάλα σε κόρνερ. Τον Έλληνα κίπερ μιμήθηκε στο 65΄ ο Χαρτ σε διαγώνιο σουτ του Νέτο.
Ο Άγγλος πορτιέρο δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα στο 67΄ αλλά για καλή του τύχη, μετά το σουτ του Μίσελ, η μπάλα σταμάτησε στην πλάτη του Μπάρι. Το ματς είχε πλέον ανοίξει και στο 70΄ ο Τζέκο δοκίμασε το πόδι από 25 μέτρα για να αστοχήσει ελάχιστα.
Βλέποντας ότι «το σηκώνει η περίσταση» ο Μιχαλήτσιος προχώρησε στο 71΄ στην αντικατάσταση του Μπομπαντίγια με τον Τσέζαρεκ, ο οποίος είναι πιο πολύ φορ περιοχής από ότι ο Αργεντινός. 
Ο Μαντσίνι, από την πλευρά του, έριξε στον αγώνα (77΄) ένα ακόμη επιθετικό του όπλο, τον Μάριο Μπαλοτέλι (αντί του Ράιτ- Φίλιπς)  και μετέτρεψε το σχήμα του σε 4-2-4, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σκοράρει και να κλέψει τη νίκη.
Ο Τσέζαρεκ στο 85΄ δεν πρόλαβε να βάλει το κεφάλι του στη σέντρα του Μίσελ. Στο 88΄ ο Μιχαλήτσιος αντικατέστησε το Νέτο, που τα είχε δώσει όλα, με τον Καστίγιο. Στο 89΄ ο Κόλο Τουρέ έχασε την ευκαιρία για το 0-1 και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Διοργάνωση: Europa league
Γήπεδο: «Κλέανθης Βικελίδης»
Διαιτητής: Μαγένκο(Ισπανία)
Βοηθοί: Φερμίν Ιμπάνιεθ, Κάρλος Χιμένεθ, Κάρλος Γκόμεθ, Φερνάντο Βιτιένεθ (Ισπανία)
4ος διαιτητής: Χοσέ Ρομέρο (Ισπανία)
Άρης (Μιχαλήτσος): Σηφάκης, Λαζαρίδης, Ρονάλντο, Μίσελ, Βαγγέλη, Φατί, Πρίττα Σακάτα, Τόχα, Νέτο(87' Καστίγιο), Μπομπαντίγια(72' Τσέζαρεκ).
Στον πάγκο: Βελλίδης, Οριόλ, Καζναφέρης, Μενδρινός, Τσεσνάουσκις.
Μάντσεστερ Σίτι(Μαντσίνι): Χαρτ, Ρίτσαρντς, Κολάροφ, Μπόατενγκ, Κόλο Τουρέ, Μπάρι, Γιάγια Τουρέ, Ράιτ Φίλιπς(77'Μπαλοτέλι), Σίλβα, Τέβες και Ντζέκο(77' Ζαμπαλέτα)
Στον πάγκο: Γκίβεν, Κομπανί, Λέσκοτ, Βιεϊρά, Τζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: