Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Εν αναμονή των εξελίξεων...

Στη δίνη του κυκλώνα του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εν αναμονή της απολογίας των δέκα κατηγορουμένων (που κρατούνται στη ΓΑΔΑ) τη Δευτέρα κι ενόσω αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης άλλοι πέντε, η ΕΠΟ συνεδριάζει για το θέμα των… αδειοδοτήσεων. Την ομοσπονδία, ωστόσο, θα απασχολήσουν σίγουρα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού δεν είναι υπερβολή πως ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα βρίσκεται στον αέρα.
Η παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, αφού εξετάσει τη δικογραφία και προχωρήσει σε διώξεις, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποφάσεις-σοκ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψουν αποδείξεις και δεν έχει υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων (τα σοβαρά αδικήματα όπως δωροδοκία παράνομος στοιχηματισμός παραγράφονται τρία χρόνια μετά την τέλεσή τους), να υπάρξουν υποβιβασμοί, ανακατατάξεις στη βαθμολογία, ανακατανομή των ευρωπαϊκών εισιτήριων και όχι μόνον. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποιες ομάδες-αφού εμπλέκονται πολλές-θα αγωνίζονται σε ποια κατηγορία και αν θα συμμετέχουν ορισμένες εξ αυτών στην Ευρώπη, όπως και η διεξαγωγή των πλέι οφ και πλέι άουτ, είναι ερωτήματα που αιωρούνται και θα απαντηθούν από τις εξελίξεις.
Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, αλλά και του Υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη έχει καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση έχει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κάθαρση και να φτάσει μέχρι τέλους.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πέραν της ΕΠΟ και η αντίδραση της Σούπερ Λίγκας, αλλά και της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.
Τη Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή οι δέκα που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Τότε θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν.
Είναι οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκ) και Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας).
Οι πέντε που αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης είναι οι Μάκης Ψωμιάδης (ισχυρός άνδρας Καβάλας), Γιάννης Παπακώστας (προπονητής), Μιχάλης Νικολόπουλος του Παναγιώτη (ποδοσφαιριστης και κάτοικος Θεσσαλονίκης), Γιάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού (υπάλληλος ΕΠΟ και κάτοικος Βύρωνα) και Βασίλης Γεωρτσιάκος του Στυλιανού (μπουκ και κάτοικος Βύρωνα).
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για «ελαφρότερα» αδικήματα θα κληθούν απευθείας από τον ανακριτή, αφού για την ώρα δεν έχει στοιχειοθετηθεί σε βάρος τους κάποιο αδίκημα που καθιστά αναγκαία τη σύλληψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: