Σάββατο 28 Μαΐου 2011

«Φάρσα οι εκλογές της FIFA»

Οι επερχόμενες εκλογές στη FIFA για τη εκλογή νέου προέδρου έχουν μεταβληθεί σε φάρσα και θα πρέπει να αναβληθούν, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Χιού Ρόμπερτσον. Το σχόλιό του ήρθε μετά την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA να πραγματοποιήσει έρευνα για διαφθορά κατά και των δύο υποψηφίων στις αρχαιρεσίες της 1ης Ιουνίου, του νυν προέδρου, Σεπ Μπλάτερ, και του αντιπάλου του, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ.

«Οι εκλογές για τη προεδρία της FIFA έχουν μεταβληθεί σε φάρσα. Με τις κατηγορίες κατά και των δύο υποψηφίων για διαφθορά, οι αρχαιρεσίες πρέπει να αναβληθούν» δήλωσε ο Ρόμπερτσον για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να καλέσει για κατάθεση τους δύο υποψηφίους την προσεχή Κυριακή, τρεις μόλις ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Αρχικά ο Μπιν Χαμάμ είχε παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της FIFA μαζί με τον πρόεδρο της CONCACAF, Τζακ Γουόρνερ, και δύο στελέχη της Συνομοσπονδίας της Καραϊβικής, κατηγορούμενοι για χρηματισμό. Ο Χαμάμ, όμως, αντέτεινε ότι, εφόσον το συμβάν αυτό είναι αληθινό, ο Μπλάτερ ήταν ενήμερος και δεν αντιτάχθηκε στις παράνομες καταβολές χρημάτων που φέρεται ότι έγιναν στα μέλη της CONCACAF. Ως εκ τούτου ζήτησε από την επιτροπή δεοντολογίας να επεκταθεί η έρευνα και σε αυτόν.

Ο Ρόμπερτσον υποστήριξε μέσα στο Μάιο ότι ίσως οι εθνικές ομοσπονδίες αποφασίσουν να φύγουν από τη FIFA, αν η διεθνής συνομοσπονδία δεν κάνει κάτι για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στους κόλπους της. Όπως είπε, ελπίζει ότι η FIFA θα κάνει ό,τι είναι δυνατό σε αυτό το θέμα, όπως άλλωστε έπραξε και η ΔΟΕ μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στην ψηφοφορία ανάθεσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, τους οποίους τελικά πήρε το Σολτ Λέικ Σίτι (ΗΠΑ).

«Η FIFA χρειάζεται να κάνει άμεσα μεταρρυθμίσεις, όπως και η ΔΟΕ μετά το Σολτ Λέικ Σίτι. Οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και για το καλό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση για αλλαγές στη FIFA από τον περασμένο χρόνο και τις ψηφοφορίες ανάθεσης των Μουντιάλ 2018 και 2022.

«Η αποχώρηση από τη FIFA δεν είναι στην ατζέντα, αλλά όλες οι προσπάθειες σε κυβερνητικό επίπεδο είναι να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις στη διεθνή ομοσπονδία» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: