Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Επόμενο βήμα... οι νεκροί»!

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στον Sentra 103,3 για το... ξύλο στα ελληνικά γήπεδα με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο Καραϊσκάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ φοβάται πως σύντομα θα θρηνήσουμε θύματα, ενώ αναρωτιέται αν η πολιτεία έχει... κότσια να βάλει ένα τέλος στη βία. Αναλυτικά οι δηλώσεις του...
Για το επόμενο βήμα μετά τα επεισόδια: «Θα πω κάτι χειρότερο και δεν είμαι απαισιόδοξος. Το επόμενο βήμα μετά από αυτά που γίνανε προχθές είναι να υπάρξουν νεκροί. Είναι το επόμενο και τελευταίο στάδιο οι νεκροί. Δεν υπάρχουν κάτι άλλο να γίνει από δω και πέρα. Όλα τα άλλα τα έχουμε δει. Το θέμα είναι ποιο είναι το ζητούμενο σε όλα αυτά; Είναι πολιτικό; Αθλητικό; πιστεύω πως δεν είναι παιχνίδι εξουσίας».
Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλο χώρο και μπαίνουν στο ποδόσφαιρο: «Όταν κάποιος μπαίνει σε μια ομάδα από άλλον χώρο αλλάζει φιλοσοφία. Δεν ξέρω τι συμβαίνει».
Για το αν αυτοί που τα προκαλούν είναι ασφαλείς: «Δεν είναι κανένας ασφαλής. Δεν έχει λογική αυτό το πράγμα. Ήμουνα στο γήπεδο και δεν άντεχα αυτό που έβλεπα. Επί 3,5 ώρες άνθρωποι καλοντυμένοι έβριζαν ρατσιστικά. Να ξέρουν όμως ότι όλα αυτά γυρνάνε και σε σένα μετά. Αυτά που κάνεις σε άλλους θα γίνουν θα σου γυρίσουν πίσω».
Για τα διαιτητικά λάθη: «Είναι μια μορφή τρομοκρατίας απέναντι στους διαιτητές. Άμα κάνουν λάθη ας μην ξανασφυρίξουν. Το θέμα είναι ότι το πράγμα φτάνει στα σπίτια τους. Η τρομοκρατία επεκτείνεται εκτός γηπέδων και στις ζωές αυτών των ανθρώπων. Και αυτοί που τα κάνουν αυτά δεν είναι χούλιγκαν. Οι χούλιγκαν είναι κυρίως μέσα στα γήπεδα. Δεν ξέρω τι να πω».
Για την πολιτεία και τα μέτρα που μπορεί να πάρει: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Σήμερα είναι προγραμματισμένες να γίνουν πολλές συσκέψεις για το θέμα. Όταν φτάνουμε σε ακραία πράγματα δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική πολιτική. Το αν η πολιτεία έχει ή δεν έχει τα κότσια δεν το ξέρω. Η αγριότητα πάντως  δεν έχει όριο».
Για την ατιμωρησία που υπάρχει στην Ελλάδα: «Αυτοί που τα διαπράττουνε οδηγούνε στο να πέσουν ποινές και δε φταίνε οι κανόνες. Πρέπει να γίνει μια συμφωνία πριν φτάσουν τελείως στα άκρα τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: