Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η φιλομαθής Πόπη και το …FIX!!!

H πανάξια Πόπη Παπανδρέου έβαλε τα γυαλιά στους συναδέλφους της για ένα λόγο… Δεν ήξερε, αλλά είχε τεράστια διάθεση να μάθει! Κι έμαθε!
Η φιλομαθής Πόπη και το …FIX!!!
Οι πρώτες 20-25 σελίδες του πορίσματος της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου αποτελούν μία εισαγωγή σε έννοιες απλές, όμορφες που εξηγούν αυτονόητες αρχές και ιδανικά σε μία πιο ξύλινη νομική γλώσσα. Οποιος θέλει να διαβάσει όμως καταλαβαίνει.
Η Πόπη Παπανδρέου δεν είχε την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Ηταν παντελώς άσχετη με τη στρογγυλή Θεά. Αυτή που της ανέθεσαν την υπόθεση όμως, ήξεραν, ότι η νεαρή εισαγγελέας, θα «σκύλιαζε» για να ξετυλίξει το μίτο τη Αριάδνης. Κάνοντας ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να εξάγει ένα απολύτως τεκμηριωμένο συμπέρασμα.
Η βραχύσωμη πλην όμως όμορφη, εισαγγελέας (όπως λένε οι μαρτυρίες όσων τη συνάντησαν), μαζί φυσικά με την κ.Ράικου (καλλονή, όπως την αποκάλεσε ο Κούγιας), έβαλε στη θέση τους, όλους τους άντρες συναδέλφους της που είχαν ασχοληθεί μέχρι τώρα με τις υποθέσεις των στημένων. Βεβαίως, μετά από όλα αυτά, η στάση των προηγούμενων προκαλεί οργή, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.
Η Παπανδρέου λοιπόν, αποδεικνύει ότι αφιέρωσε τη ζωή της στην υπόθεση. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι στο πόρισμα περιλαμβάνεται ακόμα και μία σελίδα με την ορολογία του στοιχήματος (τι είναι under, τι είναι over κτλ κτλ), αλλά και μία αναφορά που προκαλεί εντύπωση.
Πρόκειται για μία επίκληση (και μάλιστα με παραπομπές) στο περίφημο βιβλίο του Καναδού, Ντέκλαν Χιλ, με τίτλο «Τα Στημένα”… Ένα βιβλίο με πολύ ιδιαίτερο ιστορικό, που λοιδορήθηκε ακόμα και από τους κύκλους της ΟΥΕΦΑ επισήμως.
Ένα βιβλίο όμως, που υποχρέωσε ακόμα και τον πρόεδρο της FIFA , Ζεπ Μπλάτερ να καλέσει τον συγγραφέα στο γραφείο του, στα κεντρικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για να έχει μαζί του 5ωρη συνάντηση. Η συνομιλία (που έγινε μετά από χρόνια δημόσιας διαπόμπευσης του συγγραφέα) δεν οδήγησε πουθενά, αλλά κατέληξε με την εξής φράση… «Αν όλα όσα γράφονται στα βιβλία είναι αλήθεια, τότε…απέτυχα ! Όλη η καριέρα μου είναι αποτυχημένη»
Η έρευνα του Χιλ, που έβαλε σκοπό της ζωής του να φτάσει μέχρι τα πιο βαθιά στρώματα του συνδικάτου του στοιχήματος διήρκησε τέσσερα χρόνια, περπατώντας ακόμα και στα στενά σοκάκια ης Μαλαισίας, της Μπανγκόγκ και των ασιατικών χωρών, που αποτελούν προπύργια του στοιχήματος, Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος όμως, όπου κι αν βρισκόταν πάντα συναντούσε το όνομα μίας ελληνικής ομάδας (διαφορετικής κάθε φορά).
Στην καταγραφή του, όπου σοκάρει η βεβαιότητά του συγγραφέα για στημένο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Χιλ εξάγει το πόρισμά του, μετά από 220 συνεντεύξεις, αμέτρητες σελίδες σημειώσεων και βέβαια ένα ραντεβού που θα το θυμάται για όλη τη ζωή του.
Ένα ραντεβού με τον βαρώνο του Ασιατικού στοιχήματος με το κωδικό όνομα Λι Τσιν, ένα όνομα που άκουγε από κάθε άνθρωπο με τον οποίο μιλούσε σχετικά με τη διακλάδωση της παράνομης στοιχηματικής ιεραρχίας. Ωστόσο, δεν έφτασε ο Καναδός στον Τσιν, αλλά ο βαρώνος του τζόγου σε αυτόν. Το ραντεβού ήταν τρομακτικό, όχι όμως –όπως αποδείχτηκε- επικίνδυνο. Στην κουβέντα τους ο Τσιν του περιέγραψε τα πάντα. Πως στήνονται οι αγώνες, τι ακριβώς γίνεται, ποιοι εργάζονται και ποιοι αγώνες ήταν επηρεασμένοι.
Η εργασία του φέρνει πολλά πράγματα στο φως και ο αναγνώστης σοκάρεται από τις αποκαλύψεις. Περιγράφονται καταστάσεις που θα δυσκολευόταν να συλλάβει ακόμα και ο πιο συνωμοτικός νους, κι όμως, ο Χιλ, που είχε εξαιρετικά στενή φιλία με έναν Ελληνα όταν ήταν πιτσιρικάς, γνώρισε την χλεύη.
Κι όμως, η Πόπη Παπανδρέου, δε λειτούργησε με ελιτίστικο ή αμφίβολο ενδιαφέρον απέναντι σε ένα βιβλίο, που πολλοί το χαρακτήρισαν μυθιστόρημα. Το …ξεκοκάλισε, κράτησε αυτά που έκρινε ως χρήσιμα, αλλά πάνω απ’όλα έγινε πιο σοφή σχετικά με τη μεθοδολογία του παράνομου στοιχήματος. Κι έτσι, όταν έκανε τις ανακρίσεις, ήτα έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς να δηλώνει άγνοια.
Μπράβο της…
*** Το βιβλίο του Ντέκλαν Χιλ "The Fix" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πολύτροπον"sportdog gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: